Japans restaurant Oishi Fusion

Boogaard hekelt handelswijzen Windroos rond ontwikkeling Winklerplein

SLIEDRECHT – Inspreker dinsdagavond 11 februari 2020 bij de gemeenteraad was de voorzitter van de Ondernemersvereniging Winklerplein Piet Boogaard. Hij hekelde de handelswijzen van ontwikkelaar Windroos en noemde tal van voorvallen en sprak zelfs beschuldigingen van ‘chantage’ door de Windroos. 

Piet Boogaard haalde hard uit naar de manier van opereren door ontwikkelaar Windroos op het Burgemeester Winklerplein. Boogaard maakte eerder een rondje langs de politieke partijen van de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Volgens Boogaard zijn afspraken anders opgenomen in het definitieve contract. Ook refereerde hij aan een allonge die door toenmalig wethouder Hans Tanis (SGP) is geleid. “Er is een overeenkomst tussen de gemeente en de windroos, de SOK, met aanvullend daarop een masterplan, hierin is veel geregeld, waar de winkels, het gezondheidscentrum en andere diensten zouden komen, in begin waren er ook nog inpandige parkeervoorzieningen geregeld, opgenomen in het masterplan, dit plan is door u als raad goedgekeurd. Door de crisis in 2010 is dit allemaal wat op losse schroeven komen te staan en zijn de plannen aangepast, minder winkels, minder woningen en geen inpandig parkeren meer want dat werd allemaal te duur. Er werd echter jaren weinig ondernomen om tot een goede aanpak te komen, de Windroos wachtte af, de gemeente deed geen adequate pogingen tot het opkopen van panden en kiosken. De Windroos ging in overleg met de apotheek om daar, op locatie B zoals was vastgesteld, een gezondheidscentrum te maken, dit was in een ver gevorderd stadium, echter werden door de windroos afspraken anders opgenomen in het definitieve contract dan was afgesproken daardoor is dit stuk gelopen, een gemiste kans. Toen kwam het kerstoverleg 2018, hieruit is de allonge ontstaan, uit onderhandeld door wethouder Tanis, zonder hierover advies van partijen in te winnen, volgens hem een mooi resultaat waardoor de impasse op het plein werd vlot getrokken. Helaas weten we beter en is het plein eerder aan het zinken dat het vlot is getrokken”, sprak Boogaard.

Chantage middel
Door deze deal worden de uitgangspunten van het, door de gemeenteraad goedgekeurde, masterplan volgens Boogaard onderuitgehaald. Boogaard: “De supermarkt, gepland in C wordt nu ineens naar B verplaatst en de 14 woningen die op D mochten worden boven op B geplaatst en extra te realiseren commerciële ruimten in B en C. Mooie extra opbrengsten voor de Windroos waar niets extra voor hoeft te worden geïnvesteerd, kassa dus. D wordt een gezondheidscentrum, waar eerder door de windroos schriftelijke toezeggingen aan de Chinees zijn gedaan dat zij daarin konden komen, weg afspraak. D zou eind september worden opgeleverd en over worden gedragen om een start te maken met de bouw van het gezondheidscentrum, tot op heden niets gebeurd omdat de Windroos deze oplevering als chantage middel wilde gebruiken om af te dwingen bij de gemeente dat de supermarkt op B mocht komen. Gelukkig is dit niet gehonoreerd, daar u als raad daar over gaat. Maar weer vertraging dus want de deal is nog niet rond. En nu deze actie om een versnelde procedure op gang te krijgen om de supermarkt op B er door te drukken, welke supermarkt ligt ook nog niet definitief vast. Een procedure waarbij een bestemmingsplan wordt vast gesteld waarbij er geen mogelijkheid meer is om een supermarkt in C te plaatsen en een procedure waarbij slechts nog ondergeschikte punten kunnen worden gewijzigd. Ook een bestemmingsplan zonder oplossing voor de kiosken en een goede parkeer oplossing. Er is veel weerstand tegen dit plan, winkeliers, deskundigen en omwonenden zijn het er niet mee eens, het levert ook een ongewenste situatie op die in strijd is met het masterplan en met het logisch denken.”

Cashen
Je stopt volgens Boogaard geen supermarkt in een hoek, half in een woonwijk, zonder goede parkeervoorzieningen en slecht logistieke bereikbaarheid. “Dit levert veel publiek aan één kant op, overlast in de woonwijk en de nodige gevaarlijke situaties, absoluut ongewenst. En wat blijft er over van C, dit wordt veel minder aantrekkelijk voor overige ondernemers, bestaande pandeigenaren willen wel investeren in een plan C, alleen onder voorwaarde dat er een supermarkt komt. Ik verwacht dat er op C zo niets van de grond komt want de gemeente moet verwerven maar kan ondernemers daar geen perspectief bieden. En de Windroos doet daar niets want dat hoeven zij niet volgens de SOK, dus die wachten af. Ze zeggen wel daar door te willen gaan en ze zien ook in dat daar minder winkels zullen komen en dan gaan ze de winkelruimten wel benutten voor woningbouw, want aan woningen is wel behoefte. Als ze dan op C wel winkelruimte om kunnen zetten naar woningen, laten ze dan de winkelruimten op B omzetten naar woningen en minder meters winkel maken, dan kan de supermarkt naar C en iedereen blij. Maar daar is het financieel niet aantrekkelijk voor de Windroos, zeggen ze. Het dus cashen op B en C… Weg ermee!”

3 gedachten over “Boogaard hekelt handelswijzen Windroos rond ontwikkeling Winklerplein”

  1. Meneer Boogaard maakt er een mooi verhaal van, maar het enige doel is, geen andere supermarkt op het plein. Want dat willen de heren van AH niet, toch?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld