Afsluiting A15 gaat komende weken grote impact hebben; 70 km asfalt vervangen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Er vindt de komende weken groot onderhoud plaats aan de snelweg A15. Opdrachtgever Rijkswaterstaat en uitvoerder Boskalis Nederland waarschuwen weggebruikers voor veel hinder en adviseren voor je de weg opgaat de route te plannen. De weg wordt opnieuw geasfalteerd, bermen worden aangepakt en viaducten. 

Rijkswaterstaat vindt dat het hoog tijd is om het asfalt en andere werkzaamheden uit te voeren. Van uitstel en zeker geen afstel mag er sprake zijn, want het werk is noodzakelijk. In totaal wordt 70 kilometer asfalt verwijderd en nieuw zeer open asfalt beton (zoab) aangelegd. (Foto dashcam Peter Donk / Sliedrecht24)

De hinder in onze buurt is volgende maand. Van vrijdag 9 augustus 22.00 uur tot vrijdag 16 augustus 2024 vanaf 05.00 uur is de weg dicht vanaf A15/N3 bij Papendrecht richting knooppunt Gorinchem. Van vrijdag 16 augustus 22.00 uur tot donderdag 22 augustus 06.00 uur is het omgekeerd. Dan is de A15 dicht van knooppunt Gorinchem richting A15/N3 bij Papendrecht. In totaal wordt er 300 man personeel op de weg gezet. Lees hier online meer over de afsluiting in een half juni 2024 gepubliceerd artikel.

Tekst gaat verder onder foto.

Een team van Rijkswaterstaat en Boskalis gaf donderdagmorgen 11 juli 2024 uitleg aan journalisten langs de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. Dat gebeurde bij tankstation Steenenhoek. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De omleidingen vanwege de afsluitingen worden goed aangegeven. Verder wordt er alternatief vervoer aangeboden, zoals de Waterbus (met korting) en de Beverbus. De werkzaamheden kunnen namelijk tot een uur vertraging van de reis geven. Het advies is dan ook goed te plannen. 

Omvangrijke werkzaamheden
Naast het weghalen en weer aanbrengen van nieuw asfalt gaat het ook om het onderhoud van zo’n 45 bruggen en viaducten denk aan schilderwerk, het verbeteren en onderhouden van de bermen denk aan voldoende waterafvoer bij hevige buien en vangrail vervangen of nieuwe aanbrengen. In de nacht wordt geasfalteerd. Driehonderd mensen worden deze zomer ingezet voor het groot onderhoud. Personeel wist ver van te voren dat dit eraan zat te komen, dus er zijn voldoende mensen. Maar ook bij Boskalis Nederland zeggen dat er naast dat er veel werk is aan het wegenonderhoud het aantal vakmensen vinden ‘best een ding is’. 

Dag en nacht
Er wordt 24 uur aan de weg gewerkt en gehoopt wordt op goede weersomstandigheden. Boskalis Nederland heeft wat ruimte gehouden in het rooster als er onverhoopt toch uitval is. Tankstations zijn gesloten en krijgen volgens Rijkswaterstaat geen vergoeding, omdat dit ondernemersrisico is. Ook de rust- en verzorgingsplaatsen langs de A15 zijn dus dicht. In tien talen verspreidt Rijkswaterstaat een folder, wordt op sociale media gecommuniceerd en komt er een radiospot. Hulpdiensten hebben altijd doorgang tussen de werkzaamheden door. Omdat verkeer moet omrijden, is het op andere snelwegen drukken. Voor incidenten staan meerdere bergingswagens klaar, zodat snel kan worden gehandeld bij een ongeluk. Ook wordt meegekeken op 25 camera’s hoe de doorstroming gaat. Rijkswaterstaat spreekt van noodzaak en zegt ‘geen keuze’ te hebben en dat het asfalt ‘echt moet worden vervangen’. Na een groot onderhoud als deze denkt Boskalis Nederland dat pas over tien jaar opnieuw zal moeten worden ‘ingegrepen’. In de tussenliggende jaren is er regulier onderhoud. 

3 gedachten over “Afsluiting A15 gaat komende weken grote impact hebben; 70 km asfalt vervangen”

 1. Het zou idd heel fijn zijn om het file probleem bij Sliedrecht Oost tot Gorinchem aan te pakken. Welk tijdstip je daar ook aan komt rijden er is altijd file, zo stom gemaakt hoe het nu is.

 2. Blij dat Rijkswaterstaat de A15 aanpakt. Het wegdek werd de laatste jaren wel erg slecht. Alle vertrouwen dat Boskalis die klus gaat klaren binnen de afgesproken tijd.
  Dat zal voor mij waarschijnlijk dagelijks de trein worden naar Gorkum.
  Benieuwd of R-Net deze verlengt ivm de grotere toeloop.
  Anders bij mooi weer op de fiets.
  Ben wel benieuwd wat die beverbus is.

 3. Het zou een goede oplossing van het file probleem zijn, als ze de van de vluchtstrook een filestrook zouden maken van vanaf Sliedrecht Oost tot aan Gorinchem en terug.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld