ASz wast bedlegerige patiënten voortaan zonder water

SLIEDRECHT – Patiënten die zijn opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis en die bedlegerig zijn, worden vanaf maandag 5 september 2016 gewassen zonder water. In plaats daarvan maakt de verpleegkundige gebruik van een set van acht verwarmde, vochtige en verzorgende washandjes, die meteen na gebruik worden weggegooid. Het vocht droogt vanzelf op na het wassen. Er blijft een lotionlaagje op de huid achter.

Het zogeheten ‘verzorgend wassen’ heeft volgens het ziekenhuis voordelen voor de patiënt én voor de verpleging (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Verpleegkundige en wondconsulent Annemarie Ham is positief over de nieuwe manier van wassen. Ham: “De patiënt hoeft veel minder te draaien en te keren. Het wassen is daardoor minder belastend voor iemand die weinig kracht heeft, wat bij bedlegerige patiënten bijna altijd het geval is. Voor de verpleegkundige levert de nieuwe manier van wassen tijdwinst op. Een volledige wasbeurt duurt niet meer een half uur, maar nog zo’n 20 minuten. Dat is tijd die we op een andere manier aan de patiënt kunnen besteden. Ook belasten de verpleegkundigen hun rug minder.”

Proef
Patiënten die mobiel zijn en zichzelf kunnen wassen, gaan wel naar de douche of de wastafel. Het nieuwe wassen wordt al in veel andere ziekenhuizen toegepast en is in het Albert Schweitzer ziekenhuis het afgelopen jaar getest op twee verpleegafdelingen. De Intensive Care gebruikte de washandjes al langer. “De resultaten van de proef waren heel positief”, aldus Ham namens de Verpleegkundige Adviesraad van het ziekenhuis. “Patiënten die het gewone wassen en de washandjes kennen, vroegen vaak uit zichzelf naar de washandjes.”

‘Besparing’
“Het wassen zonder water is bovendien hygiënischer”, vult deskundige infectiepreventie Nikki Kenters aan. “Doordat voor elk deel van het lichaam een nieuw washandje wordt gebruikt, weet je zeker dat je op elke plek met een schoon washandje komt.” De nieuwe werkwijze levert weliswaar extra afval op, maar daar staan ook besparingen tegenover: het gebruik van handdoeken (en dus van linnenreiniging) daalt drastisch, ook is er volgens het ziekenhuis veel minder warm water nodig. “Waskommen worden niet meer gebruikt en hoeven dus ook niet meer te worden gereinigd”, aldus het ziekenhuis.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld