Asielzoekers komen mogelijk woensdagmiddag naar opvanglocatie

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het in gereedheid brengen van de tijdelijk opvanglocatie voor asielzoekers in het gemeentekantoor aan de Industrieweg. In het gedeelte De Reling worden zeer waarschijnlijk woensdagmiddag 21 september 2022 zo’n vijftig asielzoekers ondergebracht, die nu in het aanmeldcentrum in Ter Apel aankomen. Binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) is dit een crisisnoodopvang en is afgesproken dat deze zaterdag 31 december 2022 sluit. 

Dit is de recreatiezaal in De Reling. Veel privacy hebben de tijdelijke bewoners niet, maar de ruimten zijn zo ingericht dat de situatie leefbaar is. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dinsdag 20 september 2022 aan het eind van de middag werden de deuren van het asielzoekerscentrum geopend voor journalisten. Zij kregen een rondleiding en konden vragen stellen over de opvang. Daarbij waren onder meer aanwezig burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid en manager facilitaire zaken voor de opvang in de VRZHZ Jeroen Koffijberg. In de crisisnoodopvang komen zo’n 60% mannen en 40% vrouwen. Er is ruimte voor gezinnen met kinderen 12+. Dat verzoek is expliciet neergelegd bij de afspraken over crisisnoodopvang. 

Indeling
De ambitie om gebouw De Reling te renoveren, staat gepland voor 2023. Nu is er binnen drie weken door verschillende lokale ondernemers verbouwd, zijn aanpassingen gemaakt waar nodig en zijn de verschillende ruimten ingericht. Verder is er onder meer een recreatiezaal, een ontvangst- eetzaal, zes slaapruimten en een ruimte voor medische hulp. Ook kan kleding worden gewassen in een daarvoor ingerichte ruimte. Dit alles op de begane vloer. Gedurende 24-uur per dag is er beveiliging en gaat om 23.00 uur de poort aan de Industrieweg dicht. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Medemenselijkheid
Dat de opvang in gebouw De Reling zou komen, stond niet meteen vast. De Vries vertelde dat is gekeken naar alternatieven, maar dan zou je bijvoorbeeld gebruik moeten gaan maken van een sporthal en konden andere activiteiten daardoor tijdelijk niet doorgaan of zouden moeten worden verplaatst. De Vries is blij mensen die zijn gevlucht nu onderdak te kunnen bieden. “Niemand hoort op straat te bivakkeren. Het gaat om medemenselijkheid. Met een aantal van vijftig mensen komt het hier de leefbaarheid ten goede. Het helpt bij de goede uitvoering en het aantal is hanteerbaar voor iedereen. Dit aantal moet te behappen zijn. Het is tenslotte een enorme operatie waar we voor staan”, legt De Vries uit. “Er komt veel bij kijken en het is fijn dat we een locatie in ‘eigen huis’ hebben gevonden. Er is direct contact.” De Vries zegt gezocht te hebben naar een locatie tegen het centrum aan en een ruimte die enigszins is af te sluiten en te beveiligen. Hij is tevreden met hoe het nu is geregeld.

Inzet mensen
Slapen in het gebouw is normaal onmogelijk. De Vries: “Ik gedoog de zaak, want dit is een crisisnoodsituatie. Het is tijdelijk, veilig en bijvoorbeeld voorzien van brandmelders (die verplicht zijn sinds 1 juli 2022 – red.). We hebben de unanieme steun van de gemeenteraad. Er wordt een groot beroep gedaan op de mensen, de vrijwilligers en andere betrokkenen. Als gemeente hebben we drie medewerkers, naast ondersteuning door communicatie, full-time op de opvang van Oekraïners zitten. De opvang in De Reling valt geheel onder de VRZHZ. Voor de ruimte hebben wij gezorgd, maar we gaan niet over het reilen en zeilen.” De Vries betreurt het dat de crisisopvang in Nederland is vastgelopen. “Het is vastgelopen en dat verwijten we wel het kabinet. We pakken nu onze verantwoordelijkheid als gemeenten, maar we hebben wel gezegd, tot het eind van het jaar. Want dit is wel eindig.”

2 gedachten over “Asielzoekers komen mogelijk woensdagmiddag naar opvanglocatie”

  1. mogenlijk zie verkeerd lees 60% mannen,40% vrouwen komen er of gezinnen.
    Lijkt mij dat gezinnen voorrang hebben niet weer alleenstaande mannen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld