SLIEDRECHT – Daar was woensdagavond 1 februari 2017 geen woord Spaans bij. Namens de actiegroep, die zaterdag 5 november 2016 de protestwandeling naar chemiebedrijf DuPont organiseerde, sprak René de Munck in. In zijn speech liet hij geen spaan heel van de lokale en provinciale bestuurders en hun beslissingen. Volgens De Munck zijn ze onverantwoordelijk bezig geweest de afgelopen jaren.
René de Munck uitte in stevige bewoordingen hetgeen veel inwoners in hun hart voelen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
De Munck ging bij aanvang nog even terug naar de eerste zaterdag van november en uitte namens de organisatoren hun teleurstelling. “We waren teleurgesteld over het aantal deelnemers. Ook u vond een eerste paal slaan in meerderheid belangrijker dan de belangen van uw burgers verwoorden. Wel zijn wij in de weken daarna door velen bedankt voor onze inspanningen en spraken dan zijn of haar spijt uit dat ze niet hadden deelgenomen. Dit sterkt ons in ons vertrouwen werkelijk namens de inwoners te spreken”, aldus De Munck.
Verantwoordelijkheid
De Munck is 37 jaar inwoner van Sliedrecht en vertelde te stemmen bij alle verkiezingen. Alle partijen hebben weleens zijn stem gehad. “Behoudens één, omdat ik fundamenteel verschil met deze partij omtrent hun standpunt betreffende de vrouwen in onze samenleving.” De Munck haalde de bouwplannen aan in Sliedrecht in verleden en heden. “Allemaal beslissingen in het belang van de Sliedrechtse bevolking. De beslissing om in 1958 DuPont te gaan realiseren was daar ruim voor, een beslissing die niet door u is genomen, maar autonoom door de gemeente Dordrecht. Die beheerde naast de DuPont-locatie een kolencentrale”, leidde De Munck zijn betoog in, “Alle beslissingen hierna heeft de raad van Sliedrecht wel geaccordeerd. De Stort van Troost, Eerste Tweede en Derde Merwedehaven, Stortplaats Crayensteyn, de twee vuilverbrandingsinstallaties. Alle gevolgen hiervan zijn hiermee uw verantwoordelijkheid. U en U alleen had en heeft in de volle wetenschap hiervan alle gevaren voor Sliedrecht doen groeien.”
Confronterend
Dat de raadsleden zich woensdagavond lieten informeren vond De Munck ronduit schandelijk. “U had de dag nadat er bekend werd dat de Sliedrechters risico liepen in spoedzitting bijeen moeten komen. En besluiten moeten nemen. Een aantal van u is op sociale media zeer druk met deze zaak, maar in uw raad is men oostindisch doof. Het is niet de schuld van Dupont of van alle andere grootvervuilers, u heeft ingestemd met alle vergunningen. En indien u niet heeft kunnen instemmen heeft u er al zo i zo niets aangedaan om vergunning verlening te voorkomen. Kop in de bagger noemt men dat. Al die bedrijven en activiteiten mogen doen wat ze willen indien u de nul emissie opdracht meegeeft. En daar kunt u vanavond al mee instemmen. Geen emissie geen gevaar, wel emissie sluiten. Ik hoop en bid dat u zich de komende dagen realiseert dat door uw besluiten vele Sliedrechters ziek en mogelijke wijze dood zijn gegaan. Raad wordt wakker! Raad ik vraag u namens 25000 inwoners breng ons niet langer nodeloos in gevaar, neem een nul emissie besluit”, sprak De Munck.
Reactie en vragen
Raadslid Peter de Borst (PRO Sliedrecht) onderschreef dat slecht is samengewerkt. “Het is een groot probleem. Zelfs mondiaal. We moeten in gezamenlijkheid wat doen”, aldus De Borst, die nogmaals oproept om gezamenlijk te gaan. De Borst vindt dat deze bedrijven niet meer in druk bevolkte gebieden horen te zijn gevestigd. “Ik ben er voor dat dit soor grote chemische bedrijven uit dit gebied weg moeten.” Voor De Munck geldt de nuloptie voor de hele ‘overkant’. Eric Meijer van Zwijndrechtse juridisch adviesbureau PKLC vroeg om wat meer respect voor mensen die ziek zijn, die nu de ziekte kanker hebben. Marc Reijmers van Chemours wilde niet op zaken vooruitlopen, omdat onder meer een onderzoek van het RIVM loopt.
Beter dan dit kon het niet verwoord. Bedankt René! Alle woorden ten spijt die vanuit Dupont/Chemours tot ons zijn gekomen heb ik het gevoel steeds minder(kan dat?) vertrouwen te hebben in deze bedrijven. Ze hebben niets met de vestiging in de USA maar aan de andere kant kunnen ze geen uitspraken doen want daar (in de USA) is het onder de rechter!! Snapt u het nog? Ze zetten alles op alles het vertrouwen en respect terug te winnen van de inwoners van omliggende gebieden maar willen niet investeren in een bloedonderzoek waardoor mogelijk veel(niet alle) inwoners ietsje geruster kunnen leven. Nee, zij investeren liever in meer productie, higher profit, en de rest interesseert het ze eigenlijk niet zo heel erg. Vervelend wel dat die gasten zich zo irritant opstellen. Die indruk is bij mij in ieder geval achtergebleven