door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er komen bezuinigingen aan. Die aankondiging doet wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën in een College Informatiebrief (CIb) aan de gemeenteraad. Het jaar 2026, in de politiek omgedoopt tot het ravijnjaar, zal voor Sliedrecht, als ook voor veel andere Nederlandse gemeenten, financieel uitdagend zijn. “Door verandering in het financieringssysteem ontstaat er een financiële kloof van ongeveer 3 miljard euro voor gemeenten en provincies. In omliggende gemeenten zijn de ingrijpende gevolgen al zichtbaar. Vanaf 2026 zien wij een structureel negatief resultaat. Daarmee staat het uitgangspunt van een sluitende begroting onder druk”, aldus Paas, “Om te komen tot een sluitende begroting 2026, onderzoekt het college in aanloop naar de kadernota 2026 welke opgave Sliedrecht heeft en welke mogelijkheden er zijn tot ombuigingen.”
Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën. (Archieffoto uit video gemeente Sliedrecht)
Bezuinigingen dus. Vooruitlopend op dit proces heeft de gemeenteraad gelijktijdig met de kadernota 2025 het raadsvoorstel ravijnjaar in juli 2024 vastgesteld. In dat raadsvoorstel is een niet limitatieve lijst van dertien onderzoeksrichtingen vastgesteld die verder uitgewerkt moeten worden. Paas: “Daarnaast is
besloten de gemeenteraad tussentijds te informeren over de inzichten in de opgave van het ravijnjaar, bij het verschijnen van de circulaires over het gemeentefonds. Tot slot is besloten de gemeenteraad tussentijds te betrekken bij de uitwerking van de onderzoeksrichtingen. Voor het opstellen van de programmabegroting 2025 lag de focus en daarmee de inzet van ambtelijke capaciteit de afgelopen maanden op het sluitend krijgen van het boekjaar 2025. Dit is mede gerealiseerd doordat alle budgetten zijn doorgenomen en herijkt, zonder dat politieke keuzes noodzakelijk waren.”
Fases
De focus is nu gericht op de kadernota 2026 en de daarvoor noodzakelijke ombuigingen. Paas: “Momenteel wordt een detailaanpak ontwikkeld, met als doel om op 8 juli 2025 een kadernota 2026 inclusief bezuinigingsmaatregelen voor een sluitende begroting 2026 en meerjarenraming 2027 – 2029 aan de raad aan te bieden.” Daarbij ziet het college de volgende fases in het proces waarbij we de gemeenteraad rondom deze fases tussentijds betrekken:
1. Bepalen financiële opgave
2. Principes voor ombuigingen (afwegingskader)
3. Ombuigingsmaatregelen zonder maatschappelijk impact
4. Ombuigingsmaatregelen met maatschappelijk impact
5. Keuzepakket ombuigingsmaatregelen in kadernota 2026
Overleg met raad
“Bij deze fases worden uiteraard ook de uitkomsten van de bestuursopdrachten van de diverse Gemeenschappelijke Regelingen betrokken. Met deze aanpak wordt uw raad in de gelegenheid gesteld om het politieke debat (en de daarbijbehorende keuzes) op een goede manier te voeren”, schrijft Paas in de CIb. Begin 2025 (januari / februari – red.) is volgens de wethouder een logisch eerste moment om de gemeenteraad verder te informeren, omdat de decembercirculaire 2024 dan is gepubliceerd en doorgerekend. Paas: “Daarbij nemen we de gemeenteraad in deze eerste sessie ook mee in de aanpak naar de kadernota 2026 toe. In samenspraak met de griffie zoeken we hiervoor een geschikte datum.” Het jaar 2026 is genoemd als het ‘ravijnjaar’, maar ook in de jaren daarna zal de mindering van de Rijksbijdrage doordreunen.
Op de valreep van het jaar 2024 krijgen de inwoners van Sliedrecht even te horen dat ze moeten gaan bezuinigen omdat de heren bestuurders teveel onnodig veel geld hebben verkwanselt aan zeer veel onnodige projecten, en inhuren van externe bedrijven omdat ze zelf geen kwaliteit en kwantiteit hebben om iets voor elkaar te krijgen. Maar de inwoners van Sliedrecht moeten het gelach in 2025 gaan betalen voor wat de stumpers van bestuurders hebben aangericht. Ook de mededeling dat ze volgend jaar daar gewoon mee doorgaan. Waarschijnlijk is daar iedereen bang van dat kleine mannetje met baardje en brilletje. Wat dat is de persoon die het meest met geld gooit.( ik noem geen naam. Want dat is aanvallen van de persoon, en dat mag niet)
Maar ze wensen u wel mooie dagen. En een gelukkig armoedig 2025 toe.
Ze moeten zich kapot schamen. Kijk wat er in de Drechtstede gebeurt bij de SSD ( Sociale Dienst Drechtstede) Schandalig wanbeleid. Maar toch een gelukkig en armoedig 2025.
Stop met geld over de balk smijten dan!
Ga dorp eens leefbaar maken.
Zorgen dat de jeugd activiteiten hebben, ouderenzorg dan, stoepen recht leggen, zodat geen autos meer op stoep kunnen parkeren.
Voldoende werk zonder nieuwbouw projecten te doen.