Brede ecologische zone met kilometers lang fietspad loopt door Sliedrecht

SLIEDRECHT / REGIO – Het bestaande netwerk van fietspaden rondom Gorinchem en de noordelijke Drechtsteden gaat de basis vormen voor een kilometerslange brede ecologische zone. Dat bericht de provincie Zuid-Holland. De plannen daarvoor zijn door de betrokken gemeenten beschreven in het ambitiestatement ‘Groenste Fietsnetwerk van Nederland’. Ook Sliedrecht is opgenomen in het netwerk van fietspaden. 

Dit is de Tiendweg in Sliedrecht, donderdagmiddag 28 mei 2020. Door op een praktische manier de bermen en de groengebieden langs het fietsnetwerk ecologisch in te richten, te beheren en aan elkaar te koppelen krijgen soorten zoals de egel, de weidehommel en de argusvlinder de kans om nieuwe gebieden te ontdekken. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Ook krijgen geïsoleerde populaties weer de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Het stedelijk landschap als geheel wordt aantrekkelijker, ook voor recreatief gebruik, doordat de rivier via het stedelijke gebied wordt verbonden met de polders van de Alblasserwaard. De provincie Zuid-Holland en verschillende kennispartners helpen bij de realisatie.

Biodiversiteit
De provincie Zuid-Holland helpt de gemeenten bij het vergroenen van het fietsnetwerk door het in kaart brengen van (mogelijke) ecologische verbindingen. Het hightech adviesbureau ECOGoggle en Naturalis Biodiversity Centre gaan namelijk grote hoeveelheden groendata verwerken tot ecologische modellen. De interactieve applicatie die door ECOGoggle ontwikkeld is, geeft inzicht in knelpunten en kansen voor ecologische verbindingen en het vergroten van de biodiversiteit. Daardoor wordt het voor de gemeenten makkelijker om de juiste keuzes te maken in hun ambitie voor een biodiverse leefomgeving.

Vergroening
Een mooie groene omgeving in dit dichtbebouwde stedelijke gebied is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan de kwaliteit van de leefomgeving voor inwoners, schrijft de Provincie Zuid-Holland. Ook de vele recreanten die over de rivierdijk fietsen, en iedereen die het fietsnetwerk gebruikt voor woon-werkverkeer, kunnen straks door mooi groen fietsen. Daarnaast draagt vergroening van deze verstedelijkte en onder zeeniveau gelegen zone eraan bij, om nu en in de toekomst de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Inmiddels zijn de eerste initiatieven in de deelnemende gemeenten gestart. Er zijn inheemse bomen en struiken aangeplant en op diverse plekken wordt het groen langs de fietspaden inmiddels ecologisch beheerd. 

2 gedachten over “Brede ecologische zone met kilometers lang fietspad loopt door Sliedrecht”

  1. Als het maar niet zo is dat dit de manier is om nog minder onderhoud aan het groen te plegen, en dat alle plantjes verdrongen worden door brandnetels.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld