Bonden praten met Royal IHC over sociaal plan

SLIEDRECHT – Het is een spannende periode voor medewerkers van Royal IHC. Zij horen de komende tijd of hun baan behouden blijft of dat zij worden ontslagen. Donderdag 20 augustus 2015 zitten de vakbonden weer met de directie van Royal IHC om de tafel om te praten over een sociaal plan. De scheepsbouwer wil 1400 tot 1500 werknemers ontslaan.

Zo’n 900 tot 1000 mensen zitten in de ‘flexibele schil’. Zij hebben een  tijdelijk arbeidsovereenkomst. Een aantal komt uit o.a. Polen en werkt bijvoorbeeld als lasser op één van de werven. Nog eens 487 mensen met een contract wil IHC ontslaan. 

Veel medewerkers van IHC wonen in het Baggerdorp. Lokaal in Sliedrecht kan de ontslaggolf gevoeld worden. Niet alleen bij toeleveranciers uit het dorp, maar ook bij het bedrijfsleven. Er is minder te besteden.

Sociaal plan
Ontslaan van medewerkers kan pas als er afspraken zijn gemaakt, zegt Piet Verburg van CNV Vakmensen tegen de redactie Sliedrecht24. “Donderdag gaan we met de directie van Royal IHC praten over een sociaal plan. De directie moet met een concept komen. Dat ontbreekt nog. Ook is er een advies nodig van de Ondernemingsraad. Als er een sociaal plan ligt, weten we welke kant het opgaat. Daarna moeten de leden nog akkoord gaan.”

Werf
Pas dan kunnen er volgens Verburg vervolgafspraken worden gemaakt. “Er moet duidelijkheid zijn over nut en noodzaak. Een goed sociaal plan moet de gevolgen opvangen. Veel gezinnen ook uit Sliedrecht worden door de ontslaggolf getroffen. Een aantal van hen werkt op de werf in Sliedrecht. Die gaat niet helemaal verdwijnen. Zo komt IHC Systems niet in het ontslagverhaal voor, maar schepen zullen er niet meer in Sliedrecht worden gebouwd, als het aan de Royal IHC directie ligt. Het is niet zo dat de werf in Sliedrecht dichtgaat. HydroHamer zal in Sliedrecht blijven voor onderdelen en als toeleverancier.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld