‘Veiligheidsfactor 1000 voor veilige blootstellingslimiet’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemours Nederland B.V. is woensdag 5 juli 2017 met een mediaverklaring over het gebruik van de polymerisatiehulpstof PFOA door DuPont gekomen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek door de Inspectie van SZW (iSZW).

Chemours zegt de iSZW informatie te hebben gegeven die de Dienst, in relatie tot veilige werkpraktijken, had opgevraagd over het vroegere gebruik door DuPont in Dordrecht van de polymerisatiehulpstof PFOA. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In haar hoedanigheid als de rechtsopvolger van de fluorpolymerenfabricage in Dordrecht, heeft Chemours de historische informatie aan de iSZW verstrekt. “Chemours steunt alle inspanningen om, zowel het begrip als de uitvoering van monitoringnormen, voor arbeidsveiligheid in de industrie te verbeteren. Het zal dan ook een volledige en actieve rol blijven spelen in haar verplichting ten aanzien van de gezondheid en de arbeidsveiligheid van haar medewerkers”, licht woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours Nederland B.V. toe. 

Nooit gebruikt
Chemours zegt actief medewerking te blijven verlenen aan verzoeken om informatie van de Nederlandse autoriteiten ten aanzien van het gebruik in het verleden van de polymerisatiehulpstof, aangeduid met PFOA, toen deze op de vestiging in Dordrecht werd gebruikt door DuPont. Bruning: “Chemours heeft de polymerisatiehulpstof PFOA nooit gebruikt. PFOA, of C8, is een polymerisatiehulpstof die ruim zestig jaar op grote schaal werd toegepast door veel fabrikanten om een breed scala aan industriële en consumentenproducten te vervaardigen. De polymerisatiehulpstof PFOA is sinds 2012 niet meer op de vestiging in Dordrecht gebruikt. DuPont heeft het gebruik van de polymerisatiehulpstof PFOA in 2013 wereldwijd uitgefaseerd.

Veilige blootstellingslimiet
Chemours is er stellig van overtuigd dat DuPont gepaste maatregelen heeft genomen om de veiligheid en de gezondheid in het algemeen van haar medewerkers en van de samenleving waarbinnen zij werkzaam is te waarborgen en in het bijzonder met betrekking tot het gebruik van én de omgang met de polymerisatiehulpstof PFOA. “Die overtuiging wordt onderschreven door de bevindingen in het iSZW rapport, waarin onder meer is geschreven “dat DuPont uit voorzorg voor de polymerisatiehulpstof PFOA een veiligheidsfactor van 1000 hanteerde voor de veilige blootstellingslimiet om haar medewerkers te beschermen. Wij zijn er eveneens van overtuigd dat DuPont tientallen jaren onderzoek heeft gedaan naar de polymerisatiehulpstof PFOA en de regelgevende en lokale autoriteiten altijd prompt op de hoogte heeft gebracht van haar bevindingen. Wij zijn ervan overtuigd dat DuPont in de periode vanaf 1967 tot 2014 zowel actief initiatieven heeft nagestreefd én uitgevoerd voor preventie en beperking, alsook haar medewerkers informatie heeft verstrekt over het gebruik van de polymerisatiehulpstof PFOA”, aldus Bruning in de mediaverklaring.

Streven
Als de rechtsopvolger van de fluorpolymerenfabricage van DuPont in Dordrecht zal Chemours zich blijven verplichten tot bescherming van het milieu en de gezondheid en veiligheid van onze collega’s, klanten en de omgeving waarin wij werkzaam zijn. Bruning: “Chemours streeft naar een duurzame, veilige en milieuvriendelijke manier van werken en zoekt voortdurend naar manieren om de gevolgen voor het milieu van onze productieactiviteiten te verminderen en te minimaliseren.”

1 gedachte over “‘Veiligheidsfactor 1000 voor veilige blootstellingslimiet’”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld