Duurzame samenleving centraal op thema-avond SGP-ChristenUnie

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – De SGP-ChristenUnie organiseerde maandagavond 5 maart 2018 een verkiezingsavond in de aula van het Griendencollege, aan de Prof. Kam. Onneslaan 109. Het thema van de avond was: ‘Hoe duurzaam ben jij?’ 

Hoofdsprekers deze avond waren landelijk partijvoorzitter van de SGP, Kees van der Staaij (links op het podium), en plaatselijk kandidaat van de SGP-ChristenUnie, Cees Paas (rechts op het podium). (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Lijsttrekker SGP-ChristenUnie, Nico de Jager, opende de bijeenkomst met woorden uit de bijbel en een gebed. Gespreks- en discussieleider deze avond was bestuurslid van het  plaatselijke SGP-partijbureau, Sjon van der Ree Doolaard. Voor de SGP-ChristenUnie is een duurzame samenleving van groot belang. “We moeten goed omgaan met de schepping en verspilling tegengaan. Hoe kunnen we dat bereiken? Denken wij bewust na over een duurzamere wereld?” Na de opening gingen Van der Staaij en Paas met elkaar in gesprek. De hoofdthema’s hierbij waren achtereenvolgens: – Waarom duurzaamheid?; – Consuminderen; – Energie. Van der Staaij en Paas gaven hun visie over deze thema’s en aan de hand van diverse stellingen werd het publiek bij de discussie betrokken.

Stellingen
Per thema kwamen diverse stellingen aan bod. Enkele stellingen, die aan de ongeveer 90 bezoekers werden voorgelegd, waren:
– ‘Zorgen voor de aarde is net zo belangrijk als zorgen voor elkaar’;
– ‘Duurzaamheid mag me niet (te) veel geld kosten’;
– ‘Als het mogelijk is, neem ik de fiets of reis ik met het openbaar vervoer’;
– ‘Ik zoek in de supermarkt producten uit die op een duurzame wijze zijn geproduceerd’;
– ‘Ik ben bereid zelf geld te investeren in een zonneweide of buurtmolen, ook als me dat geen geld zal opleveren’;
– ‘De overheid moet geld investeren om energietransitie op gang te brengen’.
De bezoekers konden aangeven of ze het met de stellingen eens of oneens waren door het omhooghouden van een groen of rood papieren vel. Discussieleider Van der Ree Doolaard ging met een microfoon de zaal in om bij diverse mensen een toelichting te vragen. De discussie was levendig.

Relevantie voor Sliedrecht
Tussendoor gaf Cees Paas ook zijn visie over de relevantie van duurzaamheid in de gemeente Sliedrecht. Vragen, die hierbij om de hoek komen kijken: Wat zijn de gevolgen voor Sliedrecht, als het gaat om klimaatverandering/milieuvervuiling in Hittestress, wateroverlast en luchtvervuiling. Naar aanleiding van dit punt werd er door de voorzitter van Kringloopwinkel Sliedrecht, Arie de Ruiter, nog een kritische kanttekening gemaakt inzake de heikele kwestie DuPont/Chemours. Sliedrechter Jan Trapman vroeg zich af of er in Sliedrecht een gedegen calamiteitenplan bestaat, in het geval er sprake zou zijn van extreme wateroverlast. Een ander onderwerp, dat Paas na aan het hart lag, was ‘energietransitie’. Dit behelst het overgaan van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen. Zo bracht hij het idee naar voren om in de toekomst plaatselijke energiecorporaties op te richten. Hierbij kan gedacht worden aan buurtmolens en zonneweides. Een buurtmolen is een kleinere soort windmolen, die een bepaalde wijk van energie kan voorzien. Deze energie-opwekmogelijkheid werd geïllustreerd met een filmpje.

Afsluiting
De avond werd afgesloten door Nico de Jager. Daarbij werd Kees van der Staaij beloond voor zijn bijdrage door overhandiging van enkele typisch Sliedrechtse ‘verworvenheden’, zoals baggermolentjes van een bekende plaatselijke bakker en het boek ‘Mannen van Sliedrecht’ van schrijver K. Norel. Het was een ‘duurzaam’ boek, want het was minimaal derdehands …

Plaats een reactie

*=Verplicht veld