Procedure tot Raad van State dreigt bij doorzetten RKS

SLIEDRECHT – Er dreigt een (mogelijk langslepende) procedure te komen tot aan de Raad van State als de plannen voor het Rekreatief Knooppunt Sliedrecht (RKS) in Sliedrecht-Noord worden doorgezet zoals wethouder Len van Rekom (VVD) die nu wil. Dat zegt agrariër-ondernemer Piet Smits zaterdag 11 februari 2017 tegen Sliedrecht24. 

Binnen het RKS ligt grond dat eigendom is van Smits. Hier komen volgens Smits nooit de geplande voetbalvelden. Hij zal de stappen gaan zetten tot aan de Raad van State. (Afbeelding via gemeente Sliedrecht)

Dat Smits juist dit weekend reageert, heeft te maken met plannen van de gemeente Sliedrecht om grond nabij de Tolsteeg te kopen. Daarover beslist de gemeenteraad dinsdag 14 februari 2017. Volgens Smits zouden de gronden ‘geruild’ kunnen gaan worden met het oog op het RKS. “Maar geen enkele agrariër heeft belangstelling voor die grond die de gemeente wil kopen. Ik heb een rondje gebeld”, zegt Smits zaterdag, die spreekt over ‘grond aan kopen met gemeenschapsgeld’ en ‘met geld smijten van de belastingbetaler’. Achter de grondaankoop staat wethouder Len van Rekom, die zich ook bezighoudt met het RKS. Smits: “Helaas ben ik gedwongen door de voorgenomen discussie over de grondaankopen ten behoeve van het RKS, het terrein waar de voetbal naar toe zou moeten verhuizen, de discussie over de verplaatsing van de voetbal naar voren te halen. Indien de aan te kopen gronden daarvoor zijn.”

Vernietigd
Volgens Smits zijn drie ‘dingen’ nodig om de voetbal te verplaatsen. Smits: “De ladder voor duurzame verstedelijking moet zijn doorlopen. Ofwel, er moet regionaal vraag zijn in dit geval naar bedrijventerrein en binnenstedelijk kan in die behoefte niet worden voorzien. Als er na een nieuw bestemmingsplan t.b.v. de voetbal iemand na de Raad van State gaat en die concludeert dat de ladder niet is doorlopen wordt het nieuwe bestemmingsplan vernietigd. Ook voor de provincie is de ladder bindend. Hier is jurisprudentie over. Het pleidooi voor grondaankoop faalt!”

Slecht bereikbaar
De grondverwerving voor het nieuwe plaats voor de voetbal moet volgens Smits rond zijn of met de nieuwe aankoop rond te maken zijn. “Dat is niet zo! Ook ken ik geen agrariers die grond aan de Kweldamweg vlakbij hun boerderij willen en kunnen ruilen voor grond bij de Tolsteeg, dat ook nog eens slecht bereikbaar is. Als dezelfde grond gunstig gelegen was voor een boer was die grond ook duurder geweest. Het pleidooi voor de grondaankoop faalt ten tweede male!”, zegt Smits. Volgens hem wil een boer van het ene stuk land naar het andere kunnen

De provincie moet volgens Smits ook nog meewerken. Smits: “En dit is nieuw! De provincie moet met samenhangend ruimtelijk beleid komen en kan niet eerst met de opgave komen (letterlijk) om woningen te bouwen langs de lijn binnen de invloedssfeer van stations (1200 meter-red.) en op de zelfde plaats ook de voetbal plaatsen. Die moet ook een keuze maken en moet eerst maar eens aangeven wat die wilt!” Smits verwijst naar het ‘uitvoeringsprogramma samen waarmaken en versnellen”, pagina 15 en 16 van de Provincie Zuid-Holland. Het pleidooi voor de grondaankoop faalt ten derde male.

Realiteit
Volgens Piet Smits kan je naar aanleiding van de drie punten gelijk besluiten dat de voetbal blijft waar die is. Smits: “Ik heb begrepen dat de voetbal dat ook graag wil. Met name in verband met de bereikbaarheid voor fietsertjes. Ook fijn is dat ze twee maanden eerder weten waar ze aan toe zijn. Wethouder Len van Rekom kan wel zeggen dat hij zijn stinkende best doet, maar hij moet wel de realiteit voor ogen houden.” Voorzitter Kees Verhoef zegt dat v.v. Sliedrecht niet inhoudelijk gaat reageren. Verhoef: “We wachten rustig af!”. Ook wethouder Len van Rekom wil niet op de zaak ingaan. “Ik sluit me aan bij de heer Verhoef van v.v. Sliedrecht. Ik ga niet op suggestieve opmerkingen reageren, wat leidt tot een een welles-nietes spelletje. Daar is niemand bij gebaat”, zegt Van Rekom.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld