SLIEDRECHT – “Waterveiligheid blijft een vraagstuk”, schrijft burgemeester Bram van Hemmen (CDA) vrijdag 18 januari 2019 in een College Informatiebrief (CIb) aan de leden van de gemeenteraad. Van Hemmen: “De dijkvakken van Sliedrecht zullen in 2019 worden beoordeeld. Naar verwachting zullen de resultaten van deze toets voor 2021 openbaar kunnen worden gemaakt. Tevens wordt verwacht dat één of meer Sliedrechtse dijken niet aan de nieuwe veiligheidsnorm zullen voldoen.” Maandagavond 21 januari 2019 komt de waterveiligheid aan de orde op een informatiebijeenkomst in het Griendencollege. De eindrapportage van de analyse wordt dan gepresenteerd.
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) omvat nieuwe waterveiligheidsnormen voor de dijken die per 1 januari 2017 van kracht zijn geworden en omvat een beoordeling van alle dijkvakken in de periode tot 2023. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)
Door de stijging van het water is er continue aandacht nodig voor onze dijken. Van Hemmen: “Om onze inwoners te beschermen tegen de effecten van hoog water wordt – conform het Deltaprogramma – de verandering van het klimaat en de conditie van de dijken door rijk en waterschappen gemonitord.”
Gebiedsraad
In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de aanpak van de opgave vooral technisch van aard. Het Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden heeft het vraagstuk van klimaatverandering en bodemdaling voor rivier en zee integraal benaderd en een nota ‘Deltaprogramma RijnmondDrechtsteden, Uitvoeringsagenda’ opgesteld. Van Hemmen: “Een van de agendapunten was een ‘MIRT-onderzoek Alblasserwaard –Vijfheerenlanden, een onderzoek naar kansen voor water-ruimte-economie en de ‘Gebiedsopgave Sliedrecht’. Ten behoeve van dit onderzoek hebben de elf gemeenten van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de waterschappen, de provincie Zuid Holland en het rijk zich verenigd in een ‘Gebiedsraad’.” De gebiedsraad vond het belangrijk dat een volgende dijkverzwaring integraal en vooral met inbreng van de bewoners zou worden aangepakt. “Tevens was belangrijk dat een studie naar ruimtelijke mogelijkheden ruim voorafgaand aan de concrete noodzaak voor een dijkverbetering zou plaats vinden. Dit biedt rust en mogelijkheden tot het vinden van draagvlak. Als de noodzaak zich daadwerkelijk aandient, kan sneller worden gehandeld.”
Analyse dijkversterkingsvarianten Rivierdijk-West
In opdracht van de gebiedsraad is in 2016 een onderzoek uitgevoerd naar de ‘meekoppelkansen’. Zeg maar, het creëren van synergie tussen water, ruimtelijke kwaliteit en economie. Dit onderzoek is met de raad en bewoners gedeeld en heeft geleid tot inzicht in mogelijkheden om de dijk binnenwaarts, buitenwaarts en in de kruin te versterken. Voor de buitenwaartse versterking werden twee opties genoemd. “De conclusie dat nieuwe maatregelen het moeilijkst inpasbaar zijn bij het dijkvak Rivierdijk-West. De Gebiedsraad heeft gevraagd om voor het dijkvak Rivierdijk-West de financiële en ruimtelijke effecten van de drie versterkingsvarianten (binnenwaarts, buitenwaarts en kruin) nader te analyseren. Deze analyse kan als voorbeeld dienen voor andere dijkvakken met een smal straatprofiel en historische bebouwing. De gemeente Sliedrecht heeft in samenwerking met het waterschap Rivierenland de handschoen opgepakt en voor dit onderzoek opdracht gegeven aan bureau RPS. Door beide partijen is met inachtneming van ieders rol goed samengewerkt”, schrijft Van Hemmen aan de gemeenteraad.
Beleving inwoners
Het waterschap moet zorgen voor waterveiligheid en veilige dijken door aanleg en onderhoud. Het Waterschap Rivierenland is gebaat bij een breed draagvlak en redelijke (maatschappelijke) kosten. Van Hemmen: “Voor de gemeente Sliedrecht is het behoud van de cultuurhistorische waarde van het dijklint belangrijk, maar ook het betrekken van bewoners in het proces. In dit proces is de mening van en de beleving door de inwoners gepeild in diverse bijeenkomsten (breed en focusgroep). Tijdens deze bijeenkomsten vroegen de bewoners naar maatwerk. Daarom zijn niet alleen de drie genoemde varianten onderzocht, maar is tevens een innovatieve mix van maatregelen onderzocht, waarvoor ook een aangepaste rekenwijze is gebruikt voor het bepalen van de gewenste dijkhoogte.
Werken aan ontwerp
De eindrapportage van de analyse wordt maandagavond in het Griendencollege gepresenteerd aan de betrokken bewoners. Van Hemmen: “Na de presentatie wordt het rapport openbaar gemaakt en met een gezamenlijke brief door waterschap en gemeente aan de gebiedsraad A5H ter kennisgeving worden aangeboden. Tevens zal het rapport aan het Deltaprogramma Rijnmond Drechtsteden worden aangeboden.” De dijkvakken van Sliedrecht worden nog dit jaar beoordeeld. Op basis van urgentie voor aanpassing van de kwetsbare dijkvakken wordt een fasering bepaald. “Naar verwachting zal dit dijkvak moeten worden aangepakt en werkt het waterschap in de periode 2025 tot 2030 aan een ontwerp hiervoor. De gemaakte analyse van mogelijkheden vormt hiervoor de basis”, aldus Van Hemmen.