SLIEDRECHT – Gemeenten hebben de wettelijke taak om een groot aantal diensten te leveren aan inwoners en ondernemers. Deze diensten worden steeds meer digitaal. Nu gaan een aantal zaken prima en krijgen de waardering goed en voldoende. Maar ook moeten zaken digitaal beter en krijgen nu een onvoldoende. Burgemeester Jan de Vries (CDA) stuurde donderdag 1 september 2022 daarover een College Informatiebrief (CIb) naar de leden van de gemeenteraad.
Het gemeentekantoor aan de Industrieweg. De gemeente is volgens De Vries in transitie naar een digitaal georiënteerde dienstverlening en bedrijfsvoering. Steeds meer services worden ook online aangeboden. Een goede ontwikkeling voor burgers en ondernemers, die daardoor minder afhankelijk worden van openingstijden. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Goed gaat het met: Basisregistratie Personen (BRP), Wet- en regelgeving Reisdocumenten (PUN), DigiD e-diensten, Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Voldoende gaat het met: Zelfevaluatie Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Een onvoldoende is er op vier punten: DigiD burgerzaken, Basisregistratie Ondergrond (BRO), Gezamenlijke Elektronische Voorzieningen Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (Suwinet) voor Suwi-taken en Gezamenlijke Elektronische Voorzieningen Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (Suwinet) voor niet Suwi-taken.
Informatiebeveiliging
De gemeente heeft een maatschappelijke en wettelijke verantwoordelijkheid om de gegevens van hun inwoners en ondernemers onder alle omstandigheden te beschermen en moeten zich daarover kunnen verantwoorden. De verantwoording op het gebied van informatieveiligheid en privacy is volgens de burgemeester in de CIb een jaarlijks terugkerend proces als onderdeel van de Plan-DO-Check-Act (PDCA-) cyclus.
Zolang er ook maar fysieke loketten blijven voor diegene die niet digitaal kunnen of willen.
Die bestaat al jaren het heet Google punt nl.
BRP, PUN, BAG, BGT, BIO, WOZ, BRO, CDA, CIB, MAG, Suniwet en nog meer.
Misschien is het een idee ook nog een digitale dienst toe te voegen die uitleg geeft over al deze afkortingen en waarvoor zij er zijn? Voor de ambtenaren die hier dagelijks mee werken zijn deze afkortingen – althans dat hoop ik – waarschijnlijk een begrip. De gemiddelde burger schudt bij het zien van dit soort afkortingen waarschijnlijk het hoofd.