BKO presenteert plan voor hele winkelpromenade Kerkbuurt

SLIEDRECHT – Belangenvereniging Kerkbuurt-Oost (BKO) is maandagmiddag 12 maart 2018 met een plan gekomen met aanpassingen voor de gehele Kerkbuurt. Woordvoerder Anne de Vries is enthousiast en denkt dat uiteindelijk er weer één vereniging kan komen voor de hele winkelpromenade Kerkbuurt.

De Vries laat zien hoe het gemeenteplan er nu uit ziet. Dit is het tekenbureau van het ingenieursbureau van de Drechtsteden. Er is volgens De Vries een oude tekening gepakt om een nieuw ontwerp van te maken. Groen wordt vernietigd. Fietsers worden zonder regels toegestaan waardoor het volgens De Vries niet comfortabel winkelen is. En dat kan anders volgens de BKO. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“De belangen liepen de afgelopen jaren uiteen. Ik wil graag de Kerkbuurt in stand houden en de gemeente wil acht branches verliezen. Er zit geen visie achter wat de gemeente heeft gepresenteerd”, zegt De Vries. Over Kerkbuurt-Oost spreekt hij van ‘een koude sanering’. Woensdag 21 maart 2018 is er weer een rechtszaak over het verkeersbesluit Kerkbuurt-Oost. Daarna komt er nog een rechtszaal over de omgevingsvergunning. Ontevredenheid is er bij de BKO over het feit dat de gemeente uit het in te stellen reclamefonds laat meebetalen aan een lift bij de Jumbo. Ook daar is het laatste woord niet over gesproken.

Tekst gaat onder tweet verder.

Niet goed gefunctioneerd
De Vries is ontevreden over het plan van de gemeente Sliedrecht. Het lijkt er volgens De Vries op dat is uitgegaan van een oude tekening. Er komen tientallen kunstwerken. Volgens de Vries wordt niet overlegd door de gemeente Sliedrecht en heeft de Ondernemers Verenging Kerkbuurt (OVK) niet goed gefunctioneerd de afgelopen jaren. De Vries: “De gemeente deed nooit terugkoppeling over het plan Kerkbuurt.” Het plan van de gemeente is volgens De Vries gebaseerd op 2011.

Eigen plan
De BKO komt nu met een eigen plan in samenwerking met D66 Sliedrecht. Dat plan werd maandagmiddag gepresenteerd. “We hebben een aantal blinde stukken in de Kerkbuurt. Daar zouden leilinden moeten komen. Ook willen we een zichtbaar fietspad midden door de hele Kerkbuurt. Banieren moeten komen bij entrees van de Kerkbuurt. Ook willen we banieren bij parkeerplaatsen o.a. zichtbaar vanaf Burgemeester Winklerplein”, vertelt De Vries. Na de verkiezingen wordt het BKO / D66 plan gepresenteerd. De Vries hoopt dat er een nieuwe raad zit, die er anders instaat. Uiteraard wordt ook met de winkeliers binnenkort overlegd.

Spannender
Dit plan wil BKO zo snel mogelijk gerealiseerd zien. Ook is gekeken naar parkeerplaatsen, die soms verplaatst moeten worden. Ook wil de BKO dat De Roeptoeter aan het einde van de Kerkbuurt-Oost komt te staan. De pollers zouden en stuk verder op de Kerkbuurt-Oost moeten komen. Dat laatste stukje mag dan voor bestemmingsverkeer voor te bouwen appartementen kunnen worden. De Vries: “We denken dat het voor de klanten ook spannender wordt om naar de Kerkbuurt te komen. Er moet een marketing-, business- en ondernemersplan komen. Wonen en winkelen moeten naadloos aansluiten, er moet een reclamebeleid komen, maar ook nostalgisch karakter handhaven.” De BKO wil ook goed gaan kijken welke branches op de Kerkbuurt moeten komen. De Vries: “We zijn geen boodschappenplein. Zo’n Merwedeplein is een horecaplein. De Kerkbuurt is een verblijfscentrum en verkoop soms met een hoger segment.”

Cultuur en winkelen
De Kerkbuurt is nog niet dood. De BKO wil in ieder geval samen met bewoners en winkeliers de Kerkbuurt renoveren. “Het doel is dat we goed draaien. We moeten kopend publiek hebben.” Geld uit het reclamefonds moet onder meer worden besteed aan cultuur. De Vries vindt dat cultuur en winkelen moet samengaan. Overdekt wordt de Kerkbuurt niet. Dat kost volgens De Vries twee miljoen euro. Je haalt mogelijk dan ook de sfeer weg. Binnen nu en vijf jaar zou de Kerkbuurt een ander aanzicht hebben dan nu. De vraag vanuit investeringshoek naar panden is omhoog gegaan. Ook ondernemers zijn aan het ontwikkelen op de achtergrond. De Vries ziet ook mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. Winkels met daarboven appartementen ziet hij graag ter hoogte van de huidige panden Bongers, voorheen De Sjalerie en nu nog Helena (gaat naar overkant deze week). BKO en bewoners zijn enthousiast over het gepresenteerde BKO-plan.

Huurcorrectie
De Vries pleit ook voor huurcorrectie en is optimistisch over de toekomst van de Kerkbuurt. Volgens De Vries is de huur nu te hoog en met samen met de gemeente worden afgestapt op verhuurders. De Vries denkt aan het opzetten van een starterspoel, om jonge ondernemers aan te trekken. Een oudere garde winkeliers / ondernemers willen volgens De Vries ondersteunen, denk aan kennis. Sommige panden zijn van leden van de BKO of OVK. Ook een pensioenfonds is eigenaar van een pand.

Reactie gemeente
Dagen na de persconferentie reageerde de gemeente Sliedrecht donderdag 15 maart 2018. Volgens hen gaat de rechtszaak woensdag 21 maart over de omgevingsvergunning m.b.t. de nieuwbouw van de appartementen Kerkbuurt 12-18(locatie ’t Geveltje). “Dit heeft dus niets van doen met het autotoegankelijk maken van het stukje op Kerkbuurt-Oost”, zegt woordvoerder Hans Scholten van de gemeente Sliedrecht. Dat wordt meebetaald door winkeliers aan de lift bij de Jumbo-vestiging is volgens de gemeente niet juist. Scholten: “De lift wordt volledig door de gemeente gefinancierd, zoals op 28 maart 2017 door de gemeenteraad is besloten. Het reclamefonds staat hier volledig los van.” “Niet meebetalen aan lift moet nog blijken! We hebben totaal geen garanties daarvoor!”, zegt De Vries.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld