door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In verschillende Sliedrechtse wateren leven al jarenlang zoetwaterschildpadden. Op zondagochtend 11 augustus 2024 zat er een geelwang- of geelbuikschildpad in de vijver achter Het Rondeel grenzend aan de Scheldelaan lekker van de zon te genieten op een verlaten nest van meerkoeten. Ook blauwe reigers maken daar dankbaar gebruik van.
Ondanks de bedekking van het water met eendenkroos weet de blauwe reiger regelmatig een visje te verschalken. Dat gebeurde juist op het moment dat we deze foto maakten. De waterschildpad lijkt aan te geven: “Geef dat visje maar aan mij!” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In Sliedrecht worden regelmatig in sloten en vijvers verschillende soorten zoetwaterschildpadden waargenomen. Ze zijn er niet vanzelf gekomen, vaak zijn ze door een eigenaar van een schildpad uitgezet. Ze zijn door dierenliefhebbers in het verleden vaak klein in een dierenwinkel gekocht, niet beseffend dat ze behoorlijk groot kunnen worden. Ze behoren al jaren tot de vaste bewoners en ze worden niet weggehaald. De dieren overleven de milde winters.
Invasieve exoten
De schildpadden behoren tot de zogeheten invasieve exoten. Invasieve uitheemse diersoorten mogen volgens de Dierenbescherming niet meer als huisdier worden gehouden, omdat ze mogelijk zorgen voor schade aan de natuur of een gevaar vormen voor de inheemse dieren.
Verbod
Voor roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden geldt sinds augustus 2016 een verbod op bezit. Maar ook voor kweek, importeren en exporteren van deze soorten. Voor wie deze dieren vóór augustus 2016 heeft aangeschaft, geldt een overgangsregeling. Sommige mensen zetten ze uit in de natuur, maar dat wordt afgeraden. Dieren die voor de genoemde datum zijn gekocht, mogen worden gehouden tot ze doodgaan.
Tekst gaat verder onder foto.
Eendenkroos
De laatste weken is weer goed te zien dat eendenkroos op veel plaatsen in de Sliedrechtse vijvers explosief aan het groeien is. Verschillende vijvers zijn weer bedekt met een groen tapijt. Dit gebeurt vaak in ondiep voedselrijk water. Veel vijvers zijn niet dieper dan ongeveer een halve meter. De voedselrijke bodem in combinatie met de hoge (water)temperatuur doet er geen goed aan. Een dikke krooslaag kan het water en alles wat erin leeft, verstikken. Uitbaggeren met als resultaat dieper water kan een oplossing zijn.
Als je goed kijkt zie je dat er op de foto twee schildpadden zitten en niet 1. De kop die er achter weg komt is van een andere. Helaas worden ze overal gedumpt. Ik heb er bij een plaatselijke vijver al 6 gevangen..zit nog een 7e.. ze zitten overal…helaas zullen ze door botulisme na pakweg 3 tot 4 jaar overlijden…
Het is een ramp. Het is voor twee kanten niet goed. Voor de watervogels, maar ook voor de schildpadden. Ze worden gedumpt omdat ze te groot worden etc. Ze horen niet in onze natuur en verstoren het ecosysteem, met alle gevolgen. Heb met de watervogels, maar ook met de schildpadden te doen. En wie is de veroorzaker mhh..wederom de mens, die alles verkloot. We alles hebben en komt het niet meer uit dumpen maar. Word daar erg verdrietig van
Wekenlang een nest van een meerkoet gevolgd in Sliedrecht, veel eieren en op het moment van uitkomen waren alle eieren weg , geen kuikens en een mega grote schildpad op het nest, zo jammer.
En dat allemaal dankzij een bepaalde familie welke tal van dieren in hun achtertuin hield!