DORDRECHT / SLIEDRECHT – Er komt extra bodemonderzoek rond de chemiefabriek van Chemours, omdat in het grondwater een licht verhoogde hoeveelheid PFOA is gevonden. Dat deelde wethouder Hanny Visser (PRO Sliedrecht) met portefeuille Chemours de gemeenteraad dinsdagavond 26 september 2017 mee.
Het Land van Matena, pal naast Baanhoek-West, net gemeente Papendrecht. (Luchtfoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)
Het gaat om luchtuitstoot vanaf het terrein van Chemours in hele kleine druppeltjes is neergeslagen (PFOA en GenX) en neerslaat (GenX) op de grond in de omgeving van het bedrijf. Dat heet atmosferische depositie.De aangetroffen gehalten vormen vooralsnog volgens de wethouder geen risico voor de volksgezondheid.
Risicogrenswaarden
In de directe omgeving van Chemours zijn hier al onderzoeken naar verricht. Hier is in mei 2017 uitgebreid over gecommuniceerd. Iets verder van de fabriek, in Papendrecht, is bij recent grondonderzoek ook PFOA en GenX aangetroffen. Dit najaar komt er extra bodemonderzoek in de omgeving rond Chemours. Dat maakt het mogelijk na te gaan hoe ver deze atmosferische depositie precies reikt. De aangetroffen gehalten PFOA liggen ver onder de dit jaar opgestelde risicogrenswaarden voor o.a. wonen met (moes)tuin.
Groenteconsumptie
De aangetroffen gehalten GenX liggen weer veel lager dan PFOA. Risicogrenswaarden bepalen tot welke hoogte bodem veilig gebruikt kan worden, uitgesplitst naar het type gebruik en bijbehorende blootstellingsroutes. Zo houdt de risicogrenswaarde ‘wonen met moestuin’ naast spelende kinderen ook rekening met 100% groenteconsumptie en 50% aardappelconsumptie uit eigen tuin. De aangetroffen waarden vormen dus geen risico voor de gezondheid.
Verhoogde concentraties
Wel maakt het aantreffen van deze stoffen hergebruik van grond uit deze omgeving lastig. Er zijn namelijk nog geen normen voor. Dat betekent dat niet zal worden ingestemd met meldingen voor het toepassen van grond uit deze omgeving. Dit omdat de wet Bodembescherming voorschrijft dat grondverzet niet mag leiden tot nieuwe bodemverontreinigingssituaties. Door grond toe te passen waarin mogelijk verhoogde concentraties PFOA zit, zou dat wel kunnen gebeuren. De betrokken gemeenten, waaronder Sliedrecht, zijn met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, provincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rijnmond, GGD en het expertisecentrum PFAS aan de slag om hier beleid voor op te stellen.
Als die meneer tegenover de fabriek in Sliedrecht ruim boven de grenswaarde PFOA in zijn bloed heeft en zijn vrouw aan de grens zit (ook niet echt de normale waarde)dan kun je toch niet zeggen dat de groenten veilig zijn?
De stoffen stapelen en deze meneer is een mooi voorbeeld van the bloody limit!
Stoppen hier mee, levens en milieu worden moedwillig in gevaar gebracht en de vervuiler probeert via processen zelfs bewezen verantwoordelijkheid te ontduiken.