‘Bouw- en woontoezicht voert inspectie uit naar staat watertoren’

SLIEDRECHT – Bouw- en woontoezicht van de Gemeente Sliedrecht gaat op korte termijn opnieuw een inspectie uitvoeren naar de staat van de watertoren op het Watertorenterrein aan de rivier de Merwede. Dat blijkt uit beantwoording door het College van B & W van enkele vragen van raadslid Vincent Prins (CDA). Hij stelde vragen over de watertoren naar aanleiding van het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. 

Watertoren B.V. onderkent volgens het college dat er gevaar is voor vallend puin in en rond de toren, maar van een dreigend instortingsgevaar lijkt geen sprake te zijn. “De conditie van de watertoren wordt nog voldoende geacht om hem voorlopig in stand te houden. Echter gaat de toren wel achteruit”, stelt het College van B & W. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Watertoren B.V. geeft volgens het college aan op korte termijn geen werkzaamheden aan de toren uit te zullen voeren. “Het is de wens van Watertoren BV om de toren te herbestemmen en na restauratie een nieuwe functie te geven zodra de herontwikkeling van het terrein gaat plaatsvinden. De afdeling bouw- en woontoezicht gaat op korte termijn opnieuw een inspectie uitvoeren naar de staat van de watertoren. Mocht uit de nader uit te voeren inspectie blijken dat tussentijdse oplossingen nodig zijn, dan gaat de gemeente daarover in gesprek met de ontwikkelaar”, bericht het college.

Trappen onstabiel
Het onderzoek naar de watertoren van destijds stelt dat de watertoren over het algemeen in een matige tot slechte staat verkeert. Echter is in 2022 nog een visuele inspectie uitgevoerd door de gemeente en de ontwikkelaar. “Destijds was er nog geen sprake van instortingsgevaar. De watertoren is opgebouwd uit holle baksteen. Het risico kan zijn dat er water ophoopt in de stenen wat bij bevriezing kan resulteren in scheurvorming. Dat gebrek werd in 1951 deels verholpen toen een stuk van 2 m2 losliet en naar beneden stortte. Daarbij is ook de westzijde van de toren gecementeerd. Uit de inspectie in 2022 bleek dat muren van de ruïne van het bijgebouw onstabiel waren, die zijn deels gestut en deels gesloopt. Verder zijn de ingangen dichtgemaakt met houten schotten”, schrijft het college in de beantwoording aan Prins. In de toren zelf zijn volgens het college de trappen onstabiel en vanwege het risico op vallend puin is een extra hekwerk om te toren gezet. College: “Hierop zijn waarschuwingsborden aangebracht. Ook is het hele terrein afgesloten met hekken en waarschuwingsborden. De watertoren is eigendom van Watertoren B.V.” 

2 gedachten over “‘Bouw- en woontoezicht voert inspectie uit naar staat watertoren’”

  1. Gewoon slopen is mijn mening. Het ding is weliswaar oud maar niets bijzonders wat het houden waard is, vind ik.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld