Albert Schweitzer ziekenhuis biedt Mohs-chirurgie

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Patiënten met ‘moeilijke’ plekjes huidkanker in het gezicht, kunnen sinds kort ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis terecht voor zogeheten Mohs-chirurgie. Dat is een techniek – de zogeheten micrografische chirurgie – waarbij de tumor wordt verwijderd met minimale beschadiging van het gezonde, omliggende weefsel. 

Dermatoloog Suzan Reeder: “Blij dat we nu dermatologie over de volle breedte aanbieden.” (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

Veel mensen krijgen te maken met huidkanker. Volgens het ziekenhuis is dit één op de zes mensen. Vaak is de huidkanker in het gezicht te vinden. Volgens het ziekenhuis gaat het dan meestal om een basaalcarcinoom. “Als wij zo’n plekje op de traditionele manier wegsnijden, moeten we een marge van een paar millimeter te veel wegsnijden”, vertelt dermatoloog Suzan Reeder. “Je wil namelijk zeker weten dat je alle slechte cellen te pakken hebt. Bij Mohs gaan we veel preciezer, laagje voor laagje, te werk. Elk weggenomen laagje wordt meteen op speciale wijze bevroren en gekleurd. Onder de microscoop kan de dermatoloog zien of er nog kankercellen in de snijranden zitten. Zijn die er niet meer, dan weten we dat verder snijden niet nodig is”, aldus Reeder. Mohs-chirurgie gebeurt poliklinisch, onder plaatselijke verdoving. Zonodig wordt de plastisch chirurg erbij betrokken.

‘Aanpak’
Mohs is geschikt voor nieuwe tumoren, plekjes die eerder niet volledig zijn verwijderd en terugkerende huidkanker. Niet alle patiënten komen in aanmerking voor Mohs. “De behandelend dermatoloog beslist per situatie of het de aangewezen aanpak is”, legt Reeder uit. 

Ziekenhuis
Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft vestigingen in Sliedrecht, Zwijndrecht en Ridderkerk. De hoofdlocatie zit in Dordrecht. De dichtstbijzijnde ziekenhuizen voor inwoners van Sliedrecht zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld