Bootjeshelling loopt uit op groot fiasco; Plan stopgezet!

SLIEDRECHT – Het College van B & W gaat de raad voorstellen om te stoppen met het plan om in de haven van Sliedrecht een bootjeshelling te realiseren. De voorbereidingskosten € 70.218,– wil het college afboeken en dekken uit de post Onvoorziene lasten 2018 en de in de geraamde kapitaallasten van de bootjeshelling. Het college gaat voor de raad diep door het stof en biedt excuses aan.

Sinds 2002 is over een tewaterlaatplaats voor plezierbootjes gesproken. Na vijf jaar wordt het plan nu afgeblazen en heeft het de gemeenschap tienduizenden euro’s gekost. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“U bent niet altijd tijdig geïnformeerd geweest en er is geen ordentelijk raadsvoorstel met een kredietaanvraag aan u voorgelegd. Wij begrijpen dat dit een bittere pil is voor u als raad. Wij betreuren deze gang van zaken dan ook ten zeerste en bieden daarvoor onze excuses aan”, schrijft het college. Het raadsvoorstel komt aan de orde in de oordeelsvormende vergadering van de raad dinsdag 13 november 2018. De vergadering is openbaar wordt vanaf 20.00 uur gehouden in het raadhuis, Dr. Langeveldplein 30. 

Geschiedenis
Al sinds 2002 wordt in de raad gesproken over de wens om een verbinding te realiseren met de rivier in de vorm van een tewaterlaatplaats voor plezierbootjes. De raad na eind juni 2013 een motie aan op grond van de overweging dat een groot deel van de Sliedrechtse watersporters grote behoefte heeft aan een tewaterlaatplaats voor hun boten. Het college kreeg de opdracht nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een zogenaamde bootjeshelling te realiseren nabij het perceel Baanhoek 200/202 (Schaarhaven). Dit heeft destijds helaas niet geresulteerd in een haalbaar plan.

Locatieonderzoek 
Door de jaren heen zijn er verschillende locaties onderzocht op haalbaarheid. De laatste analyse dateert uit 2015 en daaruit is de Schuttevaerkade (nabij de jachthaven) als meest geschikte plaats gekomen voor de realisatie van een bootjeshelling. “Er is toen gekozen om met deze locatie aan de slag te gaan in de verwachting dat een voortvarende aanpak kansrijk was. Essentieel uitgangspunt daarbij was wel om samen met betrokken stakeholders tot een haalbaar plan te komen. De afgelopen jaren is veelvuldig overleg gevoerd met de Watersportvereniging (WVS) en Firma van Vliet. Ook Schuttevaer en de firma Snel zijn op enig moment in het proces betrokken. Deze gesprekken zijn vanuit een constructieve houding gevoerd, maar waarbij iedereen ook duidelijk haar bedenkingen kon uiten”, schrijft het college.

Stopzetten
Alle partijen hebben volgens het College van B & W dan ook gesteld in principe geen bezwaar te hebben tegen een bootjeshelling in Sliedrecht, maar wel vragen te hebben en/of voorwaarden te stellen bij de concrete uitvoering. College: “We hebben veel energie gestoken in het gezamenlijk tot oplossingen komen en om te kijken naar alternatieve varianten. Daarbij heeft het er lang naar uitgezien dat overeenstemming haalbaar was. Het lukte echter jammer genoeg steeds niet om met alle partijen een akkoord te bereiken over de details van het ontwerp of over de aanvullende maatregelen die nodig waren zoals het uitbreiden van de ligsteigers in de haven. Eind 2017 en begin 2018 is via twee informatieavonden ook met omwonenden gesproken. Hieruit bleek dat zij met name zorgen hadden over mogelijke parkeeroverlast door de aanleg van de bootjeshelling. Op grond van de uitkomsten uit de laatste gespreksronde in de eerste helft van 2018 is helaas de conclusie dat overeenstemming met de stakeholders niet haalbaar is. Het is erg jammer dat iedereen voorstander is van een bootjeshelling, maar dat door de aanwezigheid van veel verschillende partijen en een beperkte hoeveelheid ruimte het niet lukt tot een akkoord te komen. Er wordt daarom voorgesteld het project om de bootjeshelling te realiseren stop te zetten.”

Door het stof
In het raadsvoorstel spreekt het college van een ‘pijnlijk leermoment’, want de bootjeshelling werd ook al aangeschaft. “De gemaakte kosten komen voornamelijk voor rekening van de in 2016 aangeschafte stalen bootjeshelling. Op dat moment hadden wij het volste vertrouwen om snel tot een akkoord te komen met de belanghebbenden. Mede met het oog op levertijden is er daarom voor gekozen, vooruitlopend op een definitief akkoord en een toegekend investeringskrediet door de raad, alvast opdracht te geven voor het vervaardigen van de bootjeshelling. Wij erkennen dat de gehanteerde werkwijze niet juist was en dat de situatie destijds verkeerd is ingeschat. We hebben met ons handelen geen recht gedaan aan de rol die de raad heeft. U bent niet altijd tijdig geïnformeerd geweest en er is geen ordentelijk raadsvoorstel met een kredietaanvraag aan u voorgelegd. Wij begrijpen dat dit een bittere pil is voor u als raad. Wij betreuren deze gang van zaken dan ook ten zeerste en bieden daarvoor onze excuses aan. Wij hechten er veel waarde aan dat een dergelijke situatie in de toekomst niet meer voorkomt”, schrijft het college. Het doorlopen proces is volgens hen intern kritisch geëvalueerd. Belangrijke punten zijn het respecteren van de rol van de raad als budgethouder en het tijdig verstrekken van informatie. “U kunt ervan uitgaan dat wij hiervan geleerd hebben.”

Teruggeleverd
Met het stopzetten van de voorbereidingsactiviteiten wordt een juridische procedure voorkomen. Zonder bootjeshelling is er in Sliedrecht geen plaats om een bootje te water te laten. College: “Wij betreuren dat met dit besluit de wens om de toegang tot de rivier te verbeteren voor mensen die willen recreëren op het water niet wordt gerealiseerd. Het gevolg is dat mensen, zoals in de huidige situatie, moeten uitwijken naar naburige gemeenten om hun boot te water te laten. Bij een besluit om met de bootjeshelling te stoppen wordt de helling teruggeleverd aan de fabrikant. Waar mogelijk worden de onderdelen hergebruikt of verkocht. “In het minst voordelige geval ontvangen wij de oud ijzer prijs voor de helling”, aldus het college in het raadsvoorstel.

7 gedachten over “Bootjeshelling loopt uit op groot fiasco; Plan stopgezet!”

  1. Hoe zit het met het vergoeden van alle gemaakte kosten die de tegen partij hebben moeten maken, kunnen zij ook de rekening bij Hannie Visser neerleggen ?

  2. Ik ben een simpele boer uit Sliedrecht en ik wist het al van toen het voorstel kwam dat het niets wordt om dat het geen kans van slagen heeft. Sufferds!

  3. Het hele gebeuren op de televisie gezien, wat een geldverspilling, maar ja de gemeente leeft blijkbaar nog steeds uit de korf zonder zorg.

  4. “Groot in doen” is inderdaad niet passend. Over 50 jaar ziet Sliedrecht er nog precies hetzelfde uit als vandaag, maar dan met een nog meer dichtgeslibt en verouderd infrastructuur en centrum.

  5. Ik vind het totaal geen probleem als er een foutje wordt gemaakt, zelfs niet als dat 70.000 euro kost. Kan gebeuren.

    Maar het grote probleem zit steeds in de communicatie met de direct betrokken burgers die in het gunstigste geval achteraf wordt gevoerd. Daar zijn inmiddels veel te veel voorbeelden van. Die gekke grote bakken in Kerkbuurt, opnieuw die gekke grote bakken in west, de bootjeshelling, speelplaatsjes, de zes punten van het integriteitsonderzoek…..noem maar op.

    Overal hetzelfde probleem: communicatie. Maak bij elk plan vooraf een lijstje met wie te consulteren en ga ermee praten, maak het bekend via de media en de rest kan ook reageren met misschien wel slimme alternatieven die nog goedkoper zijn ook.

    En gaat het dan nog mis, dan is het niet anders, maar dan zijn we collectief schuldig.

  6. En daar gaat ons geld. Ik dacht dat ze alleen in Den haag dom waren. Maar ook in Sliedrecht zit een stelletje dat hoger kleuterschool heeft genoten. Als straf moeten ze dit uit eigen zak terug betalen. Maar dan betalen wij het nog. Want ons geld zit in hun zak. Wat ze hebben ze nog meer over de balk gegooid!!! Ik ben benieuwd!!!

  7. Hahaha stakkers. Zet die slogan “Groot in doen” nou ook eens stop, want daar klopt natuurlijk niets van.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld