Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Begin oktober worden veertien nieuwe struikelstenen gelegd

SLIEDRECHT – Niet elf (2017), niet tien (2018), maar veertien nieuwe struikelstenen worden dinsdag 8 oktober 2019 gelegd in Sliedrecht. Daarvoor komt opnieuw de Duitser Gunter Demnig naar het Baggerdorp bericht zaterdag 6 juli 2019 de Stichting Struikelstenen Sliedrecht in hun nieuwsbrief.

Hier legt Gunter Demnig stenen aan de Adriaan Volkersingel. Twaalf stenen worden begin oktober 2019 op één plaats gelegd en vormt het slotstuk van het leggen van de herdenkingsstenen. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Voorafgaand aan de legging van de stenen komt er, inmiddels volgens traditie, donderdag 19 september 2019 een verhalenavond in de dijksynagoge aan Rivierdijk 51. Op de avond wordt een beeld gegeven over de mensen voor wie de stenen worden gelegd. De aanvang is om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom!

Stationsplein en Rembrandtlaan
Gunter Demnig legt de stenen maandag 7 oktober 2019 om 12.00 uur voor Steven Gerrit van der Kreeft. Deze steen komt aan de westkant van het voormalige station (nu restaurant Heeren van Slydregt – red.). Het restaurant was ook bereid de steen voor deze Merwedegijzelaar te financieren. Later legt Demnig de steen voor Merwedegijzelaar Pieter Harkema. Hij woonde (tijdelijk) met zijn ouders in de Rembrandtlaan. Toen nummer 12, maar het huidige huisnummer 20 is nu de exacte plaats. De steen van Pieter is geadopteerd door zijn inmiddels overleden zus Riek en haar zoon Jan Zijlstra.

Twaalf
Het slotstuk is het leggen van twaalf stenen aan de Stationsweg. Het huis is al zo’n dertig jaar geleden gesloopt, maar de Stichting Struikelstenen Sliedrecht weet de plaats precies. Stenen worden gelegd voor de Joodse familie Van Gelderen (moeder, vader en zoontje), de hoofdbewoonster mej. (want nooit getrouwd – red.) Leentje Nederlof en de latere onderduikers de heer en mevrouw De Raaij-de Jong, moeder en zoon De Goede, de zusters Antoinette en Hester Fles, Hesters schoonzus Martha Kattenburg en Rozette van Aals. De stenen voor al deze mensen zijn gefinancierd.

Kosten en herinneringsbord
Bouwbedrijf Gebroeders Blokland bekostigt de drie stenen voor de familie Van Gelderen. De steen voor schuilplaatsverlener mej. Nederlof is bekostigd door het bedrijf Drechtsteden Hypotheken & Verzekeringen. Kleindochter Josy Gubbens adopteerde de stenen van haar grootouders de heer en mevrouw De Raaij-de Jong en het Coöperatief Dividendfonds Rabobank Merwestroom stelde zich garant voor de kosten van de andere zes stenen. Naast de twaalf Struikelstenen overweegt de Stichting Struikelstenen Sliedrecht aan de Stationsweg ook een herinneringsbord te plaatsen, waarop iets meer wordt geschreven over deze plaats. Een bord in de stijl van het spoorwegongeluk van 27 november 1942, dat bij het station staat.

1 gedachte over “Begin oktober worden veertien nieuwe struikelstenen gelegd”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld