Beukers patiëntvriendelijkste arts en krijgt TopASz Award 

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De meest gastvrije en patiëntvriendelijke zorgverlener van het Albert Schweitzer ziekenhuis in 2018 was maag-darm-leverarts Ruud Beukers. Hij kreeg hiervoor donderdag 10 januari 2019 de TopASz Award toegekend, een prijs die de Cliëntenraad van het ziekenhuis jaarlijks uitreikt aan een team of individuele arts of zorgmedewerker die zich heeft onderscheiden door een buitengewone manier van bejegenen en communiceren. 

Voorzitter Andries van de Graaf van de Cliëntenraad reikte aan MDL-arts Beukers (rechts) de prijs uit. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Patiënten zelf mochten voordrachten doen en dat gebeurde dit jaar massaal: er was een recordaantal inzendingen van maar liefst 338. Onder de uiteindelijke vijf genomineerden bevond zich medisch specialist Beukers, die het einde van zijn actieve carrière nadert en door de jaren heen een hechte band heeft opgebouwd met veel patiënten die een chronische darmziekte hebben. 

Rust
Dordrechts burgemeester Wouter Kolff, voorzitter van de jury, droeg voor uit het juryrapport: “U heeft hart voor de patiënt en leeft mee. U kijkt niet alleen naar de medische klachten, maar u heeft oog voor de mens achter de patiënt en voor de worsteling die een chronische aandoening in het dagelijks leven met zich mee kan brengen. U gaat precaire onderwerpen niet uit de weg en u straalt rust uit naar de patiënt en naar uw eigen team.” 

Eigen tempo
Volgens de jury kent Beukers de achtergronden van de patiënten goed, kan hij goed luisteren en daardoor voelen de patiënten zich begrepen en veilig bij hem. Beukers gaf tijdens het gesprek met de jury in de beoordelingsronde aan dat hij goede voorlichting cruciaal vindt en daarom de 5000 euro die aan de prijs is verbonden, graag zou willen besteden aan een digitaal communicatiemiddel waarmee patiënten zich vooraf thuis in hun eigen tempo kunnen voorbereiden op een scopieonderzoek van de darmen. Ze komen daardoor beter voorbereid en rustiger naar het ziekenhuis toe. Zo’n systeem gaat er nu dus komen.

Waardering
De andere vier genomineerden waren verpleegkundig specialist Chirurgie Lesley Koet, neuroloog Janet de Beukelaar, de Poliklinische Apotheek en het artsenteam van Kindergeneeskunde. Beukers ontving naast de 5000 euro ook de TopASz Award, een bronzen sculptuur. Hij liet weten erg trots te zijn op deze grote blijk van waardering.  

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld