Discussie nut en noodzaak aanstellen armoederegisseur

SLIEDRECHT – “Wat de SGP-ChristenUnie mist, zijn maatregelen gericht op het voorkomen van armoede”, stelde dinsdagavond 10 oktober 2017 het raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) tijden de oordeelsvormende raad bij het agendapunt lokale armoedebeleid. Dat vond ook PRO Sliedrecht. De andere partijen gingen daar dinsdagavond nauwelijks op in. De Mul: “Preventie in samenwerking met het onderwijs, het algemene en het kerkelijke jeugdwerk. Ondersteund vanuit het bedrijfsleven en banken. Het lokale armoedebeleid is ons inziens pas compleet als preventie er onderdeel van uit maakt.” PRO Sliedrecht was blij volgens raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) dat er lokaal eindelijk meer op gestuurd gaat worden. “We hebben er bijna vier jaar naar uitgekeken”, vulde fractievoorzitter Ton Spek (CDA) aan op De Borst. Beide heren zijn ook bestuurslid van de Stichting Jeugd Actief in het dorp, een stichting die zich sterk maakt voor kinderen die lid willen worden van een vereniging maar daar van huis uit geen geld voor is. Beide heren vroegen de wethouder waarom Stichting Alles Kids geld krijgt uit het armoedebudget.

Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) dinsdagavond aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Ook over het signaleren van armoede merkte De Mul één en ander op. “Als ik op het woord signaleren of signalen zoek in het beleidsstuk, dan lees ik alleen over het onderwijs. Per school zal een leerkracht getraind worden in het signaleren van armoedeproblematiek. Toen ik gisterenmorgen mijn krant las, zag ik een kopje “tijdens huisbezoek armoede leren zien”. Het ging over leden van een kerkenraad die bij een huisbezoek signalen oppikken als een lege lectuurmand, een loszittend gebit, een brilsterkte die al jaren niet gecontroleerd is. Door tijdens een huisbezoek op dat soort zaken te letten, kunnen hulpverleners veel ontdekken over de financiële situatie van hulpvragers. Signaleren kan de eerste stap zijn in het aanbieden van hulp en dat kan dus op allerlei plekken plaatsvinden”, legde De Mul de raad uit. De PvdA betwijfelde of de groep van aandachtsgroepen compleet is. “Waar zijn de kwetsbare jongeren, ouderen?”, vroeg burgerraadslid Ben van der Plas (PvdA) zich af.

Armoederegisseur
Als dit voorstel straks wordt aangenomen, dan komt er volgens De Mul een armoederegisseur. De Mul: “Een spin in het web waarbij alle signalen kunnen binnenkomen. Verbonden aan Stichting Welzijnswerk Sliedrecht (SWS), een bekende organisatie in onze gemeente. En deze armoederegisseur brengt partijen bij elkaar en is daar eigenlijk al mee bezig. Dit bij elkaar brengen van partijen was een van onze speerpunten. Afstemmen, samenwerken, versterken en zo zorgen dat er geen mensen buiten de boot vallen en dat er dingen niet dubbel worden gedaan.” De VVD denkt dat het geen kwaad kan om een kwartiermaker of procesmaker aan te stellen. “Dat is iets tijdelijks”, aldus fractievoorzitter Alexander Kieft (VVD). Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht): “Welke verantwoordelijkheden heeft deze functionaris vroeg De Borst zich af. We hebben toch ook de Stichting  Welzijnswerk Sliedrecht?” Alles is volgens PRO Sliedrecht puur gericht op de financiële situatie. “Waarom is gekozen voor een geheel nieuwe functionaris in plaats van uitbreiding bestaande diensten?”, aldus De Borst, die ook de naam ‘armoederegisseur’ hekelde. Het CDA vond de kosten te hoog voor een armoederegisseur. Volgens Spek kost de functie zo’n € 90.000,– per jaar. “Veel ambtenaren in het gemeentekantoor verdienen dat niet”, aldus Spek.

Taakgerichte toenadering
In het beleidsstuk wordt een driedeling gemaakt in groepen mensen die ondersteund gaan worden, nl. huishoudens met financiële zorgen, kinderen en jongeren en statushouders. De Mul: “Het lijkt ons dat er op deze manier veel overlap ontstaat. Want een huishouden met financiële zorgen kan een alleenstaande moeder uit Eritrea zijn met een kind onder de twaalf jaar en met een schuld bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Zie hier alle doelgroepen in een situatie. En dan kan het zijn dat als deze moeder gaat participeren en dat dit positieve gevolgen heeft voor de financiële situatie van dit gezin.” De fractie SGP-ChristenUnie bepleit daarom een taakgerichte benadering.

In regionaal overleg
Een aspect wat de SGP-ChristenUnie bij ondersteuning ook wil noemen is educatie. “Educatie tijdens een traject van schulddienstverlening kan terugval voorkomen op het moment dat iemand weer zelfstandig zijn financiën mag beheren. Dit onderdeel zou ook regionaal opgepakt kunnen worden, bekostigd vanuit de regionale middelen. Maar we zouden in ieder geval graag een toezegging van de portefeuillehouder willen horen dat dit onderwerp of in Sliedrecht een plaats krijgt of ingebracht wordt in regionale overleggen”, aldus De Mul. De fractie van SGP-ChristenUnie is van mening dat dit bekostigd moet worden uit de subsidie die Participe ontvangt en dat dit een onderdeel van hun standaardtaak dient te zijn. De Mul: “Blijkbaar is dit nu nog geen standaardtaak. We willen graag weten of hier bij een eventuele nieuwe subsidiebeschikking wel opdracht voor kan worden gegeven.”

Kwijtschelden
De SGP-ChristenUnie vindt het positief dat er bij een traject van schulddienstverlening gewerkt wordt aan een warme overdracht. De Mul: “We zijn benieuwd of dit ook inhoudt dat inwoners van Sliedrecht nog een tijdje begeleid worden bij het weer zelfstandig oppakken van hun financiën. We hebben van ervaringsdeskundigen gehoord dat hier wel behoefte aan is, omdat de overstap van alles door een ander laten beheren naar alles weer zelf doen best groot is. Ook hebben we gehoord dat het een grote stap is om ineens weer alle lasten zelf te moeten dragen omdat de mensen die het betreft, nog geen financiële buffer hebben kunnen opbouwen. Is het mogelijk om te kijken naar de regels rond het kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen. Misschien kan dat bijvoorbeeld een jaar langer en dan voor een deel van de belastingen.” 

Touwtjes
Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) van Sociale Zaken zegde toe dat er nog wat aanpassingen op het stuk komen. Visser sloot niet uit dat het mogelijk pas voor besluitvorming in de raad van november komt. Visser ziet veel in de armoederegisseur. “Het is niet iemand die boven alle organisaties aan de touwjes trekt. Als dat wel zo is, dan hebben wij verkeerd gekozen”, sprak Visser. De nazorg (als mensen uit een traject komen) is volgens Visser op dit moment beter geregeld. “Er ligt een taak bij het onderwijs. Docenten weten vaak niet dat kinderen in hun groep in armoede leven. We kunnen het ondersteunen met het herkennen”, aldus Visser. De VVD vindt dat dit juist uit de eigen bedrijftak, het onderwijs, moeten komen. “Voor wij hen als gemeente een cursus gaan aanbieden”, aldus Kieft (VVD). Visser: “We hebben gezegd per school één leerkracht.” Preventie komt in deze nota niet terug. Visser: “Dus daar moeten ook nog maar een hoofstuk aan wijden.”

1 gedachte over “Discussie nut en noodzaak aanstellen armoederegisseur”

  1. Inderdaad is preventie het sleutelwoord tegen het ontstaan van armoede! Hieronder valt een groot aantal zaken, zoals contactloos pinnen, pinnen zonder een bon te vragen. Het is te makkelijk om via internet te winkelen, zoals bij Wehkamp, Otto e.d. Wederom een nieuwe smartphone aanschaffen met een duur abonnement. Het is lastig autorijden met uitsluitend een bijstandsuitkering. Kortom gedragsverandering bij mensen, die zoals bovengenoemd geld uitgeven.
    Je kunt niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld