door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Elkaar de hand schudden en het beste toewensen, het is weer de tijd van nieuwjaarsrecepties. De receptie van gemeente Sliedrecht was vrijdagmiddag 10 januari 2025 in de MultiFunctionele Accommodatie Elektra aan de Stationsweg. Main Event tijdens de drukke bijeenkomst is altijd de nieuwjaarstoespraak. Aan de hand van een prentenboek met toepasselijke titel(s) liet burgemeester Jan de Vries (CDA) zijn licht schijnen over het bouwen aan de toekomst van het baggerdorp. Ook de hang naar onderling respect was een hot item.
Op het (Pop)podium van Elektra sprak De Vries alle bezoekers toe. Hij was niet de enige burgemeester in de zaal. Martin Boevée, Bram van Hemmen en Dirk van der Borg waren – om het een beetje op z’n Amerikaans te zeggen – als ‘oud-presidenten’ aanwezig. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
Alle gasten konden bij binnenkomst direct hun jas overhandigen aan de bodes van de gemeente. Na een handdruk en goede wensen van de burgemeester en zijn echtgenote kreeg iedereen een glas champagne. In de sfeervolle entourage van het recent gerenoveerde pand met muziek van het Gorinchems Jazz Collectief was het goed toeven (één van de muzikanten is een medewerker van gemeente Sliedrecht – red.). De zaal van het Poppodium was – gezien het bezoekersaantal – aan de krappe kant. Al snel vulden naastgelegen ruimtes zich met een veelkleurig gezelschap. Naast hapjes en ‘gewone’ drankjes waren er ook cocktails te verkrijgen, voor deze gelegenheid alcoholvrij. Voor de lekkere trek stond er buiten een klassieke frietwagen opgesteld.
Tekst gaat verder onder foto.
Thuiskomen
Van bibliotheek AanZet ontving De Vries vlak voor Kerst een prentenboek, getiteld ‘Samen gaan bouwen – plannen voor onze toekomst‘ van Oliver Jeffers. De Vries baseerde zijn toespraak op verschillende titels van hoofdstukken uit dit boek.
Om een voorbeeld te noemen: ‘We bouwen een huis om in thuis te komen’.
De Vries haakte hier als volgt op in. “Thuiskomen in Sliedrecht. Thuiskomen doen we ook hier, in Elektra. Bij sommigen van u roept Elektra misschien nostalgie op. Anderen stapten misschien voor het eerst binnen. Deze prachtige nieuwe Multifunctionele Accommodatie is allereerst een ontmoetingsplek voor onze jongeren. Op oudejaarsdag heb ik gezien dat zij hier thuiskomen. Toch hoop ik dat u allen weer regelmatig hier terug zult komen. Voor een mooi concert, voor een voorstelling, voor de inloop of een vergadering. Elektra was, is en blijft een plek om elkaar als Sliedrechters te ontmoeten. Een plek om thuis te komen.”
Bouwen aan toekomst
Eén van de andere hoofdstukken is getiteld: ‘Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij’.
De Vries over dit HOOFDstuk: “Er zijn nog nooit zoveel ‘dorpsgesprekken’ in Sliedrecht gevoerd als in het afgelopen jaar. Gesprekken over de nieuwbouwlocaties aan de Maaslaan en de Middeldiepstraat, over de nieuwe Brandweerkazerne, over een nieuw AZC, over de Noord-Zuidverbinding en over de verhuizing van sportaccommodaties en andere maatschappelijke voorzieningen. En dan ben ik nog niet eens uitputtend. Sliedrecht bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. En dat doen we samen.”
Compromissen
Weer een ander hoofdstuk van het boek luidt: ‘We bouwen een klok en nemen we de tijd’.
Over dit hoofdstuk schetst De Vries: “We namen in 2024 de tijd. We vertraagden onze plannen. Vertraging om kwaliteit toe te voegen. Vorig jaar nodigde ik u uit om actief deel te nemen aan deze klankbordgroepen, inloopbijeenkomsten, participatieavonden en beeldvormende vergaderingen.
Heel veel inwoners waren bereid om in gesprek te gaan over de toekomst van hun buurt, van hun vereniging en van onze gemeente. Er zijn door hen en onze medewerkers, bestuurders en raadsleden vele vele uren gestoken in de gesprekken met elkaar. Raadsvergaderingen werden nog nooit zo druk bezocht.
Ik ben van al die gesprekken en betrokkenheid diep onder de indruk. Gemakkelijk was het niet altijd. Zoveel mensen, zoveel wensen. Samen luisteren, leren en ontwerpen vraagt veel van iedereen. Dat was een proces van vallen en opstaan, geven en nemen. Goede participatie betekent niet dat we het allemaal eens hoeven te worden. Dat is een illusie. Maar wel dat je je gehoord voelt. Dat jij hebt kunnen bijdragen aan betere kwaliteit. Uiteindelijk blijft het een belangenafweging, waarbij compromissen gesloten moeten worden. En het algemeen belang nu eenmaal niet altijd samenvalt met jouw persoonlijke belang. Welk besluit er in de raad uiteindelijk ook valt, ik hoop dat velen van u na afloop kunnen constateren dat alle gesprekken en het debat in de raad hebben geleid tot betere plannen en een breder draagvlak.”
Tekst gaat verder onder foto.
Verbondenheid en respect
Het voert te ver om de volledige toespraak van de burgemeester hier weer te geven – deze verschijnt ongetwijfeld op de Gemeentepagina – maar één hoofdstuk verdient volgens De Vries speciale aandacht, te weten: ‘Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij’.
“We gaan er in 2025 ook mee door. Niet alleen omdat we zo de kwaliteit van onze plannen verbeteren, maar ook omdat ze bijdragen aan onze onderlinge verbondenheid. Blijf dit jaar met elkaar in gesprek over de toekomst van onze gemeente. In de kroeg, thuis op de bank, in de kantine, hier in Elektra en in de raadzaal. Wees nieuwsgierig naar elkaar. Naar elkaars verlangens en zorgen over de toekomst van Sliedrecht. Dan ontdekken we dat je misschien wel verschillend bent en verschillend denkt, maar dat je je wel verbonden voelt. Omdat we allemaal het goede voor hebben met Sliedrecht. Het Sliedrecht dat wij samen vormen en bouwen. Zo leren wij elkaar beter kennen, begrijpen en ook respecteren.
Respect is hard nodig. Ook voor je buurman met een andere achtergrond of mening, voor de ambtenaar die ons beleid uitvoert, voor onze hulpverleners die moeten optreden, voor het raadslid dat anders stemt dan jij graag zou zien en voor de wethouder die een grote verantwoordelijkheid draagt.
Dat respect is helaas soms ver te zoeken. Vooral op Facebook of in reactie op online nieuwsberichten voelen sommige Sliedrechters zich vrij om hun gal te spuwen. Als burgemeester accepteer ik het niet dat wij elkaar, op straat of online, voor alles en nog wat uitmaken of zelfs intimideren en bedreigen. Dat moeten we niet gewoon gaan vinden. Dat zal ik blijven corrigeren en inwoners persoonlijk op aanspreken.
En waar nodig zal ik ook niet schromen aangifte te doen. Ik hoop dat u allen, met mij in dit nieuwe jaar deze norm zal stellen. Als burgemeester kan ik niet alleen de drager van onze waarden en normen zijn. Spreek elkaar aan, kijk in de spiegel en zeg als het nodig is:
“Het spijt me”.”
‘Samen met u’
De Vries sloot zijn toespraak af met de woorden: “Dames en heren, Wat een mooi vooruitzicht. Bouwen aan de toekomst van Sliedrecht, bouwen aan een weerbare en leefbare samenleving voor onze kinderen en kleinkinderen, bouwen aan een huis om in thuis te komen. Dat kunnen gemeentebestuurders niet alleen. Daarvoor hebben wij ook u nodig. U en uw gezin, uw straat, uw bedrijf, uw vereniging, uw kerk of moskee. Laten we dit nieuwe jaar ‘Samen gaan bouwen. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij’.”
Zie op Sliedrecht 24 het artikel en reageer daar.
Ik zou veel kunnen schrijven, laat ik het erbij houden dat ik blij ben dat ik in 2023 doorkreeg dat ´onze´ burgemeester en wethouders en coalitie vervangen kunnen worden door AI en dan kunnen we ze meteen programmeren met empathie en eerlijke communicatie, alles stampten ze er stiekem doorheen, Sliedrecht straks in een zeer onrustige tijd een grote bouwput, er worden u gouden bergen beloofd.
In 2023 VOOR DE PROTESTEN WAS EEN ZWEMBAD PLAN. Nu dus helemaal GEEN nieuw zwembad, u gaat maar in Papendrecht zwemmen.
Voor de protesten zou het Dreespark gehalveerd worden. Ben ik trots op deze vermoeiende strijd. JA!!!!!
En op alle inwoners die erbij waren i.p.v. thuis achter de schutting op verjaardagen het erover hebben.
Zou het goud worden denkt u of is het fout?
Woningen gaan niet naar Sliedrechters, burgerparticipatie bestond niet in 2023 en is niet verbeterd.
Chemours waait nog steeds zijn giftige wind, Winklerplein nog steeds een soort overblijfsel na oorlog. Naast Wibra nog steeds een moeras.
Watertorenterrein?
Elektra lijkt op een luxe tandartsenpraktijk, i.p.v. een sfeervol jongerencentrum waar je graag naartoe gaat.
In 2026 verkiezingen in Sliedrecht. Inwoners, als u verandering wil, ga stemmen. De oppositie laat zien waar u voor staat.
We hebben nog NOOIT een burgemeester gehad die zover afstaat van de huidige bestaande inwoners die inderdaad eigenlijk best tevreden zijn. De Voetbalvereniging Sliedrecht, ja daar mag onderhand wel een nieuw clubhuis komen en douchegebouw.
Er staan nu om tennis en voetbal 500 bomen. Wat heeft u liever daar nieuwbouw of naar een kaal winderig weiland in Noord? Had ik al net geschreven, leuk langs de lijn staan daar.
Liever wil onze burgervader daar kantoren bouwen, nog meer verkeer.
Liever een vervuilende weg over de Moestuin Sliedrecht, een zwarte long dan een prachtige groene omgeving aanleggen.
Ik bid om een wonder voor Sliedrecht maar niet in de Groen van Prinstererschool die leeg moest en nu verhuurd wordt aan kwakzalverij.
Kan nog uren schrijven, ga anders stemmen over 1 jaar. 🙏🏼
´Als u doet wat u deed krijg u wat u kreeg´, het is bijna minachting naar de inwoners. Gelooft u mij niet? Ga raadsvergaderingen bezoeken.
Dan wordt u sneller wakker.
Ik kijk voor het eerst uit naar een nieuw jaar in januari en dat is naar 2026.
Maar houd ook de agenda 2030 lokaal beter in de gaten.
Onderling respect, zoals het respect dat uitgaat Elektra.