Apostolisch Genootschap hijst regenboogvlag bij kerkgebouw

SLIEDRECHT – Bij het gebouw van het Apostolisch Genootschap werd donderdagmorgen 17 januari 2019 de regenboogvlag gehesen. Daarmee neemt het genootschap openlijk stelling tegen de Nashvilleverklaring. De vlag blijft tot het einde van de maand hangen. 

Donderdagmorgen werd een regenboogvlag gehesen bij het gebouw van het Apostolisch Genootschap. (Foto Brenda Donk / Sliedrecht24)

Het hijsen van de vlag gebeurde door één van de leden van het genootschap, Jo van Ooijen. Hij deed dit namens voorganger Hélène de Groot. Zij kon vanwege werkzaamheden niet komen. De Groot gaf wel een verklaring: “Soms laat een gebeurtenis je niet los en komt ‘het beeld’ ervan steeds weer in je gedachten terug. Daarom hebben wij in Sliedrecht, en ook in andere gemeenschappen van het Apostolisch Genootschap, actie genomen. Het hijsen van de regenboogvlag is daar een uiting van.”

‘Gelijkwaardigheid’
“Van God los?” “Geenszins”, zegt het Apostolisch Genootschap. “Wij hanteren geen dogma’s. Wij stellen de mens centraal en geloven in gelijkwaardigheid. Een ieder is hier welkom. Je mag er zijn. Apostolisch zijn is een manier van leven.” Geestelijk leider van het Apostolisch Genootschap, Apostel Bert Wiegman: “Wat doet medemens zijn met je. Je voelt je verbonden, beschouwt elkaar als gelijkwaardig en wanneer dit in het gedrang komt, toon je je solidair en kom je voor elkaar op. Het is in deze tijd werkelijk ondenkbaar dat geaardheid daarin een rol zou spelen. Naar aanleiding van de Nashvilleverklaring, waar nu terecht veel ophef over is, hebben we als genootschap naar buiten stelling genomen”.

11 gedachten over “Apostolisch Genootschap hijst regenboogvlag bij kerkgebouw”

  1. ik vind het heel goed, dat het apostolische genootschap stelling neemt tegen de nashville verklaring, en dat men een duidelijk signaal hier op af geeft, in vele kerken met een dogmathisch achter grond onder steunen deze verklaring, met alle respect voor al deze geloofs groeperingen, zit men verstrikt in dogmatiek, men denkt niet voor uit en dat is jammer., en men blijft hangen in oude vorm gevingen, wij leven wel in een andere tijd, want wij moeten de plat getreden bezijdigen, en kansen scheppen, want alleen, dan zien wij andere mogelijkheden een toekomst met perspectief zeg maar het nieuwe licht in al zijn uittings vormen, wil de kerk in onze huidige tijd overleven, dan moeten er andere wegen worden in geslagen en meer te gaan leven in het hier en nu,met alleen maar alleen maar uit de bijbel lezen, maar als je het niet in je levenshouding laat zien aan je mede mens in het dagelijkse leven dan heeft het weinig tot helemaal geen zin, het dagelijks leven is het werkterrein met omgang met mensen daar ligt onze opdracht, en niet anders laten wij meer met een humaner levens instelling onze medemens tegemoet treden, en mensen met barmhartigheid tegemoet te treden of in nood een luisterend oor te bieden aan diegene die dat, op dat moment nodig heeft, er is veel eenzaamheid onder de mensen voor al ouderen waar nooit iemand komt zelfs de kinderen niet, die hebben het altijd druk dat is het mode woord tegenwoordig, men heeft gewoon geen zin maar waar een wil is daar is een weg, ik las kortgeleden de tekst van een bekende psalm de heer is mij herder mij ontbreekt het aan niets, als er nooit iemand bij je langs komt, dan zitten voor al ouderen te verpieteren dan heeft dat lied voor de desbetrefende geen inhoud, maar als er iemand op eens bij je langs komt stemt dat tot blijdschap, want een mens wil gekend worden, dan vertaal ik het in, als god in mensen mij na bij komt, ervaar ik de liefde macht, dat is het waar om het gaat, het menselijk verkeer is een wisselwerking, als dat er niet meer zou zijn dan zou de samenleving nog meer verharden, wat nu ook het geval is, in een maatschappij waar veel mensen alleen maar voor zich zelf te leven en contact gestoort zijn, dit alles is de erfenis van de moderne technologie, betreffende de vlag deze mensen zijn allemaal volwaardig ondanks hun geaardheid, en kunnen in de samenleving een belangrijk aandeel hebben

  2. Je kunt je in deze discussie de vraag stellen, is God iets dat zich buiten ons zelf manifesteert of dat het in ons zelf iets is als ons eigen geweten en een interne kracht die ons inspireert en uitdaagt en motiveert om het goede te doen en te handelen en te wandelen in de Geest van God, die pluriform en kleurrijk kan en mag zijn omdat geloven door iedereen op een andere wijze vorm en inhoud wordt gegeven. God is niet vangen in vaste kaders en vaste te leggen in strakke lijnen.

  3. Ben het eens met Roel van Kleef dat, zodra er naar de Bijbel wordt verwezen, er een intolerantie optreedt die ongekend fel is. Terwijl wij allen worden opgeroepen (kerkelijk of niet) tolerant te zijn naar vluchtelingen, dak en thuislozen, homo’s – lesbi’s en/of transgenders. Maar oh wee als Christenen opkomen voor iets wat hen heilig en dierbaar is. Dan is de tolerantie ver te zoeken en worden ze als het maar even mogelijk is voor alles wat los en vast zit uitgemaakt. Over tolerantie gesproken. De grens is vaak heel ver en soms akelig dichtbij…..

  4. Meer dan 30.000 abortussen per jaar in Nederland is inderdaad niet normaal. T zou te wensen zijn dan dat iedereen in Nederland zich daarover zich druk maakt. Verder is een ieder in elke kerk welkom. Wil natuurlijk niet zeggen dat de Bijbel geen leefregels heeft. De 10 geboden zijn voor een ieder goed. Maar willen we dat wel??

  5. De regenboog is een optisch verschijnsel, het breken van licht. Het maakt de verschillende kleuren zichtbaar waaruit ons daglicht is opgebouwd.
    Dit verschijnsel wordt in vele culturen op verschillende wijzen uitgelegd, een betekenis gegeven.
    Ook de Christelijke cultuur geeft met het verhaal van “de belofte van God aan Noach en zijn gezin” een uitleg.
    Het symbool van de regenboogvlag geeft voor velen ook expressie aan het besef dat de samenleving pluriform is.
    Hiervan zegt de Christelijke cultuur “het huis mijns Vaders…”
    De regenboogvlag staat onder andere volgens Franse hoogleraar Charles Gide voor eenheid in verscheidenheid, de kracht van het licht, verlichting en vooruitgang.
    Het hijsen van deze vlag op dit moment bij het Apostolisch Genootschap en op vele andere locaties is voor mij de bevestiging dat er voor iedereen, ook voor de “met Nashville geviseerde” leden van de LHGBT gemeenschap, altijd plaats is en zal zijn!

  6. @redactie:volgens mij mag er niet op elkaar worden gereageerd, alleen op het op het artikel.

  7. “Als stelling nemen tegen”betekent, dat een goed gesprek tussen beide opvattingen niet (meer?) mogelijk is, omdat ieder zich in z’n eigen loopgraaf heeft terug getrokken komen we niet tot elkaar.
    Het verabsoluteren van de eigen mening met de juiste mening, is niet voorbehouden aan de voorstanders van Nashville, maar ook niet aan de tegenstanders.
    En is nu echt alles wat in die verklaring staat onjuist, of wordt er driftig (dat vooral) geselecteerd
    uit de tekst naar het ieder uitkomt?
    Er staan in “de Nashville”opvattingen, rechtstreeks of via een verwijzing, naar normen en waarden
    waar niemand aanstoot aan neemt, in tegendeel. Maar omdat er daarbij naar de Bijbel verwezen wordt zit er schijnbaar een verdacht luchtje aan.

  8. Ik stel voor dat ze dan de vlag (mag wat mij betreft ook deze vlag zijn, ik ken wel voor het gemak een andere betekenis toe aan de regenboog) volgende maand halfstok hangen om dan al het in de moederschoot gesmoorde leven te gedenken. Over solidair zijn gesproken met de medemens zijn gesproken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld