Jansen: ‘Sliedrecht loopt voorop met plannen warmtenet’

SLIEDRECHT – Tijdens een beeldvormende vergadering in de raadsinformatieruimte dinsdag 21 november 2017 gaf portefeuillehouder wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) van Energie de laatste stand van zaken over de haalbaarheid van de ontwikkeling van een Warmtenet Sliedrecht (energieneutraal, dus geen gas want dat is een fosiele brandstof-red.). Het moet gebouwd worden met veel partners. Samen met de provincie Zuid-Holland, Drechtsteden, Tablis Wonen en HVC werkt de gemeente Sliedrecht aan de ontwikkeling van een Warmtenet. 

“We moeten ons realiseren dat we nog niet eens alles weten wat ons te wachten staat. We staan aan de vooravond aan wat er staat te gebeuren in de warmtetransitie”, sprak wethouder Aldrik Dijkstra in zijn openingswoord. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Op de bijeenkomst waren vijftien mensen afgekomen, onder wie raadsleden. De vergadering begon met een presentatie door  Anne Jansen, warmteregisseur Drechtsteden. “Op dit moment zit 95% van de woningen nog op gas. Straks gaan we met andere verwarmingselememten in de huizen gaan werken. Het is een hele operatie om alles om te gaan bouwen. In 2050 wil het kabinet van het gas af. Gemeenten krijgen de bevoegdheden om te besluiten over de lokale energievoorziening”, vertelde Jansen. Vanaf 2021 moeten jaarlijks veel huizen van het gas af. Jansen: “Nieuwbouw moet niet meer op het gas aansluiten.” Er was ruimte voor het stellen van vragen door aanwezigen. Projectleider Luc Brugman van Warmtenet Sliedrecht is ook in de vergadering aanwezig. 

Aanpak
Keuze is straks uit Hernieuwbaar gas (biogas), all electric (zonnepanelen) en hoog temperatuur warmtenet (hoog restwarmte industrie) en laag-temperatuur warmtenet (bij laag moet je veel isoleren). Jansen toonde een kaart aan de aanwezigen waar aan de slag kon worden gegaan de komende jaren. Een belangrijke rol is weggelegd voor de woningcorporaties. Volgens Jansen ‘de motor’ van de warmtetransitie en later zal ‘de ingroei’ van particulieren komen. Gewerkt wordt aan de gemeentelijke aanpak, gekeken wordt naar de regionale groeistrategie en vervolgens de inbedding bij verschillende organisaties. Sliedrecht loopt voorop in de regio, voorop op gemeenten als Papendrecht en Zwijndrecht. Begin mei 2017 werd een samenwerkingsovereenkomst getekend. “Wie aansluit op het warmtenet krijgt uiteindelijk een lagere energierekening.”

Wie betaalt transitie?
Een vraag over wat dit de particulieren gaat kosten kan niet worden beantwoord door de deskundigen dinsdagavond. “Hoe ga je de transitie betalen? MIsschien komen er subsidiepotten? Het is nog onbekend. Maar je kan als inwoner wel vast nadenken. Stel dat je een nieuwe keuken moet gaan kopen, dan moet je er niet één nemen op gas”, licht Jansen toe. In Sliedrecht krijgen nieuwe woningen in de Staatsliedenbuurt als eerste een aansluiting op het warmtenet. Bron voor de warmte voor Sliedrecht zou kunnen zijn geothermie of energie uit oppervlaktewater. Voor Geothermie heeft HVC een opsporingsvergunning en een onderzoek loopt. Jansen denkt dat warmtenet ook populair kan worden. Jansen: “Neem nu Denemarken. In Kopenhagen demonstreren mensen omdat ze op het warmtenet willen. Het is een mindset.” Er ligt wetgeving klaar, zodat de raad op nieuwbouw op termijn kan sturen. Jansen waarschuwde… “Het zijn nog plannen en langdurige processen.”

1 gedachte over “Jansen: ‘Sliedrecht loopt voorop met plannen warmtenet’”

  1. Volgens mij is het Havenkwartier deelgebied A aangesloten op een WKO installatie, dus warmte uit de grond en restwarmte uit het gebouw van Julius.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld