Bewoners en ondernemers begrijpen niets van autoverkeer over Kerkbuurt-Oost

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het oude plan van een aantal jaar geleden om autoverkeer toe te laten over Kerkbuurt-Oost wil de gemeente Sliedrecht vanaf komend voorjaar in uitvoer brengen. Maar bewoners en ondernemers keren zich opnieuw fel tegen het plan. Woensdagavond 13 oktober 2021 was er een drukbezochte inloopbijeenkomst in het HEMA-restaurant. 

Tientallen bewoners en ondernemers kwamen op de informatieavond af. Bij de inloopbijeenkomst was ook wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer. Als fractievoorzitter stemde hij destijds tegen het plan. Nu moet hij het uitvoeren, omdat er een nipte raadsmeerderheid vóór autoverkeer door Kerkbuurt-Oost was. Spek kreeg van sommige bewoners duidelijk te verstaan, dat ze nog altijd tegen de plannen zijn. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Op tafels lagen de plannen ter inzage. Ambtenaren en uitvoerders gaven waar nodig uitleg en ook wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer was aanwezig om vragen te beantwoorden. En er waren veel vragen. Bewoners en ondernemers begrijpen niets van het ‘doordrukken’ van het plan, dat maar nipt (met één stem verschil destijds) door de raad ging. “Welk belang heeft de gemeente?”, vroegen ze zich af. De gemeente gaf hen opnieuw inspraak. Er konden papieren worden ingevuld. Kennelijk wil de gemeente Sliedrecht – ondanks het raadsbesluit – toch nog eens weten hoe er nu over wordt gedacht. Nog altijd klonk boosheid en vooral het woord ‘onbegrijpelijk’. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Onbegrijpelijk
Kritiek is er op de uitvoeringsplannen. Er is volgens hen onvoldoende rekening gehouden met de veiligheid van voetgangers en fietsers. Het is de aanlooproute van de Waterbus naar de winkelpromenade. Ook ontbreekt in het plan kort parkeren. Anderen zijn bang dat het als korte racebaan wordt gebruikt, omdat het één richtingverkeer wordt vanaf de Gantelweg / Middeldiepstraat richting Rivierdijk / Oosterbrugstraat. Andere bezoekers opperden dat ze niets van deze ‘extra autostraat’ begrepen, omdat je toch de Middeldiepstraat hebt om naar de Oosterbrugstraat te komen.

Verkiezingen
Een aantal van de bezoekers opperde woensdagavond om toch opnieuw bezwaren in te dienen en anderen vroegen Spek regelmatig wanneer er weer gemeenteraadsverkiezingen zijn. Die zijn woensdag 16 maart 2022. Met andere woorden, dan kunnen de kaarten misschien anders worden geschud om het plan verkeer Kerkbuurt-Oost alsnog naar de afvalbak te laten gaan. Er waren nauwelijks mensen positief over het voorliggende plan. De uitvoerders rekenen er evenwel op om rond februari / maart 2022 de handschoen op te pakken en aan de slag te gaan. 

11 gedachten over “Bewoners en ondernemers begrijpen niets van autoverkeer over Kerkbuurt-Oost”

 1. Wat een slecht plan daar zit niemand op te wachten zonde van het geld dat zou toch wel beter gebruikt kunnen worden niemand schiet hier wat mee op.

 2. Denken de voorstanders nog aan voetgangers, bewoners van bv. de Zoutstoep en de ondernemers?
  Een racebaan erbij moet je toch niet willen!
  Er zijn nu juist leuke winkeltjes erbij gekomen in de Kerkbuurt.
  Lopend is het goed bereikbaar.
  Houden zo!

 3. Vv sliedrecht wacht al 10 jaar op wat nieuws komt nooit van de grond gooi het geld dan daar maar neer wanbeleid van de bovenste plank.

 4. Het College van B&W weet nu wat de temperatuur is op de Kerkbuurt-Oost omtrent dit (mogelijke) plan. De temperatuur is gisteravond op de Kerkbuurt-Oost zwaar tot beneden het vriespunt geraakt. Nu begrijp ik ook gelijk waarom wethouder Spek tijdens gemeenteraad zo nukkig was. De bewoners en ondernemers weet wat ze te doen staat net zoals heer de Munck al zei, maak bezwaar of kom in de raad inspreken. Slydregt.NU is niet van mening veranderd en ziet nog steeds geen heil om Kerkbuurt-Oost weer open te stellen voor autoverkeer.

 5. De inhoud van het stuk spreekt voor zich. Onzinnig en ongewenst plan. Het bevordert ook nog eens de verkeersonveiligheid en het kost ca. € 200.000,- waarvoor hopelijk een zinvoller bestemming te vinden is. Aanwezige buurtbewoners en winkeliers allen tegen dit plan. Waar staat de democratie voor?
  Prestige-object tegen de wil van betrokkenen toch uitvoeren of gaat hier: “beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald” op? Het zou mooi zijn indien het gezonde verstand prevaleert. Er zijn veel voetgangers, fietsers, scholieren en Waterbus-gebruikers op de Kerkbuurt-Oost en nu gaan we het gemotoriseerd verkeer bevorderen? Dit kan toch niet waar zijn? Dient dit plan het doel om veel mensen met balkon aan Kerkbuurt (pand Zoutstoep en ’t Volkershuys) de dupe laten worden van een onzinnig besluit van jaren geleden?

 6. Het mag inmiddels bekend zijn dat D66 Sliedrecht zich zeer zwaar heeft verzet tegen deze plannen. Slechts met een meerderheid van één stem heeft de raad het plan bevestigd. Toch denk ik dat door het vertrek uit de coalitie van PRO Sliedrecht er nu een gerede kans is om dit plan alsnog naar de prullenbak te verwijzen. Maar dat begint bij de bewoners, die bezwaar moeten maken, of in de raad komen inspreken.

 7. Om de vraag van Rick Landa te beantwoorden:
  Raadsvergadering 13 december 2016:
  4. Herstemming (hoofdelijke stemming) – Revitalisering Kerkbuurt Besluit (hoofdelijke stemming): het voorstel is in meerderheid van stemmen aangenomen, 10 stemmen voor (De Jager, Paas, Baars-Mulder, De Mul-Donker, Van Meeuwen, J.H. Visser, M. Visser, Kieft, Bijderwieden, Pauw) en 9 stemmen tegen (Venis, Penning, Blanken, De Borst, Lanser, Van Rees-Huijzer, Spek, Prins,
  Den Besten). In factienamen: voor – SGP/CU, VVD en 1 PRO Sliedrecht; tegen – 4 PRO Sliedrecht, CDA en PvdA. De uitvoering nu is in handen van SGP/CU, CDA en PvdA.

 8. De geschiedenis herhaalt zich: nu allemaal overal over mopperen, maar als er verkiezingen komen, maakt toch weer iedereen hetzelfde hokje als de vorige keer rood, want je weet nooit wat er over je schouder meekijkt als je daar alleen met je kleurpotlood staat. Kijk maar naar de vorige verkiezingen.

 9. Sliedrecht op zijn smalst en dhr Spek die weer negatief in het licht staat. Ik hoop echt dat bij de volgende verkiezingen het hele zooitje veld moet ruimten. wat een stelletje amateurs zeg.

 10. Welke partijen hebben indertijd voor dit onzalige plan gestemd? Daar zal ik dus zeker niet op stemmen in Maart! Gemeentelijke dwaling ten top. Het wordt tijd dat niet alleen de bewoners protesteren maar ook iedere fietser en wandelaar die daar komt.

 11. Wij wonen aan de Zoutstoep en hebben nu al last van de vrachtwagens die voor de paal moeten wachten. ’s Morgens om ca. 4.15 uur begint het al, Zeeman, Terstal, Hema (3), etc. Allemaal wachten en flink gas (Diesel). Onze woning is aangesloten op een continue afzuigsysteem dat niet uitgeschakeld kan worden. In onze woning is meestal een onderdruk dus de stank en stofdeeltje komen door de ventilatiespleten het huis binnen. Tussen haakjes mijn vrouw heeft COPD, dit soort verkeer helpt dus flink. Nu gaan we dus de Kerkbuurt op nemen in het dagelijks verkeer, gevolg een toenemende overlast van dieselgeuren en fijnstof in deze smalle doorgang. Wat denkt U van de bewoners die aan de straatzijde wonen. Als dit doorgaat wordt het hopeloos, Gemeente Sliedrecht bedankt voor dit doordacht plan, of moet het geld van ENECO op?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld