Boskalis vervoert en plaatst prototype Ocean Cleanup

PAPENDRECHT / SLIEDRECHT – Het van oorsprong Sliedrechtse bedrijf Boskalis Westminster N.V. doet het transport en de installatie van het Noordzee-prototype, ofwel het eerste exemplaar, van de drijvende barrière van The Ocean Cleanup.

The Ocean Cleanup wordt donderdag 23 juni 2016 door Boskalis geplaatst op zo’n 23 km voor de Nederlandse kust. (Foto uit video Boskalis)

Het doel van de proef is om een jaar lang te kijken in hoeverre het ontwerp van de drijvende barrière bestand is tegen extreme weersomstandigheden op zee.

Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup, een Nederlandse stichting, die geavanceerde technologieën ontwikkelt om plastic uit de oceanen te verwijderen, heeft vandaag haar Noordzee-prototype gepresenteerd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van hoofdsponsors Boskalis en de Nederlandse regering.

Historische dag
Om de sterkte van het systeem vast te stellen, zal een segment van 100 meter lang van de drijvende barrière in de Noordzee worden geplaatst. Met sensoren zal elke beweging en belasting van de barrière worden gevolgd. Met deze gegevens kunnen de ingenieurs vervolgens een systeem ontwerpen dat sterk genoeg is om de plasticafval problematiek in de Grote Oceaan aan te pakken. Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup: “Dit is een historische dag op weg naar schone oceanen. Als deze proef succesvol blijkt, verwachten we eind 2017 het eerste werkende testsysteem te kunnen installeren”.

Inspirerend
Peter Berdowski, CEO van Boskalis: “Het is zeer inspirerend om samen met het team van The Ocean Cleanup het technische ontwerp van de barrière te optimaliseren. Nu alles gereed is, kijken we uit naar de spannende vervolgstap, namelijk het transport en de installatie van de barrière. Ik wens Boyan en zijn team een succesvolle reis op weg naar een plasticvrije oceaan”.

Behoefte
Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma: “Er is dringend behoefte aan dit initiatief om de gyres midden in de oceaan, waar de vervuiling zich voor onbepaalde tijd ophoopt, daadwerkelijk op te ruimen. Dit om te voorkomen dat er blijvende schade ontstaat door degradatie en fragmentatie van het plastic in schadelijke microplastics”.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld