SLIEDRECHT – Het woord was maandag 12 maart 2018 aan inwoners van Sliedrecht. Naar aanleiding van de uitkomsten en conclusies van het RIVM-moestuinenonderzoek organiseerde de gemeente Sliedrecht een inloopbijeenkomst in het Griendencollege. Inwoners met een moestuin – met name liggend binnen een cirkel van 1 km rond DuPont/Chemours – waren uitgenodigd om informatie in te winnen over de resultaten van het onderzoek. Ook waren brieven buiten de kilometerzone door de gemeente Sliedrecht bezorgd.
De opkomst was goed. Diverse bewoners van de Baanhoek, maar ook mensen die verderop in de gemeente wonen, zagen in de bijeenkomst een kans om uiting te geven aan hun bezorgdheid. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Voor beantwoording van vragen was vertegenwoordiging aanwezig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Er was ook een mogelijkheid om te praten met de verantwoordelijke wethouders van Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht, resp. Hanny Visser-Schlieker, Kees Koppenol en Karin Lambrechts. Mede-organisator van de protestmars van november 2016, Bram de Winter, was ook aanwezig om zijn licht op te steken. De plaatselijke politieke partijen CDA, D66 en PRO Sliedrecht waren aanwezig in de personen van Vincent Prins, René de Munck en Peter de Borst. Later op de avond sloot ook burgemeester Bram van Hemmen (CDA) aan.
Overleg Burenraad
De bewoners uitten hun waardering richting het RIVM voor het feit dat dit moestuinonderzoek is uitgevoerd. Bij hen was de tendens voelbaar dat alom wordt gestreefd naar zo weinig mogelijk uitstoot van de toxische stof GenX, het liefst zou men zien dat deze uitstoot op zo kort mogelijke termijn tot nihil zou worden teruggebracht. ‘Het is absoluut zaak om druk op de ketel te houden’, was een veel gehoorde kreet tijdens deze avond. DuPont/Chemours heeft tot op heden nog niet gereageerd op de uitkomsten en conclusies van het RIVM-onderzoek. De Burenraad, die vanavond ook aanwezig was, heeft dinsdag 13 maart 2018 weer overleg met de directies van de beide bedrijven. Er wordt onder meer gesproken over de omgevingscommunicatie van de bedrijven DuPont en Chemours, bedrijfsvergunningen, veiligheid en meer. Een uitgesproken mogelijkheid voor de Burenraad om aan de directies van de chemiebedrijven een reactie te vragen op het rapport van het recente RIVM-moestuinenonderzoek.