Bezoekers weten dijksynagoge te vinden; ook zondag open-middag

SLIEDRECHT – In de Dijksynagoge aan Rivierdijk 51 was zaterdag 8 juni 2024 van alles te zien, te lezen en te proeven van Sjavoeot. De synagoge was versierd zijn met veel groen en bloemen. “Het liep lekker door”, volgens de aanwezige vrijwilligers. Ook zondag 9 juni 2024 is de synagoge open van 14.00 – 16.00 uur.

Vrijwilligers waren aanwezig om bezoekers te vertellen over de synagoge, expositie in het algemeen en het feest van Sjavoeot in het bijzonder. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Ook kan je een bezoek brengen aan de Bijbelse plantentuin bij de enige dijksynagoge van Nederland.

Tekst gaat verder onder foto.

Het waarschijnlijk minst bekende feest van de Joodse feesten is Sjavoeot. Dit feest wordt zeven weken en één dag na Pesach gevierd en is net als Pesach en Soekot een oogstfeest. Het is de viering van het einde van de gerstoogst en het begin van de tarweoogst. Sjavoeot wordt ook wel de Dag van de Eerstelingen genoemd om te gedenken dat de eerste vruchten van de zeven landbouwproducten die volgens de Thora in Israël werden verbouwd naar de tempel werden gebracht. Maar Sjavoeot is meer dan dat. Tijdens Sjavoeot wordt ook de ontvangst van de Thora herdacht. Tijdens de uittocht van het Hebreeuwse volk uit Egypte en de 40-jarige tocht door de woestijn, ontving Mozes van God de tien geboden op de berg Sinaï. Een aantal dagen later zou het gehele Hebreeuwse volk, daar in de woestijn, de Thora van God accepteren. Daarmee was het verbond van het Hebreeuwse volk met God en het Joodse volk geboren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld