Bewoners Montiverdistraat zijn overlast door ‘zandstralen’ meer dan zat

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het gaat overal op en in zitten. Zand, zand en nog eens zand! Bewoners van de Montiverdistraat in wijk Baanhoek-West weten dat ze in een ‘wijk in opbouw’ zitten, maar zijn het zandstralen beu. “Eindelijk schijnt de zon even en wil je in je tuin kunnen vertoeven. Door het verschrikkelijk coronavirus ben je beperkt en je tuin zou nu je buitenmoment moeten kunnen zijn. Helaas gaat dat niet! We worden gezandstraald en zitten binnen”, vertelt bewoonster Angela Duijndam-Jansen. 

Overal zand, zand en nogeens zand. Bewoners van onder meer de Montiverdistraat trekken opnieuw aan de bel. Het gaat zo niet langer vinden ze. Ze leven soms bij een harde wind en droog weer in ‘een zandverstuiving’. Ze blijven zand ruimen. (Foto Angela Duijndam-Jansen)

Tekst gaat verder onder tweet.

Grote gevolgen
Ze hebben de gemeente Sliedrecht, ontwikkelaar BPD en bouwer Blokland een e-mail gestuurd dat dit zo niet verder kan. Duijndam: “We zijn er nu ook echt klaar mee. Alles wordt aangetast door het zand. Het regent letterlijk zand! Vuil (plastic) dat uit de bouwput over het hekwerk heen waait, komt onze kant op en ligt op de oprit of in de tuin. Auto’s zitten weer onder het zand, dakgoten vol zand. We vrezen voor ons sluitwerk, zonnepanelen, zand dat zich onder de dakpannen bevindt en ophoopt. Daardoor kunnen lekkages en condens ontstaan. De buitenunits die op de schuren staan, daar komt ook zand in. We hopen dat de aannemers die hier verantwoordelijk voor zijn hun verantwoording pakken en dit uiteraard oplossen.” Ze zegt dat de bewoners graag met hen in gesprek willen over een juiste oplossing, omdat het volgens hen ‘zo niet verder kan’.

Ontzettende overlast
Het probleem is niet van vandaag of gisteren. In april 2018 zijn de huizen opgeleverd. “Je weet dat je in een bouwput woont, waar nog genoeg huizen worden gebouwd. Onze huizen zijn ‘nul op de meter woningen, die grenzen aan de A15. Het eerste driekwart jaar hebben we geen hinder en overlast. Begin 2019 is men gestart met de voorbereiding voor de woningen, die gebouwd moesten gaan worden. Er werd grond uitgegraven bekabeling gelegd en zand ervoor terug gelegd. Wij wonen op een gedeelte dat veel wind vangt. Toen was  het nog een heel open stuk, waardoor het zand op kon stuiven. De eerste keer denk je ‘ik veeg het weg’. De tweede keer gebeurde het weer en toen was het zo erg dat al dat zand in onze tuinen waaide, die door sommige van ons net waren aangelegd. De tranen schieten in je ogen. Onze auto’s zaten ook onder het zand, zelfs de motor en de roosters van de auto’s zaten onder. Ik kan u vertellen, en ik overdrijf niet, ik heb toen 35 emmers met zand uit mijn tuin geschept. Daar gaat mijn nieuw aangelegde tuin dacht ik!”

Tekst gaat verder onder tweet.

Zand op weg
De bewoners maken het nu weer mee. Duijndam waarschuwt ook voor andere problemen. Duijndam: “De straat is op een speciale manier aangelegd in verband met de afwatering (geen putten – red.). Het zand dat nu op het weggedeelte is gewaaid, komt in de voegen terecht en daardoor ontstaat er ‘dichting’, waardoor het water bij regen niet goed wegzakt. Als bewoners zijn wij er toen extra op gewezen om geen zand op de weg te storten bij aanleg van de tuin. Wij hebben ons daar toen keurig aan gehouden. Toen er water in de  straat bleef staan, hebben we dit bij de gemeente en aannemer aangegeven. Naar aanleiding daarvan kwamen ze inspecteren, omdat er water in de straat bleef staan. De terugkoppeling was dat er niets aan de hand was! Ben benieuwd bij de eerstvolgende regenbui of het dan nog goed wegloopt!” Sliedrecht24 heeft wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen om een reactie gevraagd. 

3 gedachten over “Bewoners Montiverdistraat zijn overlast door ‘zandstralen’ meer dan zat”

  1. Hier in de Staatsliedenbuurt hetzelfde. Op de balkons zand, op de auto’s en in huis. Verschil is dat dit rond de zomer pas begonnen is.

  2. Dacht bij de eerste regels nog even ‘niet zeuren dat heb je nou eenmaal in zon wijk.’ Maar als je dan die fotos ziet ent verhaal leest begrijp ik het helemaal en hoop ik mee dat dit snel opgelost wordt. Bizar joh, geen pretje zo.

  3. Ik ben ook een bewoner uit de Monteverdistraat en het is echt niet normaal meer.
    Je zou van degene die hier verantwoordelijk voor is, van verwachten dat na de overlast van een half jaar geleden dit niet nogmaals zou gebeuren. Helaas is niets minder waar.
    Daarnaast stoort de houding van de gemeente me enorm. Tegen ons zeggen dat de straat van een waterdoorlatende bestrating is voorzien die absoluut niet dicht mag slibben door zand en vuil maar die bij verantwoordelijke projectontwikkelaar een oogje dicht knijpt.
    Na de vorige keer is alle bestrating dichtgeslibt en als het hier een keer hard regent dan staat heel de straat blank omdat het niet weg kan lopen.
    Hoogste tijd dat degene die hier verantwoordelijk voor zijn ook hun verantwoording nemen!
    Ik ga ze in ieder geval aansprakelijk stellen voor de huidige schade en voor toekomstige schade door nalatig handelen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld