De zondag is de laatste jaren in Sliedrecht steeds meer ‘een politieke aangelegenheid’ geworden. Rust- of werkdag? En wie bepaalt wat?
Intratuin en Praxis hebben ook komende zondag, 6 mei 2018, van 12.00 – 17.00 uur een extra koopzondag. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)
In christelijke kringen wordt de zondag als de rustdag gezien, geheel volgens Bijbelse principes. SGP-ChristenUnie zien dus niets in openstelling van winkels en ondernemers wordt het verboden volgens de huidige APV om open te gaan. Een keuze is het niet voor de ondernemer of consument. Nee, deze keuze wordt voor jou en mij gemaakt, namelijk door de politiek. Tegengas wordt gegeven door niet-conventionele partijen als D66, die dinsdag 1 mei 2018 (de ‘Dag van de Arbeid’) met een poll kwam op hun website. De democraten willen dat de bevolking van Sliedrecht echt gehoord gaat worden. ‘Wilt u op zondag kunnen winkelen?’, schrijft D66.
Nadat een artikel over de poll van D66 op Sliedrecht24 was geplaatst en de politieke partij een reclamebanner liet zetten op de nieuws- en sportwebsite steeg het aantal stemmers per direct. Dat werd nog erger toen SGP-ChristenUnie Sliedrecht o.a. op Facebook de oproep deed om een stem uit te brengen op de website van D66. Dat zal ongetwijfeld niet alleen stemmen uit Sliedrecht hebben opgeleverd, maar ook uit andere delen van de Bijbelgordel. Dat is ook gelijk het nadeel van een poll, want deze wordt nu mogelijk beïnvloed door stemmen buiten Sliedrecht en rechtvaardigt dus geen correcte uitslag.
Wat mij vooral bezighoudt, is dat de gemeente Sliedrecht en hun gemeenteraad bepalen of je als ondernemer op zondag opengaat en uit oogpunt van de consument wordt bepaald of jij wel of niet je inkopen kunt doen in Sliedrecht. Nog los gezien of je zondag wel of geen winkelopenstelling moet doen / willen, of dat het rendabel is voor de ondernemers of dat een extra voordeel door de ondernemer of de consument wordt behaald. Is opengaan van de winkel noodzakelijk?
Er zijn al zoveel regels in dit land. In deze gemeente willen ze juist minder reguleren, maar kennelijk vindt de gemeente Sliedrecht en dus ook de politieke partijen dat zij de regels over zondagopenstelling bepalen. Misschien gewoon aan de markt overlaten. Nu leidt dat tot kromme regels die ze nergens anders in Nederland kennen als: Twaalf koopzondagen open, maar wel ‘boven de snelweg A15’ en het liefst vanaf 12.00 uur. Uitzonderingen vormen verder enkele extra koopzondagen in dat bedrijventerreingebied. Niks in het dorp!
Ik denk als je het vrij laat, dat ondernemers zelf het kunnen proberen om op zondag open te gaan. Je kan dan zien als bedrijf of het rendabel is. Komen er genoeg klanten op zondag? Wat doet het met je personeel? Weer andere Sliedrechtse ondernemers kiezen er bewust niet voor. Door openstelling op zondag zouden ze klanten kunnen verliezen of gaan niet open uit principe. Het is geen verplichting, maar je hebt een keuze. Die heb je nu als ondernemer niet, uitgezonderd de horeca-ondernemers!
Dan de consument. Ook die wordt gehinderd door het politieke besluit en dus gehinderd om inkopen te doen, al zou hij of zij dat willen in het dorp, want de politiek heeft zondagopenstelling verboden. Je bent dus als consument aangewezen op inkopen doen buiten Sliedrecht, indien je dat op zondag wilt doen. Hoeveel geld loopt de ondernemer in Sliedrecht mis? Nu is de besteding van de consument, de inwoner, tenslotte elders.
Waarom is dit zo’n punt? Er is het verzet tegen de overheid, tegen een raadsmeerderheid in Sliedrecht. Zij bepalen hoe de ondernemer zich op zondag gedraagt en hoe de consument zich gedraagt. In christelijke kringen wordt dit niet begrepen en wordt gewezen op het belang van de rustdag, die altijd de zondag is. In niet-christelijke kringen wordt het gezien als dat anderen jouw agenda bepaalt en het ‘afdwingen’ hoe jij je moet gedragen. Ook in het maken van keuzes.
Over dit onderwerp raak je niet uitgesproken: zondag, rustdag of werkdag. Ik ben bang dat ondernemersverenigingen in Sliedrecht en de politieke partijen niet over dit item in gesprek gaan, maar wat zou het fijn zijn als iedereen tevreden was.
Peter Donk
Redactie Sliedrecht24
Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).
Ik denk dat alles op een misverstand berust. De christelijke partijen denken dat als op zondag de winkels die dat willen open zijn dat men MOET winkelen. Dat is zeker niet het geval. Je kunt er gewoon langs lopen zonder naar binnen te gaan. Het is echt geen verplichting. Want dat zou wel heel vreemd zijn, mensen verplichten om, ondanks de eigen overtuiging, op zondag te winkelen.
Toch is dat, ook heel vreemd, precies wat nu het geval is. De christelijke partijen verbieden mensen om op zondag te winkelen ondanks de eigen overtuiging dat zoiets totaal geen probleem is.
Een schrijver meent dat mensen moeten worden beschermd tegen zichzelf. Of is hij bang dat de verleiding voor de eigen achterban te groot is en ze stiekem toch gaan winkelen op zondag zoals voorheen de TV (tot verderf), de auto, de fiets etc.?
Ik respecteer naar oud Sliedrechts gebruik elke godsdienst en weet dat mensen er gelukkig van kunnen worden. Maar respecteer andersom dan ook de niet gelovige mens. Door opleggen van normen verliest de kerk begrip.
Hoe vaak wordt dit balletje nog opgegooid en hoe lang gaan we hier nog aandacht aan geven?
Laten we laten zoals het is, iedereen vrij op zondag.
Kerkelijke moraal oké of niet.
Maar denk eens aan het personeel uit de winkels dat dan gedwongen wordt op zondag te werken, terwijl u uw vrije tijd geniet. Even vergeten een artikel te kopen jammer! Even aanpassen op wat u op tafel wilde zetten. Er zijn genoeg pizza-boeren, Chinese zaken en de gewone patatboer die open zijn.
Waarom zo’n dillema er van maken, gedenk uw vrije tijd.
Eerste zin weggehaald. Reageren op elkaar is niet toegestaan.
Uitsluitend reageren op artikel !
Bij fundamentalistisch denk ik aan een onverdraagzame ideologie zoals we die tegenkomen in het Midden-Oosten. De SGP-CU achterban bestaat uit hele normale mensen die een actieve, positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap, zeker ook onder de middenstand (King Young Man, boekhandel De Waard, De Vries behangwinkel, Goede Boeken). De overheid heeft ook als taak de mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. De niet-confessionele partijen zijn een verdeeld huis en moeten bij zichzelf maar eens te rade gaan waardoor dat komt.
De meerderheid van Sliedrecht heeft toch ECHT op niet-confessionele partijen gestemd 11 tegen 10. Uw plaat begint juist grijs te draaien. Wen er aan dat dit onderwerp de komende jaren nog vaker op de agenda gaat komen. Het is niet de taak van de overheid om te bepalen hoe een individu zijn zondag invult. De overheid moet terug zijn in zijn hok. We willen juist minder regels en zeker geen betutteling door de fundamentalistische SGP-CU achterban. Ik zeg PRO, VVD, PvdA, D66 en Slydregt.NU zorg dat de Sliedrechtse zondag loskomt van de verstikkende overheidsbemoeienis.
Dit onderwerp begint aardig afgezaagd te worden. Argumenten zijn vooral dat zondagssluiting niet meer van deze tijd zou zijn. Alsof het feit dat we in “2018” leven een valide argument is! Alle argumenten tegen de openstelling zijn al vaak genoemd met onderbouwing en al. Nogmaals, waar zijn al die voorstanders van openstelling gebleven afgelopen maart? Misschien ook je verlies nemen en je richten op belangrijkere zaken die in de wereld spelen. Door steeds de zondag als collectief rustmoment ter discussie te stellen benadruk je de tegenstellingen die – zie verkiezingsopkomst- blijkbaar vooral in de hoofden van een kleine minderheid leven. Graag die strijdbijl begraven.
Nou, hier ben ik het dus helemaal mee eens! Ik kreeg via Whatsapp het bericht met de link: stem tegen!
Dat moet je tegen mij al niet zeggen, want dat bepaal ik nog altijd zelf 😉
Ik vind dat de ondernemer die keuze gewoon zelf moet hebben, en niet dat de regels door hogerhand opgelegd moeten worden. Ik denk dat 80% vd winkels niet eens opengaat, omdat het niet rendabel is, maar laat ze daar lekker zelf achterkomen en beslissen, dan dat de gemeente dat doet! Dus snap de angst van de christelijke partijen erover ook totaal niet..
De zondag een rustdag? Volgens mij staat de dominee toch mooi zijn geld te verdienen op de zondag, waarom dan de winkeliers niet als ze dat willen. Niet zo kortzichtig zijn, we leven in 2018.