PRO Sliedrecht pal achter drugsaanpak jongerenwerkers

SLIEDRECHT – Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) pleit maandag 17 april 2017 in PRO Nieuws, de digitale uitgave van de lokale politieke partij om het daadwerkelijke probleem aan te pakken als het om drugs gaat. De raad praat dinsdagavond 18 april 2017 oordeelsvormend over het preventie- en handhavingsbeleid drugs en neemt in de vergadering van dinsdag 16 mei 2017 een besluit. PRO Sliedrecht schaart zich achter de aanpak van de jongerenwerkers van SOJS. 

Volgens Peter de Borst een ‘pittig onderwerp’, omdat de meningen en standpunten volgens hem op het eerste oog ver uit elkaar liggen. (Foto gemeente Sliedrecht)

“Een hekel punt tussen bepaalde fracties is het feit dat er in het pand Elektra (jongerencentrum-red.) een gedoogbeleid gehanteerd wordt op blowen (softdrugs). De gemeente zou indirect (via de subsidielijn) dit softdrugsgebruik ondersteunen, wordt er gezegd. Dit houdt volgens ons in dat je niet snapt wat de insteek is van dit gedoogbeleid”, aldus De Borst.

Buiten het zicht
Het jongerenwerk SOJS hanteert dit beleid volgens De Borst al lang en zeer bewust. “En PRO Sliedrecht ondersteunt al zeer lang de jongerenwerkers in de uitvoering daarvan. Niet omdat onze jongerenwerkers PRO softdrugs zijn. Niet omdat PRO Sliedrecht PRO softdrugsgebruik is. Maar omdat wij het belang zien van relatie opbouwen en onderhouden met jongeren die softdrugs gebruiken in welke mate dan ook. Met name die jongeren die softdrugs ‘nodig’ hebben om zich staande te houden in het leven. Sociale controle pur sang, waarvoor wij heel graag subsidie verstrekken aan SOJS.  Beëindiging van deze gedoogconstructie zal gebruik zeer zeker niet verminderen, misschien wel juist laten toenemen. Het gevolg zal zijn dat dit nu helemaal buiten het zicht gaat gebeuren van onze jongerenwerkers. Het ‘probleem’ verplaatst zich naar steegjes, parken en hangplekken. Uit het zicht, zonder enige vorm van sociale controle, zonder spiegel die in Elektra wel voorgehouden wordt, zonder een oplettend oog die uitspattingen bespreekbaar maakt, zonder begripvol oor”, aldus De Borst in de nieuwsbrief van PRO Sliedrecht.

Kwetsbare groep jongeren
Bovenstaand meningsverschil zie je volgens Peter de Borst tussen SOJS (jongerenwerkers) en de gemeente ook terug in de gemeenteraad. De Borst: “Er zijn fracties die beëindigen van deze constructie ontzettend belangrijk vinden en daar alle focus op zetten. Er zijn partijen, waaronder PRO Sliedrecht, die 100% achter SOJS blijven staan, omdat wij verbieden geen oplossing vinden. Juist voor die kwetsbare groep jongeren die (soft)drugs gebruiken hebben wij o.a. jongerenwerkers in dienst genomen om relaties met ze aan te gaan, hun gedrag bespreekbaar te maken, en te ondersteunen om gebruik te verminderen.”

Geen symbolisch verbod
In alle commotie wordt volgens De Borst het echte probleem vergeten. “Harddrugsgebruik in Sliedrecht door jong en oud zou alle fracties veel meer zorgen moeten baren. Daar moet de focus op gelegd worden, daar moet meer inzicht in komen, beter handhavingsbeleid op losgelaten worden. PRO Sliedrecht is anti-harddrugsgebruik en hoopt dat de andere fracties ook samen met ons daar de focus op wilt leggen. Dus niet voor je achterban een symbolisch verbod op een gedoogconstructie van softdrugsgebruik tot het uiterste afdwingen, omdat je nu nog een meerderheid in de raad heb. Maar naar het daadwerkelijke probleem op zoek gaan en daar zinvol beleid op maken, met elkaar!”

6 gedachten over “PRO Sliedrecht pal achter drugsaanpak jongerenwerkers”

  1. Mee eens, vandaar mijn suggestie aan De Borst om eens te gaan praten met medewerkers van De Hoop. Het hele idee van onderscheid aanbrengen tussen hard en softdrugs is puur cosmetisch, het sloopt beide uiteindelijk zowel lichaam als geest.

  2. Softdrugs is rommel ,zie en ruik het om me heen.
    Ik ken meerdere jongeren en ouderen die niet meer zonder de dagelijkse joints kunnen.
    en m’n hoela dat het niet verslavend is,het is veelal het begin…… van het einde.
    want het bevredigd niet meer en dan is de overstap naar wat anders zo gemaakt.

  3. De Borst zou er goed aan doen eens te gaan praten met medewerkers van bijvoorbeeld De Hoop. Ben benieuwd of die zijn onderscheid tussen soft en harddrugs ook delen. Over dat verplaatsen van drugsgebruik naar parken en steegjes, alsof dat nu niet gebeurd?
    Wanneer jongeren van hun bijverdienste (krantenwijk, vakkenvullen e.d.) drugs kunnen betalen hebben ze te veel geld. Welke werkgever zit te wachten op een softdrugs gebruikende werknemer? De overheid moet op geen enkele wijze de schijn op zich laden dat ze drugsgebruik tolereert. Toestaan zoals nu dus de praktijk is in Elektra is ongetwijfeld goed bedoeld maar zal op de lange termijn deze jongeren niet helpen. Ze hebben baat bij duidelijkheid en een goed uitgerust politieapparaat dat handhavend en voorlichtend optreedt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld