SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft een omgevingsvergunning verleend ‘voor een regulier voorbereidingsprocedure’. Ruim dertig bomen worden gekapt. Dat maakt de gemeente Sliedrecht woensdag 19 september 2018 bekend.
Er gaan opnieuw bomen weg in de wijk Staatsliedenbuurt. Nu is voor 26 bomen een kapvergunning verleend. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)
Het gaat om de kap van 26 bomen in de wijk Staatsliedenbuurt, het kappen van een boom aan de Rietlanden, een boom tussen de Rembrandtlaan en Prof. Lorentzlaan/ Winklerplein en het kappen van zes bomen ter hoogte van de kruising Simon Stevinstraat / Thorbeckelaan. Over herplant wordt niet gesproken.
Bomenbeleid
De redenen van de kap worden door de gemeente niet genoemd. In de wijk Staatsliedenbuurt is de kap waarschijnlijk het gevolg van herinrichting / herbouw van de wijk. Uit de wekelijkse publicaties van de gemeente Sliedrecht valt af te leiden dat er in Sliedrecht per week meer bomen verdwijnen, dan worden aangeplant. Dit nieuwe college van B & W kondigde eerder in hun coalitieakkoord aan dat er méér bomen zouden bij komen in het dorp.
De tirannie van de tegeltuin
Gruwen doe ik ervan. Een levenloze tegeltuin met doodse schuttingen erom heen.
Het lijkt wel of achter ieder Nederlands huis zoiets wanstaltigs te zien is.
Tuinstoelen en een tafel, die staan er wel, maar waar is de tuin zelf gebleven?
Een soort geasfalteerde of bestrate binnenplaats of minischoolplein, met een vuilnisbak en een barbecue en soms nog een plastic zandbak.
Hoe is het toch mogelijk dat Nederland de cultuur van een tuin totaal heeft afgeschaft?
Lekker onderhoudsvrij noemen ze dat. Zodra er onder de grond nog een klein plantje de kracht heeft tussen die tegels naar boven te komen, komt er direct een onkruidspuitbus of een onkruidbrander aan te pas om dat laatste beetje groen de kop in te drukken. De populatie van vogels, vlinders en bijen loopt sterk terug, want ze hebben geen leefomgeving meer. Vroeger waren onze stadstuinen kleine oases van rust en groen.
Waar een steen of tegel ligt, kan geen vogel of vlinder of bij voedsel vinden en groeit niets meer. Het schone regenwater kan niet in het grondwater doordringen en moet dus het riool ingaan. Onder die tegels gaat het ecosysteem dood. Een wereld van planten en dieren sterft af. Dagen vol regen was vroeger prima voor de tuin; alles werd opgefrist evenals de grond vol leven onder die tuinen. Nu staan die tegeltuinen dagenlang blank, want het regenwater kan niet weg; de riolen kunnen dat niet aan; overstromingen zijn het gevolg.
Je zou er spontaan depressief van worden. Net zoals die 1 miljoen Nederlanders die zich antidepressiva laten voorschrijven. Uit onderzoek blijkt dat 10% meer groen in een wijkje, al zorgt voor 130 depressiepatiënten minder.
Kinderen weten niets meer van planten, van struiken, van bomen, van bloemen, van vlinders en van vogels. Het kleine wonder van de eigen tuin waarin je de seizoenen meemaakt en je kan zorgen voor dat kleine leven. De fantasie is ver te zoeken want hele stratenblokken hebben diezelfde naargeestige enge kale stenen miniwoestijntjes met lelijke bruine schuttingen met groepskorting. Iedereen kijkt naar een soort kale gevangenisbinnenplaats achter het huis en kille parkeerplaats voor het huis. In Den Haag is al 70% van alle tuinen volledig betegeld. Geen wonder dan kinderen niet meer in tuinen spelen.
Dat kleine stukje paradijs waar onze ouders en grootouders de beste herinneringen van hun jeugd hadden, spelend tussen de bloemen of liggend op het gras vol madeliefjes, vlinders en lieveheersbeestjes, het is allemaal weg, dood.
Een geweldige remedie tegen stress is lekker naar de vogels luisteren in je eigen tuintje en naar de bomen en bloemen kijken en ruiken. Alles wat groeit en bloeit prikkelt de fantasie, de verbeeldingskracht. En volgens Einstein is dat belangrijker dan kennis. Groen is ook heel gezond; kan een belangrijke rol vervullen bij de bestrijding van luchtvervuiling.
Om te kunnen ademen heb je letterlijk en figuurlijk groen nodig.
Die stadstuinen zijn van levensbelang.
Stel je het nog een keertje voor en kies dan:
achter je huis heb je een kleine oase van rozen, clematis, blauwe regen, een sering, een appelboompje, buxusbollen, varens, een vlinderstruik, witte hortensia’s, een vogelkers, zingende merels en lijsters, zoemende bijen of
een doodse grauwsluier van tegels en zielloos beton.
Stop de tegeltuinterreur!
Wat mij bij elk onderwerp opvalt is het gebrek aan uitleg door de gemeente. Zij zitten er voor inwoners van Sliedrecht.
– Als je bomen kapt zeg je waarom, het zijn niet de bomen van de burgemeester of wethouders maar van de inwoners van Sliedrecht.
– Als je Kerkbuurt Oost voor auto’s toegankelijk wil maken zeg je waarom, als je roestbakken in de Kerkbuurt neerzet zeg je waarom.
– als je nog steeds geen lift hebt naar de Kerkbuurt leg je verantwoording af.
– Als we ineens samen gaan werken met Dordrecht zeg je waarom.
En in alle gevallen met afgewogen alternatieven want misschien begrijpen we het met z’n allen dan wat beter.
En ze hebben het gemakkelijk, alleen Sliedrecht24 stelt zaken aan de orde. De Merwestreek en Het Kompas zijn nooit kritisch.
Ik zag laatst een video-opname uit 1990, omgeving Elektra. Wat was het toen nog groen! Het groenbeleid in onze gemeente maakt me verdrietig. Wellicht zelfs een reden om in de toekomst te verhuizen naar een groenere omgeving.
Jammer dat veel beeld bepalende bomen verdwijnen zoals in staatslieden buurt. Als er nu herplantingen was of jonge bomen….kaalslag in Sliedrecht