SLIEDRECHT – D66 Sliedrecht is verbaasd dat de collegevorming SGP-ChristenUnie, PRO Sliedrecht, CDA en VVD bijna rond is. “Als je over twee belangrijke punten, zondagsrust en bouwen aan de noordkant over het spoor, het nog niet eens bent dan is nog een lange weg te gaan”, zegt fractievoorzitter René de Munck donderdagavond 26 april 2018.
Fractievoorzitter René de Munck (D66). (Foto gemeente Sliedrecht)
Donderdagmiddag werd bekend dat het proces van collegevorming (in dit artikel reageren ook Slydregt.NU en de PvdA – red.) in Sliedrecht een nieuwe fase is ingegaan. Lijsttrekker Nico de Jager (SGP-Christenunie) is volgens de gemeente Sliedrecht bij acclamatie benoemd tot formateur en volgt informateur Roel Augusteijn op. “Bij acclamatie? Er is geen vergadering van de raad geweest, dus acclamatie kan niet kloppen”, zegt De Munck.
Bouwen
De Munck denkt dat de partijen een flinke kluif hebben aan wel of niet bouwen over het spoor. “PRO Sliedrecht wil niet over het spoor bouwen en de andere partijen willen dat juist wel. Een ontwikkeling die voor de Sliedrechtse gemeenschap van belang is, want Sliedrecht heeft meer woningen nodig. Het is om de toekomst veilig te stellen. Zolang Sliedrechters buiten Sliedrecht een woning moeten zoeken, vinden wij dat een ernstig probleem. Nog vier jaar lang wachten om daar een oplossing voor te bedenken, is ook geen recht doen aan de verkiezingsuitslag”, vindt De Munck, “want vier jaar wachten zou weleens de onderhandelingsoplossing kunnen zijn.”
Zondag
Ook de zondagsopenstelling is een belangrijk punt. De Munck: “Ogenschijnlijk lijkt de zondagsopenstelling geen tegenstelling te zijn. PRO Sliedrecht heeft aan de ondernemers gevraagd of ze die dag open willen zijn. Die vonden het niet nodig! De vraag is, moet je dit niet aan de bewoners vragen? Dan zou de uitslag weleens heel anders kunnen zijn. Ik ben bang dat ze moeilijke zaken in een doosje doen, een strikje erom, achter in de kast zetten en er vier jaar lang niet naar kijken. En dat is niet wat Sliedrecht verdient!”
Oppositie
De Munck is niet teleurgesteld na de mededeling van donderdagmiddag. “Dat ze de gelederen lijken te sluiten…, ze gaan hun gang maar! Als D66 twee zetels had gekregen, dan had ik nu een andere toon aangeslagen”, zegt De Munck, “Niet teleurgesteld, maar een stap naar een raadsbreed college is veel logischer. Het lijkt me een grote uitdaging om met 4 van de 21 zetels oppositie te voeren.” De Munck vindt het jammer met het bekendmaken van de voortgang van de coalitiegesprekken niet gelijktijdig het informatierapport is gedeeld met de overige leden van de raad.
De heer De Munck voelt zich vast verdomd ALLEEN.
Citaat: “Als D66 twee zetels had gekregen dan had ik nu een andere toon aangeslagen.”
Helaas, ook voor D66 geldt: Als hadden geweest is, is hebben te laat!
D66 had in 2017 in Sliedrecht 898 stemmen voor de Tweede kamer.
In 2018 513 stemmen en dat is 75% minder!
Is dit een gevolg o.a. condon sanitaire van VVD’r Len van Rekom?
Voor een volle zetel met vier volle poten zijn 549 stemmen nodig.
D66 zit dus met 513 stemmen op een zetel met drie en een halve poot.
Het zal in de toekomst veel steun moeten hebben en krijgen in de raad om niet om te vallen.
Succes en gezondheid, dit laatste moet je koesteren.
Wat denkt de heer de Munck nu, met geluk 1 zetel en dan een grote mond. Vooral de opmerking zondagopenstelling is vreemd. Als ik dat aan inwoners vraag, ligt het er maar aan waar en wanneer, als je dat op zondag aan de kerkgangers vraagt weet ik het antwoord al. Als een ondernemer niet open is, kan je er niets kopen. Het vertrouwen in politici ben ik al lang kwijt. Van hoog tot laag!
Lees ik het nu goed, “als D66 2 zetels had gekregen”? Wishful thinking. De heer De Munck mag blij zijn dat hij net aan een zetel heeft gekregen met het minste aantal stemmen van alle partijen. U komt net kijken en nu al een grote mond en dito broek. Het zou u sieren als u eerst de burgers van Sliedrecht zou tonen wat u feitelijk waard bent in de politiek. Ik mag hopen dat u wat minder roeptoetert dan Pechtold.
Die zondagsrust ook…..Volgens mijn voorzichtige waarneming is een status quo in de huidige situatie een verstandig besluit. De veronderstelde onvrede onder een (heel) groot deel van de bevolking dat ze op zondag niet naar de winkel kunnen voor hun boodschappen lijkt mij alleszins mee te vallen. Wanneer dit echt een thema zou zijn dat onder zo veel mensen leeft, dan zouden we een veel hoger opkomstpercentage hebben moeten zien. De voorstanders van die zondagsrust stemmen sowieso wel, dus waar zijn al die veronderstelde malcontenten dan gebleven…? Koester je zondagsrust, voordat je het weet gaan we 24/7 door. Het kan juist wel eens een van je unique sellingpoints wezen als gemeente.
Dat heb je ervan als je bij voorbaat al personen gaat uitsluiten van samenwerking.
Dan moet je achteraf niet lopen huilen.