Aandachtspunten in risicoparagraaf plan Brandweer Zuid-Holland Zuid

SLIEDRECHT / REGIO – De brandweer maakt in de risicoparagraaf van het Ontwerp Dekkingsplan Brandweer Zuid-Holland Zuid 2017 / Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de gemeenteraad van Sliedrecht op een aantal zaken attent. Het plan komt dinsdag 13 februari 2018 aan de orde in de raad tijdens een oordeelsvormende vergadering. 

De brandweer laat de gemeenten in de regio in het  Ontwerp Dekkingsplan Brandweer Zuid-Holland Zuid 2017 zien hoe het nu gaat met de brandweerposten en vraagt ook aandacht voor een aantal punten. Met name wordt gewezen op punten waarvoor een gemeente verantwoordelijkheid is. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

De zorg voor bereikbaarheid en (openbare) bluswatervoorziening ligt bij de gemeente. Volgens de Wet veiligheidsregio’s zijn burgemeester en wethouders belast met de organisatie van de brandweerzorg. Voor de eisen t.a.v. bluswatervoorziening en bereikbaarheid is het Bouwbesluit 2012 het uitgangspunt.
“Met name door interne en externe ontwikkelingen met betrekking tot bluswatervoorzieningen en watertransportsystemen veranderen de omstandigheden waaronder de bezetting van een basiseenheid (TS) zijn werkzaamheden moet verrichten. Door gewijzigd beleid van de drinkwaterleidingbedrijven worden leidingdiameters kleiner en is de sterke wens aanwezig om brandkranen te laten vervallen”, schijft Brandweer Zuid-Holland Zuid. Hierdoor ontstaan gebieden met een te kleine capaciteit in bluswater of gebieden waar de brandkranen op grote onderlinge afstand aanwezig zijn.

Beschikbaarheid vrijwilligers
Het overgrote merendeel van de brandweermensen in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
zijn als vrijwillig brandweerman / -vrouw aangesteld. “Daarmee wordt tevens duidelijk dat hier
ook het grootste risico van een kans op onderbezetting van blusvoertuigen ligt door
personeelsverloop, opkomstproblematiek, werken buiten het verzorgingsgebied etc., met als
gevolg een negatief effect op het dekkingsplan”, aldus het rapport, “Het is van groot belang om de
aantrekkelijkheid en belangrijkheid van de functie vrijwillig brandweerman / -vrouw in de vorm
van o.a. werving en informatie te blijven promoten bij de burgers in onze brandweerregio.
Incidentbestrijding op het water.”

Water
Kijkend naar de Wet veiligheidsregio’s (artikel 3 Wvr en artikel 10 Wvr) en de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kan worden gesteld dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de brandbestrijding op de rivieren. “De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor het aanschaffen en beheren van gemeenschappelijk materieel hieronder onder andere te verstaan de regionale blusboot.” Daarnaast kan het algemeen bestuur samen met de gemeentebesturen van de veiligheidsregio Zuid Holland Zuid kwaliteitseisen stellen aan de incidentbestrijding op het water. “Voor wat betreft het buitenwater (de grote rivieren) grenst de brandweer Zuid-Holland Zuid aan vijf buurregio’s, te weten Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West Brabant, HollandsMidden, Gelderland-Zuid en Utrecht. In de meeste gevallen bevindt het water in de VR ZuidHolland Zuid zich op de grens van twee of drie veiligheidsregio’s. Binnen de kaders van het convenant voor de interregionale samenwerking tussen de veiligheidsregio’s in de provincie Zuid-Holland heeft een interregionale projectgroep hiertoe coördinatie afspraken gemaakt die verwerkt zijn in een onderliggend incidentbestrijdingsplan.”

Geen duidelijke afspraken
Deze afspraken zijn vastgelegd in het “Afsprakenkader Interregionale Incidentbestrijding op het water” en is vastgesteld door het dagelijks bestuur van de VR Zuid-Holland Zuid. “Dit geldt echter alleen voor de operationele onderdelen van de hoofdstructuur zoals GMC, COPI, ROT en secties. Voor wat betreft de daadwerkelijke incidentbestrijding blijken er in de praktijk geen duidelijke afspraken te zijn tussen de verschillende veiligheidsregio’s over de bestrijding van mogelijke waterincidenten gebaseerd op het handboek incidentbestrijding op het water (IFV)”, staat in het Ontwerp Dekkingsplan Brandweer Zuid-Holland Zuid 2017, “Ook is van elkaar niet bekend welke waterincidenten tot het takenpakket van de brandweer behoren en welke operationele middelen beschikbaar zijn om interregionaal waterincidenten te bestrijden.” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld