Japans restaurant Oishi Fusion

Alzheimer Café over voedingproblemen en –oplossingen bij dementie

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In Grand Café De Biesbosch van Verpleeghuis Waerthove aan de Kerkbuurt 200 vond maandagavond 6 januari 2020 een informatieavond plaats over voeding bij dementie. Heidi Schaffels – diëtiste bij de Rivas Zorggroep – gaf een lezing over problemen en mogelijke oplossingen met voeding voor mensen met dementie. De bijeenkomst vond plaats in het kader van het Alzheimer Café, een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden en vrienden, maar ook voor mantelzorgers, professionals en andere belangstellenden. Vóór aanvang en tijdens de pauze speelde Aart Verschoor aansprekende melodieën ‘van toen’ op zijn accordeon.
 
Diëtiste Heidi Schaffels verzorgt een presentatie over voeding bij dementie. De bijeenkomsten van het Alzheimer Café staan maandelijks garant voor een interessant onderwerp en worden gewaardeerd door de altijd ruim aanwezige bezoekers. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Mantelzorgcoördinator van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht (SWS) en tevens coördinator van het Alzheimer Café Suzanne Lankhorst opende de avond. Zij keek hierbij onder andere terug op de gevarieerde bijeenkomsten van het afgelopen jaar. Vervolgens kreeg Heidi Schaffels het woord. Diëtistische behandelgebieden bij dementie richten zich onder meer op het voorkomen van ongewenst gewichtsverlies, ongewenste gewichtstoename en het opheffen van obstipatie. Voedingsproblemen die op kunnen treden zijn onder andere achteruitgang van smaak en eetlust, slikproblemen en ontremd eetgedrag. Mogelijke oplossingen van deze problemen werden toegelicht. Als opmerkelijk feit werd gewezen op het toepassen van (gedeeltelijk) rood serviesgoed en bestek als hulpmiddel om de eetlust te stimuleren. Een andere mogelijkheid om voedsel voor mensen met dementie aantrekkelijk te maken werd getoond via de YouTube-video Sonja bakt..!, een methode die bedacht is door Sonja Muylwijk, zorgregisseur in verpleeghuis Waerthove.   
 
Lotgenoten en beroepskrachten
Het Alzheimer Café heeft elke eerste maandag van de maand een ander thema met als doel iedereen te informeren over dementie, de gevolgen ervan voor patiënt en diens naaste(n), het omgaan met de ziekte en praktische handreikingen. Er is altijd voldoende gelegenheid om met lotgenoten en beroepskrachten in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Er is informatiemateriaal aanwezig en er kunnen gratis boeken worden geleend. De volgende thema-avond wordt maandag 3 februari 2020 gehouden. Onder andere ZorgMies regio Alblasserwaard is daarbij aanwezig. Iedereen is welkom en de toegang is vrij. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld