Aanvragen koninklijke onderscheiding mogelijk en niet alleen voor vrijwilligerswerk

SLIEDRECHT – Wie voor iemand een koninklijke onderscheiding aan wil vragen, moet dat voor 1 juli 2023 doen. Zoals gebruikelijk worden veruit de meeste onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor de gemeenschap of voor een ander. Slechts een klein deel (5%) krijgt hun onderscheiding vanwege bijzondere verdiensten in een betaalde functie. 

De aanvragen zijn bedoeld voor de lintjesregen vrijdag 26 april 2024. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Aanvragen is dus niet alleen mogelijk voor vrijwilligerswerk of bestuurswerk. Je kunt ook een onderscheiding krijgen als je in een betaalde functie bijzondere prestaties verricht. Prestaties die verder gaan dan wat je mag verwachten van iemand in die functie. En die niet alleen belangrijk zijn voor het bedrijf of de organisatie, maar ook voor de samenleving.

Stappen
Er zijn zes stappen te maken na de aanvraag. Je dient alle stukken bij de aanvraag in bij de gemeente Sliedrecht en daarna geldt een doorzendplicht. Burgemeester Jan de Vries (CDA) bekijkt de aanvraag en schrijft vervolgens een advies met welke orde en graad. Hij schrijft in zijn advies ook wanneer het lintje volgens hem het beste kan worden uitgereikt. De burgemeester stuurt dit advies vervolgens naar de Commissaris van de Koning (CdK) Jaap Smit (CDA). De CdK schrijft ook een advies en zegt wat hij er van vindt. Het aanvraagformulier en de adviezen van de burgemeester en de commissaris van de Koning gaan vervolgens naar de Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag. Daar vergadert het Kapittel voor de Civiele Orden en bekijkt of de kandidaat echt in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding en zo ja, in welke Orde en graad. Het Kapittel kijkt daarvoor ook naar de adviezen van De Vries en Smit. Ook adviseert het Kapittel over de gelegenheid waarbij de onderscheiding zou kunnen worden uitgereikt. Het Kapittel stuurt zijn advies vervolgens naar de minister. Die neemt de adviezen van het Kapittel vrijwel altijd over en dat gebeurt in een zogenaamd Koninklijk Besluit. Dat wordt ondertekend door koning Willem-Alexander. Daarna kan de burgemeester het lintje uitreiken. Er zijn dus een heleboel personen en organisaties betrokken bij de aanvraag van een lintje.

Aanvragen
Wil je iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding? Neem dan contact op met Jacqueline de Klerk van het bestuurssecretariaat van de gemeente Sliedrecht: j.de.klerk@sliedrecht.nl of tel. 0184-495816. We bespreken dan samen waarom deze kandidaat een lintje verdient en welke gegevens je moet aanleveren voor een voordracht. De totale aanvraag moet uiterlijk 1 juli 2023 zijn ingediend voor de lintjesregen van 2024.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld