Brief aan minister om vaart te maken met betere A15

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Je zou het een brief op hoge poten kunnen noemen. Minister Melanie Schultz van Haegen-Maas-Geesteranus (VVD) van Infrastructuur en gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) hebben woensdag 23 november 2016 per mail en schriftelijk per post een brief gehad met betrekking tot de verkeersproblematiek A15. Er wordt aangedrongen op zeer spoedige verbetering voor de verkeersdoorstroming. 

De A15 Papendrecht en Gorinchem. Een vertrouwd beeld bij Sliedrecht. Volgens de ondertekenaars één van de ‘majeure knelpunten’ van Nederland. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Een afschrift van deze brief is ook gezonden aan de (plv.) leden van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu en bestuurders in de Drechtstedengemeenten. Het schrijven is ondertekend door Hans Tanis (SGP-ChristenUnie, wethouder Sliedrecht – red.),regionaal portefeuillehouder Verkeer en vervoer in de Drechtsteden, door Govert Veldhuijzen (CDA), voorzitter regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden én Teun Muller namens de Federatie van Ondernemingsverenigingen Drechtsteden (Ambachtse Ondernemersvereniging, Ondernemersvereniging Zwijndrecht, Ondernemersvereniging Papendrecht, Dordrechtse Ondernemersvereniging, Vereniging Sliedrechtse Ondernemers, Ondernemerskring Alblasserdam en Ondernemersvereniging Nieuw Lekkerland, Ondernemersvereniging De Noord). 

Argumenten
De Drechtsteden en de regio maakt zich grote zorgen. “Onze zorgen omtrent de A15, in het bijzonder op het tracé Papendrecht-Gorinchem, groeien per dag. Het zijn geen incidenten meer die op werkdagen de doorstroming op het tracé ernstig belemmeren. Verschillende oorzaken zijn debet aan de toenemende filevorming die zich in beide richtingen van het tracé manifesteren zowel in de ochtend- als de avondspits. Analyses wijzen uit dat de files worden veroorzaakt door een stapeling van knelpunten van uiteenlopende aard en omvang. Variërend van toenemende intensiteit en colonnevorming van vrachtverkeer dat dicht tegen de maximale capaciteit aan zit, tot diverse aansluitingen vanaf de N3/A27 die eveneens in capaciteit en configuratie verre van optimaal zijn. De Drechtring (A15, A16 en N3) fungerend als scharnier tussen Rotterdam en het achterland staat onder druk”, schrijven de ondertekenaars, die hopen op korte termijn het gesprek te voeren om te bezien welke mogelijke duurzame oplossingen voorhanden zijn en hoe te financieren.

Grote gevolgen
Recente calamiteiten op het wegennet en economische ontwikkelingen zijn de aanleiding voor de brief. De werkgelegenheid in de regio’s Drechtsteden en Alblasserwaard / Vijfheerenlanden staan in toenemende mate onder druk. “Nu al bereiken ons berichten dat bedrijven overwegen zich elders te vestigen, omdat ondernemers veel last ervaren van de geringe doorstroming en daardoor economische schade lijden. TLN-EVO publiceer de woensdag 23 november 2016 haar monitor waarin de A15 als grootste economische schadepost voor de logistiek naar voren komt. Wanneer het perspectief op structurele verbeteringen ook nog eens vervliegt dan voedt dit hun motieven om de Drechtsteden te verlaten. Wij worden dan geconfronteerd met een forse daling van de werkgelegenheid met alle gevolgen van dien. Ook heeft het dichtslibben van de A15 een negatief effect op de algehele doorstroming (van het goederenvervoer) op de West-Oost as. Ook hier zullen de effecten voor de ondernemers in de portemonnees voelbaar zijn.”

Meer asfalt
Ondanks het feit dat de A15 wordt aangepakt, waarbij sommige ernstige knelpunten worden verbeterd, komen de ondertekenaars op basis van onafhankelijk feitenonderzoek tot de conclusie dat het effect daarvan maar van korte duur zal zijn en de problemen naar elders op het tracé worden verlegd. “We hebben zelf, als gevolg van de problematiek op de A27 bij de Merwedebrug, recent mogen ervaren hoe wij als regio kwetsbaar zijn bij verstoringen elders in het wegennetwerk. Onze zorgen worden extra gevoed door het feit dat de A15 geen prioriteit heeft in de aanpak van het Nederlandse wegennet en dat naar verwachting ook de Nationale Mobiliteits- en CapaciteitsAnalyse (NMCA) 2017 dit wegvak niet als knelpunt naar voren laat komen. We pleiten niet alleen voor meer asfalt maar beogen een combinatie van interventies. Met slimme innovatieve maatregelen zoals bijvoorbeeld het spreiden van verkeer over de dag en meer samenwerking tussen producent en vervoerder (waardoor efficiënter gebruik wordt gemaakt van beschikbare laadvolumes) kan de bestaande infrastructuur beter en efficiënter worden benut.”

Uitnodiging aan minister
Gezien de maatschappelijke aandacht voor duurzaamheid, de politieke aandacht voor het beter benutten van de bestaande infrastructuur en de blijvende druk op overheidsbudgetten, nemen de ondertekenaars hun verantwoordelijkheid. Ze schrijven in de brief: “We willen als Drechtsteden, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en het bedrijfsleven gezamenlijk een aandeel leveren in een duurzame programmatische aanpak van de A15 in relatie tot de A16, de N3 en de A27. We willen naast robuuste aanpassingen op en langs de A15 nieuwe innovaties toepassen die voortkomen uit programma’s van Beter Benutten, Samen Bereikbaar en Innov58. In het gesprek dat u met elkaar voert verzoeken wij u, de A15 – in het bijzonder het wegvak Papendrecht en Gorinchem – te kwalificeren als een van de majeure knelpunten en hiervoor een substantieel deel van de beschikbare 200 miljoen voor de MIRT-corridor Oost te alloceren. Tot slot. Wij zouden ons vereerd voelen wanneer u de urgentie/problematiek van de A15 zou willen onderstrepen met een bezoek aan onze regio. We willen u graag op locatie deelgenoot maken van de ideeën en mogelijkheden om de maritieme topregio bereikbaar te houden.”

6 gedachten over “Brief aan minister om vaart te maken met betere A15”

  1. U zegt het zelf al. Een inhaalverbod zal niet werken omdat vrachtwagens zullen blijven inhalen. De weg moet erop ingedeeld zijn om deze lichte overtredingen niet direct tot file te laten leiden. Een derde rijbaan is hier dan een oplossing.

  2. Hopen dat er eindelijk iets gaat gebeuren. Het staat naar mijn mening al jarenlang als een paal boven water dat het traject tussen Gorinchem en Papendrecht, net als het traject tussen Papendrecht en Ridderkerk, in beide richtingen 3 banen moet krijgen.

    Nu ben ik geen expert, maar als ik die bedragen van economische schade hoor door de files langs Sliedrecht en omgeving, dan lijkt me toch dat het verbreden van de A15 zichzelf binnen no-time heeft terugbetaald?

  3. Volgens mij helpt een gecontroleerd inhaalverbod richting Gorinchem en vice versa voor vrachtwagens ook. Vandaag weer: vrachtwagens halen gewoon in waar het niet mag. Ook wel onduidelijk: bij Hardinxveld-Giessendam mogen ze weer wel een stuk inhalen, even later weer niet. Idee: het gehele stuk tot Gorinchem een inhaalverbod! Vandaag was dat weer, op een stuk waar het absoluut verboden was, de oorzaak van een file!!

  4. Ik moet toch echt zien hoe ze dat willen gaan doen, want op sommige stukken is de ruimte er gewoon niet. Kanaal van Steenenhoek en fietspad aan ene kant, Betuwelijn en gewone spoorlijn aan andere kant. Sowieso komt het autoverkeer dan nog dichter naar de bebouwing wat leefgenot niet ten goede zal doen komen. Echt een hele uitdaging, lijkt me.

  5. Dan kunnen ze het hier wel allemaal lekker gaan verbreden (lees bij mij voor de deur dat al bij de vorige verbreding een hoop geld heeft gekost) maar in Hardinxveld-Giessendam loopt het toch weer vast.

  6. Ik zie regelmatig het verkeer vanaf Gorinchem stilstaan voor viaduct bij het tankstation t.h.v. Hardinxveld. Ik zie dan geen enkele oorzaak, dan alleen dat het wellicht voor vrachtwagens onduidelijk is of ze er wel onderdoor kunnen. Gevolg: vanaf Gorinchem loopt het vast. Na het viaduct kun je weer rijden tot de “kuil” bij Hardinxveld. Daar laat men, zo lijkt het, het gas los en sta je binnen no time stil. Ook ’s morgens is dat het geval richting Gorinchem. Naar mijn idee valt er ook nog wat te verbeteren in het anticiperend rijden en flinke boetes voor vrachtauto’s die gaan inhalen en daardoor het verkeer flink ophouden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld