Japans restaurant Oishi Fusion

ASz zegt dat locatie Sliedrecht ‘zonder bijzonderheden’ op actiedag is geopend

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Woensdag 20 november 2019 leggen ziekenhuismedewerkers in het hele land hun werk neer in niet-spoedeisende zaken. Dat geldt ook voor het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz), maar niet voor de locatie Sliedrecht. “De hele locatie Sliedrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis is zonder bijzonderheden geopend, zowel voor de geplande spreekuren als voor bloedafname en röntgenfoto’s. Op deze locatie zijn er dus geen gevolgen merkbaar van de actiedag”, schrijft het ASz dinsdag 5 november 2019.

In ASz-locatie Sliedrecht wordt doorgewerkt op de actiedag. Dat is in Dordrecht anders. Medewerkers staken om een betere cao af te dwingen bij de werkgevers. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“We spreken in ons ziekenhuis niet over een staking, maar over een actie. Een flink aantal spreekuren en behandelingen gaat namelijk gewoon door. Het Actiecomité wil aandacht vragen voor de beloning en arbeidsvoorwaarden van medewerkers in de ziekenhuiszorg, maar wil patiënten daarvan niet onevenredig de dupe laten worden”, schrijft het ziekenhuis dinsdag 5 november 2019 op hun website om patiënten te informeren.

Eisen
De bonden willen in de cao een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag op loon als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Daarnaast willen ze maatregelen om de werkdruk te verlichten. De verbeteringen zijn volgens de vakbonden nodig om verpleegkundigen extra te belonen en om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. De krapte op de arbeidsmarkt in de zorg is groot en de uitstroom ook.

Draaiboek
Het Actiecomité in ASz heeft een draaiboek voor de actie opgesteld, in nauw overleg met de Raad van Bestuur en met medisch specialisten. Dit komt er in grote lijnen op neer dat, net als op een zondag, alleen spoedzorg wordt geboden. Ook afspraken die voor het welzijn en de veiligheid van kwetsbare patiënten niet kunnen worden uitgesteld, gaan door. Op de actiedag maken medewerkers hun wensen en eisen en die van de vakbonden zichtbaar en hoorbaar in het ziekenhuis. “Het Actiecomité en de Raad van Bestuur vragen uw begrip voor de gevolgen van de acties en hopen op uw steun aan de medewerkers van het ziekenhuis.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld