Japans restaurant Oishi Fusion

Baanhoek Diorama Sliedrechts Museum in werking gesteld

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT –  Vrijdagmiddag 13 december 2019 was het na een ingrijpende restauratie door Ger de Goede eindelijk zover. Het Diorama Baanhoek werd in het bijzijn van Alwien van Hof (weduwe van maker Koos van Hof) en familie officieel in werking gesteld. Dat gebeurde in het Sliedrechts Museum.

Een van de kleinkinderen van familie Van Hof drukt op de knop, waarna het treintje een rondje over het Diorama gaat rijden. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De familie – die uit Bilthoven was gekomen – was bijzonder onder de indruk en keek met bewondering naar het stukje vakwerk van hun familielid. Hiermee was ook een stukje historie van de familie in ere hersteld.

Dioramawedstrijd
Modelbouwer Koos van Hof begon in 2002 met zijn bouwwerk (het linkergedeelte met de Baanhoekbrug en de aanlegplaats van de veerboot van Fop-Smit)) om deel te nemen aan een dioramawedstrijd. Hij maakte een weergave van Baanhoek rond 1930, gecombineerd met herinneringen uit Giessenburg. Het diorama behaalde de eerste prijs. Later werd het uitgebreid met het rechter gedeelte, waar onder andere boerderij ‘De Koperen Knop’ te zien is. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Geslaagde restauratie
Restaurateur Ger de Goede ging de uitdaging aan om alle bewegende onderdelen weer werkend te krijgen. Hij is daar geweldig in geslaagd. Arie Sprong en Cor van Wijnen waren nauw betrokken bij de restauratie. Wat als eerste opvalt is natuurlijk het rijdende treintje. Verder is er onder andere ook een dragline, een dorsmachine en een bulldozer in bedrijf, allemaal nauwkeurig op schaal nagebouwd. In alle huisjes brandt licht. Ook is er een weerssituatie van donder en bliksem te zien en te horen.

Demonstraties
Aangezien alle onderdelen vrij gevoelig zijn, zijn ze niet te bedienen door bezoekers. Het museum heeft er daarom voor gekozen om op twee zaterdagen demonstraties te geven van wat het Diorama allemaal kan. Deze vinden plaats op zaterdag 21 december 2019 en zaterdag 4 januari 2020. Alle facetten van dit zorgvuldig gerestaureerde Diorama worden dan gedemonstreerd. De entrée is € 2,– voor volwassenen en € 1,– voor kinderen.

1 gedachte over “Baanhoek Diorama Sliedrechts Museum in werking gesteld”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld