DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – “Hoewel de GenX stoffen nog niet als zeer zorgwekkende stof (ZZS) gekwalificeerd zijn, hebben wij in de ambtshalve wijziging van de omgevingsvergunning van Chemours voorschriften opgenomen die niet alleen de vergunde emissie beperken, maar tevens een onderzoeksplicht opleggen naar verdere reductie- en uitfaseringsmogelijkheden.” Dat schrijven de gedeputeerden dinsdag 6 februari 2018 Rik Janssen (SP) van Toezicht en Handhaving en Floor Vermeulen (VVD) van Vergunningverlening.
Samen met de colleges van alle betrokken gemeenten is het streven van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland erop gericht om de emissie van stoffen door chemiebedrijf Chemours naar water en lucht zoveel als mogelijk te beperken. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
In de brief aan Provinciale Staten van Zuid-Holland schrijven de gedeputeerden: “Wij wijzen erop dat dit streven is ingekaderd in landelijke wetgeving en dat het opleggen van een nul-emissie op dit moment niet juridisch houdbaar wordt geacht. Afhankelijk van de milieubezwaarlijkheid van stoffen worden emissie-eisen opgelegd conform de landelijke wet- en regelgeving.”
Dit al vanaf het begin aangegeven, maar dan word je voor struisvogel en vriendje van uitgemaakt door de welbekende roeptoeters. Zolang een bedrijf zich aan de gestelde regels hou, kan je alleen een beroep doen om hun moraal en maatschappelijke betrokkenheid. Voor verandering van de regelgeving moet men dus in Den Haag zijn.
Overigens een stap in de goede richting om deze bepalingen op te nemen, wellicht samen of met steun van provinciebestuur?
Dus moet de landelijke regelgeving worden aangepast met daarin afzonderlijke regels voor dichtbevolkte gebieden. Provinciebestuur, schuift verantwoordelijkheid door naar Rijksoverheid. Daar moeten we kennelijk aan de bel trekken als de provincie dat zelf niet doet. Hopen dat inmiddels bij de provincie capabele ambtenaren werken die bij DuPont niet ja en amen knikken.