Japans restaurant Oishi Fusion

Behoorlijke toename aantal jonge mantelzorgers in half jaar tijd

SLIEDRECHT – Tussen december 2018 en juli 2019 is het aantal jonge mantelzorgers in Sliedrecht gegroeid van tien naar zeventien. Dat blijkt uit een stand van zaken ‘Ondersteuningsprogramma mantelzorg 2019-2021’, die door wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociaal, Zorg en Welzijn via een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad zijn gestuurd. 

Het Mantelzorgpunt zag in de eerste helft van 2019 een toename van het aantal geregistreerde mantelzorgers. Het aantal jonge mantelzorgers groeide in een half jaar tijd met zeventig procent.

“In totaal hebben 44 nieuwe mantelzorgers zich aangemeld. In juni 2019 is in samenwerking met het Mantelzorgpunt, Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS), het Sociaal team Sliedrecht en jonge mantelzorgers gewerkt aan een bewustzijnscampagne. Op 1 juli stonden er 17 jonge mantelzorgers jonger dan 24 jaar geregistreerd. Dit is een duidelijke toename van 70% ten opzichte van 31 december 2018, van tien naar zeventien”, schrijft wethouder Visser in de CIb.

Informatiekaart huis-aan-huis
De informatiekaart over mantelzorg is volgens Visser in ontwikkeling in samenwerking met het Mantelzorgpunt en een aantal mantelzorgers. Visser: “De bedoeling is om deze informatiekaart in 2019 nog huis-aan-huis te verspreiden binnen Sliedrecht. In 2019 is al veel gebruik gemaakt van de lokale dienstenchequeregeling. De ervaringen van mantelzorgers met de regeling zijn positief.”

Respijtzorg
Specifiek wordt op dit moment in samenwerking met het Mantelzorgpunt en Dementiezorg voor Elkaar volgens Visser gekeken naar het gebruik van respijtzorg onder mantelzorgers van inwoners met dementie. Visser: “We willen bereiken dat mantelzorgers meer en gemakkelijker gebruik gaan maken van het aanwezige aanbod respijtzorg. We richten ons op een goede en aangename daginvulling voor mensen met dementie  – met voor de mantelzorger als voordeel dat die dan aan zichzelf kan toekomen – en op logeerhulp/overname thuis voor situaties van overmacht of wanneer de mantelzorger een rustperiode nodig heeft. Daarnaast wordt door het Mantelzorgpunt gewerkt aan een respijtwijzer.”

1 gedachte over “Behoorlijke toename aantal jonge mantelzorgers in half jaar tijd”

  1. Hele jonge mantelzorgers zullen zich niet zo gemakkelijk aanmelden. Aanmelden is wel weer iets ‘erbij’ wat voor de aller jongste best zwaar is. Het blijft opletten voor de omgeving.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld