Baanhoek zucht regelmatig onder uitwijkend (vracht)verkeer

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Door de verschillende werkzaamheden langs de Craijensteijn (aanleg dubbel fietspad, asfaltering rijweg) wijken steeds meer weggebruikers uit via Baanhoek. Dit leidt regelmatig tot opstoppingen. Ook worden ‘verboden ontsnappingswegen’ gebruikt. Wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer reageert.

Vrachtverkeer rijdt altijd al over Baanhoek. Door de tijdelijke afsluiting van de Craijensteijn is dit alleen maar toegenomen. Dit leidt regelmatig tot verkeer dat volledig vaststaat. Met centimeters verschil wordt er dan onderling gepasseerd. Een aantal van de geplaatste bloembakken maakt het er niet makkelijker op (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voor bewoners van Baanhoek en bestuurders die er rijden is het een veelvuldig voorkomend fenomeen, elkaar klemrijden en nauwelijks meer voor- of achteruit kunnen. Een bewoner van Baanhoek merkt hier over op: “Het is voor ons een heel ‘vertrouwd’ beeld. Regelmatig worden we vanaf ons terras getoeterd omdat het verkeer helemaal vaststaat door een vrachtwagen die daar natuurlijk niet hoort te rijden. Andere automobilisten gaan op hun claxon hangen en dat levert vervelende situaties op. Soms kunnen ze wel doorrijden, maar dan rijden ze ook ‘gewoon’ 50. Ik snap ook wel dat mensen door het afsluiten van de Craijensteijn een alternatief zoeken en dat moet dan natuurlijk de snelste optie zijn.”

Onprettige situatie
Dat het geen prettige situatie voor plaatselijke bewoners is, laat zich raden. De Baanhoekbewoner vult hierover aan: “Voor ons als bewoners is het heel vervelend, je houdt je hart ook vast voor je auto die geparkeerd staat en mogelijk geraakt wordt. Tja, ik weet geen alternatief. Ik vind het ook te kort door de bocht om alles op het bord van de gemeente te schuiven. De automobilisten kiezen er vaak bewust voor om borden te negeren… Individualisme viert steeds vaker hoogtij in deze samenleving, terwijl we het toch echt met elkaar moeten doen.”

Oneigenlijk gebruik
Om vanuit de Craijensteijn snel richting Baanhoek te komen is door verschillende weggebruikers een alternatief bedacht. De bewoner van Baanhoek zegt hierover: “Er wordt regelmatig oneigenlijk gebruikgemaakt van de Parallelweg. Hier geldt eenrichtingsverkeer, maar ze komen vanuit de wijk (via Benedenveer – red.) om zo snel mogelijk op de dijk te komen. Daar geldt een maximumsnelheid van 30 km/u, waarschijnlijk een snelheid die ze niet kennen.”

Ontsluitingsroutes
Wethouder Ton Spek (CDA) van Verkeer en Vervoer zegt erover: “Op dit moment is het nog een logische route, vanwege de afsluiting van de Craijensteijn. Ik zie regelmatig zelf dat het ‘passen en meten’ is op de Baanhoek. En dat is maar goed ook: dat voorkomt in ieder geval dat er ook nog eens (te) hard gereden wordt.” Spek belooft goed in de gaten te houden welk effect straks de nieuwe Craijensteijn heeft op de Baanhoek. “Feit is dat Sliedrecht maar vier ontsluitingsroutes heeft en dat een deel van onze industrie en werkgelegenheid aan de rivier is gevestigd. Dus op alle ontsluitingswegen zal men met vrachtverkeer te maken hebben. Of het nu de Rivierdijk is, de Stationsweg, de Baanhoek en straks ook de Craijensteijn”, stelt Spek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld