Aantal politieke partijen voorstander lokaal BOA-team; Kosten worden inzichtelijk

door Peter Donk
SLIEDRECHT – CDA en SGP-ChristenUnie zijn voorstander van vier fte BOA’s alleen voor Sliedrecht. De politieke partijen denken dat dit de veiligheid ten goede komt. Namens de fracties kwam raadslid Priscilla Kraaijeveld-le Pair met een motie namens CDA en SGP-ChristenUnie. De motie volgde bij de behandeling van het Integraal veiligheidsplan (IVp) 2023–2026. SGP-ChristenUnie en het CDA kwamen ook nog met een andere motie. De moties zouden later weer worden ingetrokken.

Raadslid Priscilla Kraaijeveld-le Pair (CDA) moet ook ‘de regie’ in Sliedrecht liggen. (Foto gemeente Sliedrecht)

“Voor ons een goed en duidelijk uitgewerkt plan. Het CDA Sliedrecht vindt wel dat het veiligheidsgevoel onder druk staat. Ook zijn de inwoners van Sliedrecht zich flink aan het ergeren over toch wel wat er op straat gebeurd. Tijdens de oordeelsvormende vergadering heb ik het ook al genoemd maar in het rapport staat er weinig over en dat is de eigen verantwoordelijkheid! Het CDA Sliedrecht vindt dat we voor veiligheid samen verantwoordelijk zijn. De Basisbehoefte van iedere inwoner is veilig leven, wonen, werken en bewegen. Het algehele veiligheidsgevoel is gedaald. Het CDA Sliedrecht vindt dat iedere inwoner onbezorgd en zich veilig moet voelen op straat, in de wijk, winkelend, lopend, fietsend en ook rijdend”, sprak Priscilla Kraaijeveld-le Pair

Twijfel aansturing
Het CDA Sliedrecht wil meer toezicht en handhaving en ook lezen wij in het Integraal Veiligheidsplan dat de inwoners meer behoefte hebben aan handhaving en blauw op straat. Kraaijeveld: “Wat ons betreft is blauw op straat niet perse de politie. Overigens worden er steeds meer taken van de politie bij de BOA neergelegd. Ook wordt er in het integraal veiligheidsplan duidelijk gesteld dat de BOA een belangrijke schakel is in de verbinding tussen de gemeente Sliedrecht en inwoners en het te voeren beleid. Er wordt ook genoemd dat de gemeente meer regie moet krijgen over de Boa’s en de capaciteit moet aansluiten bij de behoefte en beleidsambities. Het lijkt er dus op dat de gemeente niet heel gelukkig is met de huidige wijze voortkomend uit de dienstverleningsovereenkomst. Het CDA Sliedrecht betwijfeld of er voldoende aansturing op de wijze van samenwerken is en beleidsambities die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Momenteel rijdt er een handhaving auto rond met 2 boa’s in Sliedrecht vanuit Papendrecht.”

Goede uitstraling
Het CDA Sliedrecht begrijpt niet dat er nog geen BOA BIKER rondfietst of dat de Boa’s te voet door Sliedrecht gaan. “Wat ons betreft zijn zij dan flexibeler en geeft dit ook een goede uitstraling. Gezien het toenemende takenveld van de boa ziet het CDA Sliedrecht het liefst een eigen BOA team in Sliedrecht en gevestigd in Sliedrecht. Dit heeft belangrijke voordelen zoals:

  • Betere en Directe regie en contact op uitvoerende werkzaamheden
  • betere ondersteuning van het ambtelijk apparaat bij uitvoerende werkzaamheden
  • meer voet en fietssurveillance voor de zichtbaarheid
  • Flexibelere inzet bij evenementen
  • Ook extra inzet mogelijk bij opvang en toezicht van vluchtelingen

Het CDA Sliedrecht wilt meer toezicht en handhaving! De inwoners hebben meer behoefte aan blauw op straat. Het CDA Sliedrecht diende daarom samen met de SGP-ChristenUnie een motie in om te onderzoeken wat de kosten zijn en wat de consequenties zijn om uit te breiden naar vier fte voor en in Sliedrecht. 

Er is al heel wat gezegd en geschreven over het “”. Dat moesten we allemaal maar niet herhalen vanavond. Maar wel de al uitgesproken dank voor het voorwerk en ook het beantwoorden van technische en andere vragen. Dank via de voorzitter aan de portefeuillehouder en de betrokken ambtenaren.

Nader onderzoek
“Wat betreft de SGP-ChristenUnie nemen we daarnaast nog twee besluiten om het college richting te geven in de uitvoering. Het eerste lichtte mevrouw Kraaijeveld-le Pair toe. En gaat om nader onderzoek naar een concrete manier om meer uren BOA in Sliedrecht te krijgen”, verduidelijkte raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie). 

Andere motie
Verweij kwam in het kader van het IVp met nog een motie: “In de uitvoering van en aansturing op kernthema 3 “jeugd en veiligheid” van het integraal veiligheidsplan breder te kijken dan het gesubsidieerde jongerenwerk alleen, en onderlinge samenwerking tussen dit jongerenwerk en kerkelijk jongerenwerk, jongerenwerk in de moskee, scholen, sportclubs en verenigingen te stimuleren”, aldus Verweij. De motie was ook namens het CDA. “Het is goed dat er een integraal veiligheidsplan ligt met visie voor verantwoordelijkheid bij de burger. En met een praktijk waarin: minder praten over en meer praten met de burger, goed wordt toegepast. Veiligheid is een opdracht voor ons allemaal”, vulde Verweij aan. De VVD opperde of de motie mogelijk overbodig is omdat dit in 2021 al is besproken. 

Reactie college
Burgemeester Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid ging in op het IVp en op de twee moties. De Vries is voor een tussentijdse evaluatie. “Niet elk jaar. Maar dat we elk jaar wel een beeldvormende vergadering na mei hebben om jaarlijks het veiligheidsbeeld van de gemeente Sliedrecht te bekijken. En eens in de twee jaar de peilstok erin te steken of we op de goede weg zijn. Uit uw inbreng, blijkt ook om met elkaar aan het werk te gaan”, aldus De Vries. Daarna reageerde hij op de motie over de BOA’s. De Vries: “De gemeente Sliedrecht wil graag meer regie over de inzet van de BOA’s. Dat is zo! Effectief hoe ze beter kunnen aansluiten bij onze veiligheidsambities. Dicht bij de inwoners van Sliedrecht. Dat steun ik. De BOA’s kunnen dat. Of het zo moet zijn dat we de BOA’s zelf in dienst moeten nemen, vraag ik me af. We zijn dan kwetsbaar en niet flexibel. De effectieve capaciteit kan minder zijn als de vier BOA’s in dienst zijn van de gemeente, dan dat we dat gezamenlijk doen.” Of dat gaat lukken voor 1 oktober 2024, want er zitten volgens hem veel haken en ogen aan. De motie gaat niet over de regie maar ook over het aantal. De Vries waarschuwde voor financiële consequenties bij een uitbreiding van het aantal. De Vries was bereid dit inzichtelijk te maken. Hij vertelde ook dat daar al onderzoek naar wordt gedaan. “Vraagt u van ons geen diepgaand onderzoek”, deelde De Vries mee.  

Jeugdwerk
Ook op de motie van Verweij ging De Vries in. “Veiligheid maken we samen. Daar ben ik het van harte mee eens. Waar het gaat om jeugd en veiligheid doen we het zeker niet alleen. Samenwerking en betrokkenheid hebben we nodig. We zijn het van harte eens met de motie. We willen het jeugdwerk nog verder inrichten en daar hebben we alle partijen bij nodig”, aldus De Vries, die het aan het oordeel van de gemeenteraad liet. 

Moties
Na een schorsing wankelden de ingediende moties. De burgemeester beloofde inzichtelijk te maken wat de kosten rond BOA’s. Ze werden daarna alle twee ingetrokken.

2 gedachten over “Aantal politieke partijen voorstander lokaal BOA-team; Kosten worden inzichtelijk”

  1. Er rijden handhaving langs maar je ziet ze nooit op Kerkbuurt waar veel mensen schijt hebben aan voetgangers laats incident bij noodopvang zou meer politie en beveiliging komen niks dus hek staat gewoon open en van politie hoef je niks te verwachten laats reed asociale bestuurder met zijn aanhanger tegen mijn vrachtwagen en reed door politie stond vlakbij ik zeg hij rijd me aan en rijd door we kunnen niks doen hebben spoed wachten voor stoplicht?

  2. De gemeente Sliedrecht heeft al jaren geleden de politie sterkte laten versloffen. Niemand heeft zich daar hard voor gemaakt. Nu wil de politiek weer een kans wagen. Dat is bijvoorbaat gedompd om te mislukken. De wijkagenten zie je helaas bijna nooit. Worden ingezet om de boel elders draaiende te houden. De politiek weet dit maar steken hun “Kop” in het zand. Alle respect voor de BOA’s maar dan komt het kostenplaatje om de hoek kijken. Ik vind dat de inwoners recht hebben op bescherming door een overheidsinstelling. Je ziet de criminaliteit toenemen en het meeste vind plaats buiten het gezichtsveld. Daarom is contact met de burgers van essentieel belang en dat ontbreekt er juist.
    Als je in gesprek gaat met inwoners dan hoor je wat er leeft en gaande is. Er is een enorm personeels tekort bij de politie Rijnmond waar Sliedrecht ook onder valt. Als je een melding doet via 0800 8844 dan kom je bij het service centrum in Rotterdam terecht. Deze telegonischren hebben totaal geen feeling met o.a. Sliedrecht. Wij zijn ” Boeren” en er wordt “Rotterdams” gedacht, grote stads mentaliteit. Het is heel jammer dat het zo verloopt. Als je een keer je hoofd hebt gestoten, dan bel je niet of nooit meer. Eigen rechter spelen mag niet maar de verleiding voor veel burgers wordt steeds groter.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld