Aandacht voor 100 jaar SGP in Nederland in raadzaal

SLIEDRECHT – Na de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond 10 juli 2018 was er kort aandacht voor 100 jaar SGP in Nederland. Volgend jaar zit de SGP 50 jaar met een wethouder in het college van de gemeente Sliedrecht.

Voor de gelegenheid kwam voorzitter Peter Hoogendoorn (SGP Sliedrecht) naar de raadzaal. Hij overhandigde burgemeester Bram van Hemmen (CDA) een exemplaar van de jubileumglossy ‘SGP 100’. (Foto SGP Sliedrecht)

Voor alle raadsleden en de media was er ook een bewaarexemplaar. Hoogendoorn: “We mogen dit jaar het 100-jarig jubileum vieren, maar de Bijbelse politiek waar de SGP al die jaren voor stond, kan gerust nog eens 100 jaar mee.”

Sliedrecht
In 1923 nam de SGP Sliedrecht deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en kwam er een vertegenwoordiger in deze raad. Inmiddels is het aantal SGP’ers in de raad uitgegroeid tot vier en vormen ze samen met de ChristenUnie de zevenhoofdige SGP-ChristenUnie fractie. In 1969 werd Piet Noordergraaf de eerste SGP-wethouder en deze lijn heeft zich voortgezet tot de huidige SGP-wethouder, Hans Tanis. Kenmerkend voor de SGP zijn de kernwoorden standvastig, betrouwbaar, principieel en deskundig.

Tekst gaat verder onder tweet.

De partij is in 1918 opgericht in Middelburg, maar ook in Sliedrecht heeft zij haar historie liggen. Geboren Sliedrechter Bas van der Vlies uit Maartensdijk was jaren fractievoorzitter in de Tweede Kamer namens de SGP

Felicitaties
In de glossy zijn onder meer interviews te vinden met SGP’ers en niet-SGP’ers, zoals voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers. Zij noemt de SGP weliswaar een kleine partij, maar wel een partij die door de manier van politiek bedrijven “gezag uitstraalt”. Politici van links tot rechts feliciteren de partij met haar jubileum. Minister-president Mark Rutte over de SGP: “Al honderd jaar de waan van de dag voorbij, dat is een felicitatie waard!” 

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld