SLIEDRECHT – “Ons college is van wal gestoken met onze droom. De droom over een plaats waar Sliedrechtse watersporters hun boot te water konden laten, om te genieten van de zon, de wind, de Merwede en de Biesbosch. Het college nam het niet mee, maar ging aan de slag, met enthousiasme en gedrevenheid. Het bleek helaas niet eenvoudig”, aldus raadslid Jan Visser (SGP-ChristenUnie) dinsdagavond 13 november 2018.
Raadslid Jan Visser dinsdagavond in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Na jaren ploeteren vandaag met een pijnlijke conclusie, het plan is gestrand vond de SGP ChristenUnie. Visser: “Ik zal het maar eerlijk zeggen, ik sta hier met een zekere schaamte. Niet zozeer omdat dat er geen bootjeshelling is en dat er desondanks geld uitgegeven is. Maar schaamte omdat, ondanks alle goede bedoelingen, een bedrag van € 70.000, belastinggeld, spreekwoordelijk naar zee gedragen is, zonder dat ik het uit kan leggen met goed fatsoen. Ik kan wel gaan onderbouwen dat we als raadsleden onze verantwoordelijkheid hebben genomen het college te controleren, door ze meerdere keren te wijzen op de noodzaak om krediet aan te vragen en geen geld uit te geven als er geen goed plan is, enz. Maar wat kopen onze inwoners daar voor? Niets voorzitter, helaas. Er is geld uitgegeven aan een bootjeshelling die op de wal ligt en wij staan hier met lege handen. Zuur om dat te constateren.”
Eerlijke communicatie
Toch vond Visser het goed dat het dinsdagavond op tafel ligt. “Doorgaan is als sjorren aan een schip dat al lange tijd diep in de modder weggezakt is maar alleen maar verder wegzakt. Dat is een kansloze missie. Voorzitter, college: wij zien het voorliggende besluit daarom als een eindstreep. Zo willen we het nooit meer! Het college ziet het als een pijnlijk leermoment en geeft daarbij aan er van geleerd te hebben. Ze noemt daarbij het respecteren van de rol van de raad als budgethouder. Wij zouden echter graag veel meer de nadruk willen leggen op een goede planvorming en open en eerlijke communicatie, dat laatste juist ook naar onze inwoners! Wat ons betreft is het daarom ook een startstreep. Ik blik al even vooruit naar het CUp. Je zou kunnen zeggen dat veel van onze dromen daarin zijn opgenomen. Het college durft ook de uitkomst te voorspellen. Maar hoe gaat ze dat organiseren? Durf, goede bedoelingen, enthousiasme en gedrevenheid zijn daarbij allemaal onmisbaar, maar zonder plan is de kans groot dat het einddoel niet gehaald wordt en dat er nutteloos en kostbaar werk verloren gaat”, sprak Visser, “Werk voorzitter, dat zeg ik bewust.”
“Ook in de afgelopen periode is gewerkt door onze mensen: college en ambtenaren hebben zich ingezet en niet achterover gezeten. Maar werken zonder plan is als de zee opgaan zonder vaarschema, zonder communicatiemiddelen, er onderweg achter komen dat de roeispanen versleten zijn, afbreken, om er vervolgens ook achter te komen dat de zeilen op de kade zijn achter gebleven. Die uitdaging, het maken van goede plannen met heldere communicatie naar alle betrokkenen, ligt bij u en we roepen u met klem op ook ons als raad daarin intensief te betrekken. Realistisch is namelijk dat veel dromen niet uitkomen, maar waarom zouden we elkaar frustreren als we onderweg constateren dat het gedroomde eindpunt onhaalbaar is of een beter of meer realistisch einddoel te behalen valt? Met een goed plan kun je op dat moment de koers verleggen, door zeilen bij te zetten. Zorg ervoor dat de bemanning geïnstrueerd is en dat alle betrokkenen steeds op de hoogte worden gehouden”, volgens Visser, “Ik hoop voorzitter, sterker, wij rekenen er op, dat het college dit serieus neemt. Op welke manier gaat u die koers nu uitzetten, meer dus dan het respecteren van de rol van de raad als budgethouder en het tijdig verstrekken van informatie? En hoe denkt u die zorgvuldige communicatie vorm te kunnen geven?”