HENDRIK-IDO-AMBACHT / SLIEDRECHT – De Drechtsteden zou in 2050 energieneutraal moeten zijn. Daarom wordt woensdag 7 juni 2017 in Theater Casade, Hoge Kade 50 in Hendrik-Ido-Ambacht de Energieconferentie Drechtsteden gehouden. Er is een avondvullend programma, dat om 17.00 uur begint. Het officiële gedeelte stopt rond 21.00 uur, waarna onder het genot van een hapje en drankje kan worden nagepraat.
In een energieneutrale regio passen straks deze hoogspanningsmasten niet meer. (Foto Sliedrecht24)
Voor de genodigden is er bij aanvang – hoe toepasselijk – met een warm en koud buffet. De aanwezigen kunnen zich laten informeren, inspireren en meepraten over de ambitieuze energietransitie binnen de regio. Gemeentes, provincie, rijk, bedrijven, woningcorporaties, netbeheerder en inwoners ontmoeten elkaar.
Kosten
Energieneutraal betekent dat de Drechtsteden voornemens is te gaan stoppen met aardgas, benzine, diesel en andere fossiele energie en de elektriciteit duurzaam en regionaal gaan opwekken. Een enorme opgave. Hoe pakken we dat slim aan? En wie gaat dit betalen? Een urgente vraag van onder meer woningbezitters en eigenaren van bedrijfspanden. De regio Drechtsteden is één van de vijf pilotregio’s in Nederland die momenteel een regionale energiestrategie ontwikkelen. Een route naar een energieneutrale regio in 2050. Het afgelopen jaar is binnen de Drechtsteden door alle deelnemende partijen gewerkt aan het invullen van deze strategie: hoe gaan we wonen en werken, hoe richten we het landschap in, hoe zorgen we voor veiligheid en leefbaarheid, wie gaan er (mee)betalen?
Programma en plannen
Wethouder Jacqueline van Dongen (Algemeen Belang) van de gemeente Zwijndrecht en portefeuillehouder Duurzaamheid binnen de Drechtraad opent de conferentie. Zij benadrukt nogmaals de urgentie van deze transitie. Van Dongen: “Alles wat we nu kunnen doen, helpt bij het realiseren van ons doel voor 2050. Alles wat we nu naar voren kunnen halen in plaats van in te plannen op de middellange of lange termijn, helpt ons op weg om anders te gaan denken en te gaan handelen. En een begin te maken met een energieneutrale regio.” Tijdens de conferentie wordt de stand van zaken besproken en worden nieuwe afspraken gemaakt. Er zijn sprekers, een paneldiscussie met leden van de bestuurlijke adviesraad en workshops. De bedoeling is volgens Bureau Drechtsteden dat er dit najaar een heldere strategie en een concrete samenwerkingsagenda liggen, zodat alle partijen weten wat ze moeten doen en op welke termijn. De afsluiting van de avond doet wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie-SGP) van de gemeente Dordrecht.