ASz-locaties Dordwijk en Zwijndrecht gaan op de schop; totale renovatie

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Vanaf 2025 staat het Albert Schweitzer ziekenhuis een grootscheepse renovatie te wachten op de locaties Dordwijk (oudbouw) en Zwijndrecht. De totale verbouwoperatie gaat tot ver voorbij 2030 duren. Locaties waar patiënten uit Sliedrecht ook mee te maken hebben als ze voor dit regionale ziekenhuis kiezen. Met het strategische huisvestingsplan is over de hele looptijd een totale investering gemoeid van ruim 200 miljoen euro.

Op de foto bouwdirecteur Jeroen Heintzbergen (rechts) en bouwsecretaris Hugo Smid van bureau RYSE, bij het oude gedeelte van de locatie Dordwijk. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

De gebouwen die onder handen worden genomen, moeten er daarna weer enkele decennia tegen kunnen. Patiënten en medewerkers gaan er veel van merken: tijdens de uitvoering van het zogenoemde strategisch huisvestingsplan moet vrijwel elke afdeling één of meerdere keren verhuizen.

Tekst gaat verder onder foto. 
Ziekenhuislocatie Dordwijk in de gemeente Dordrecht. (Archieffoto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Opnieuw inrichten
De patiëntenzorg gaat al die tijd door. “Een gemiddeld ziekenhuisgebouw in Nederland heeft na 20 tot 30 jaar een midlife-renovatie nodig en komt na 40 tot 50 jaar aan het eind van z’n levensduur”, vertelt bouwdirecteur Jeroen Heintzbergen. “In dat opzicht gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis duurzaam met zijn vastgoed om. De gebouwen in Dordrecht en Zwijndrecht zijn namelijk allebei eind jaren ’80 gebouwd en na 35 jaar pas toe aan grootschalige vernieuwbouw. De meeste bouwdelen worden tot op het beton en de gevels kaal gemaakt, om ze opnieuw in te richten. Ook worden enkele bouwdelen gesloopt en opnieuw gebouwd.”

Ouderwets
Enerzijds is dat volgens Heintzbergen nodig omdat het binnenwerk van de gebouwen technisch ‘op’ is, anderzijds omdat de indeling niet meer past bij de hedendaagse bedrijfsvoering van een ziekenhuis. Heintzbergen: “De kliniek op locatie Dordwijk kent bijvoorbeeld nog veel vierpersoonskamers. Dat geldt inmiddels als ouderwets. Ook zijn er relatief veel vierkante meters poliklinieken, terwijl patiënten minder vaak naar het spreekuur hoeven te komen.” Uitgangspunt is dat de beide locaties niet groeien in vierkante meters en toch de verwachte toename in de zorgvraag van 5 procent tot 2040 kunnen bolwerken. De inrichting wordt efficiënter en flexibeler, om ook in de toekomst makkelijker te kunnen meebewegen met ontwikkelingen.

Tekst gaat verder onder foto.
Ziekenhuislocatie Helena Schweitzer in de gemeente Zwijndrecht (Archieffoto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Bewaken en organiseren
De globale kaders van het plan staan vast. De doorvertaling naar tactisch en operationeel niveau komt nu op gang. De hele operatie is zo ingrijpend dat er een afzonderlijk bouwbureau binnen het ziekenhuis voor is opgericht. “Je moet op veel gebieden het overzicht behouden”, aldus Heintzbergen. “Geld, risico’s, organisatie, tijd, informatie, kwaliteit: wij helpen het ziekenhuis om dat allemaal intern te kunnen bewaken en organiseren, naast alle bestaande taken.” Heintzbergen heeft namens het bureau RYSE al meer ziekenhuizen als bouwdirecteur begeleid in hetzelfde traject.

Tijdelijk verhuizen
In het bouwbureau komen veel disciplines samen die de grote lijnen gaan verfijnen naar projectplannen, om deze vervolgens te laten uitvoeren door aannemers. “Je kunt niet alles tegelijk doen in een ziekenhuis in vol bedrijf”, vertelt bouwsecretaris Hugo Smid, uitvoerende rechterhand van de bouwdirecteur. “Het wordt een lange keten van deelprojecten. Voor elk te renoveren bouwdeel moet de huidige gebruiker tijdelijk verhuizen. Zodra de renovatie op die plek af is, kan de nieuwe gebruiker erin en daarmee komt ergens weer tijdelijke ruimte vrij. Dat vereist veel afstemming met alle afdelingen.” De nieuwbouw op de locatie Dordwijk uit de periode 2008-2011 en de uitbreidingen van daarna doen niet mee in de renovatie. 

6 gedachten over “ASz-locaties Dordwijk en Zwijndrecht gaan op de schop; totale renovatie”

 1. Wat een vreemde reacties hier weer. Personeel zou niet vriendelijk genoeg zijn. En die hele verbouwing is totaal onnodig en pure verspilling van gemeenschapsgeld zo valt te lezen in de reacties. De vriendelijkheid van het personeel is natuurlijk helemaal geen issue en of de verbouwing nodig is of niet kun je helemaal niet van achter je toetsenbord bepalen en zal je ook over enige bouwkundige kennis moeten beschikken. Zonder verdere gedetailleerde plannen wat wel en niet in de renovatie wordt meegenomen is niet in te schatten of het die €200 miljoen waard is. Ik vraag mij wel af of tijdelijke sluiting en complete nieuwbouw niet goedkoper zal zijn. Maar ik ga er maar vanuit dat ook die optie serieus is overwogen en doorgerekend

 2. Nou dat het geld kost oke maar zoveel vindt ik een beetje overdreven. En Ja dat klopt dat dit ziekenhuis pas van eind volgens mij van 1982 is want onze dochter heeft nog en het zogenaamde gemeente ziekenhuis gelegen in die tijd in de bankastraat als ik goed kan herinneren. En even wat anders ik lees ook dat ze naar het personeel moeten kijken dat ze niet vriendelijk zijn of niet aardig ik denk zelf ook hoe stel je,je jezelf op tegenover het personeel het is heel simpel je krijgt terug wat je geeft gedrag jezelf als een hork krijg je dit gedrag terug. Wij zijn van alle kanten keurig behandeld of het nou door een arts was of het verplegend personeel of mensen van de keuken of schoonmaak allemaal even vriendelijke mensen .En als dan daar het personeel moeten kijken betaald ze dan ook beter voor het werk wat ze verrichten.

 3. Daar gaan dus ons verzekeringsgeld en heen en de hoge rekeningen. Het is totaal ook niet nodig. Onzin dit plan.

 4. Het ziekenhuis in dordrecht/dordtwijk is van 1999 en niet eind jaren 80.
  Ons geld wordt verkwanseld.

 5. Wat jammer dat er weer zoveel geld wordt uitgegeven zowel in Dordrecht als in Zwijndrecht zoveel vernieuwd en verbouwd de afgelopen jaren en nu weer opnieuw beginnen echt weggegooid geld wordt hier wel goed en normaal over nagedacht?

 6. Ze moeten het personeel ook eens goed bekijken sommige zijn niet
  menselijk tegen de klanten.
  Dit is door het hele ziekenhuis van verpleegsters tot doktoren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld