Bibliotheek AanZet schaft boetesysteem vanaf 2022 af

SLIEDRECHT – Bibliotheek AanZet aan Scheldelaan 1 is vanaf 1 januari 2022 een boetevrije bieb. AanZet zegt zelfs nooit meer boetes te gaan rekenen voor het te laat terugbezorgen van boeken of geleende materialen door hun leden. “Boetes zijn voor veel van onze leden één van de grootste irritatiepunten. Gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd”, stelt de bibliotheek donderdag 25 november 2021, die toch jaren een boetesysteem kende. De tarieven daarentegen voor lidmaatschap worden verhoogd.

Lenen blijft evenwel lenen. De uitleentermijn blijft net als nu vier weken. Bibliotheek AanZet: “Om je te helpen herinneren, sturen we je een aantal ë-mails. Wanneer je de boeken niet terugbrengt of verlengt, brengen we de vervangingskosten van het boek in rekening.” (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De tarieven voor bestaande en nieuwe leden worden met ingang van volgend jaar gewijzigd en stijgen behoorlijk. In 2022 kost het lidmaatschap voor 18 – 24 jaar € 44,– en voor 25 jaar en ouder € 57,– per jaar (dat was voor 18-24 jaar € 30,– en voor 25 jaar en ouder € 48,–); je kunt ook per maand € 5,– betalen. 

Betalende volwassenen
Met name voor jongeren wordt het volgens de bibliotheek nog laagdrempeliger gemaakt om lid te worden van de bibliotheek. “Zij kunnen gratis lenen zonder dat zij – of hun ouders – boetes krijgen. In de praktijk ervaren we dat boetes een drempel vormen om te lenen, juist bij kwetsbare gezinnen. Met een boetevrij abonnement kunnen we die zorg wegnemen. We verwachten zo meer jeugd te bereiken en het lenen én lezen te bevorderen. Onze betalende volwassen leden dragen daaraan bij”, schrijft Bibliotheek AanZet.

Nieuwe tarieven
De tarieven van een boetevrije bibliotheek zijn wat hoger dan bij een bibliotheek met boetes. “Daarmee heb je toegang tot het complete aanbod. Als lid ontdek je altijd iets wat bij jou past. Van populaire romans en thrillers tot biografieën en kookboeken. Liever online lezen of luisteren, waar je maar wilt? Kies uit ruim 30.000 online e-books en luisterboeken. Van literatuur tot non-fictie. Of volg een van de 160 online cursussen”, aldus Bibliotheek AanZet. 

2 gedachten over “Bibliotheek AanZet schaft boetesysteem vanaf 2022 af”

  1. Waar hebben we het over, dus de trouwe klanten moeten nu boeten voor ???
    Te gek voor woorden Bibliotheek AanZet.

  2. Irritatie punt? Je leent iets en maakt een afspraak om het weer terug te brengen. Het is gewoon discipline om je afspraak na te komen!!!!
    Dat mensen zich aan een boete irriteren, zegt iets over deze mensen. Dan maar veranderen voor mensen die afspraken niet nakomen en kennelijk de minderheid, die wel afspraken nakomen, zijn hier de dupe van. De omgekeerde wereld. Dit geldt helaas voor heel veel zaken in Nederland.
    Verantwoordelijkheid, discipline en betrokkenheid worden totaal weggecijferd. Hierdoor gaan we helemaal naar de kl…….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld