Veel inwoners maken zich zorgen om chemie in buurt

SLIEDRECHT – Een redelijke opkomst woensdagavond 1 februari 2017 tijdens een informatiebijeenkomtst Chemours / DuPont in het Griendencollege in Sliedrecht. De avond werd geleid door Stefan Wijers. Ingezoomd werd op het reilen en zeilen van de chemiebedrijven. Veel inwoners maken zich zorgen om de uitstoot door de industrie over wat er in de lucht, de bodem en in het water zit. Woensdagavond ging het vooral over ‘kijk eens hoe goed we het doen’. En daar kwamen velen niet voor, zo bleek. 

Niet alleen inwoners uit Sliedrecht waren aanwezig, maar ook uit omliggende gemeenten. Er waren veel vragen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Er waren op de avond verschillende vertegenwoordigers aanwezig o.a. van het ministerie, gemeente Sliedrecht onder wie de burgemeester en raadsleden, omgevingsdienst, een statenleden en de chemiebedrijven. De provincie Zuid-Holland was er niet met de verantwoordelijke gedeputeerde.

Leefkwaliteit
Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met in portefeuille Chemours beet het spits af, Ze ging in op de historie ‘aan de overkant’, het effectgebied, wat de gemeente wil bereiken, wat ze doen en hebben bereikt net als de ambities. “Onze historie met de overkant is een hele vervelende. De situatie is wel wat genormaliseerd met de provincie Zuid-Holland. De provincie is echt een partner van de gemeente Sliedrecht. Ze hebben toegegeven dat we effectgebied zijn en heeft het meeste last van de vergunningen (afgegeven door de provincie – red.). Onze ambitie is het effectgebied op en rond het chemieterrein. We willen dat in Sliedrecht de leefkwaliteit verbetert. We weten nog altijd niet wat er dagelijks over ons heen komt, want we hebben ook de rivier en de rijksweg. Ook de minister wil een beter onderzoek naar de cumulatie van de luchtkwaliteit. De negatieve gezondheidseffecten zouden kunnen ontstaan tenslotte door die gevaarlijke stoffen”, aldus Visser. 

Meer samenwerking
De gemeente Sliedrecht zegt bovenop de zaken te zitten en eventueel met de Wet Openbaarheid van Bestuur zaken te krijgen. Visser: “Er is een minimalisatieverplichting en toepassing van de Best Beschikbare Technieken (BBT). De inzet van het gemeentebestuur is er en er is veel bereikt. Denk aan de PFOA. We gaan nu de pilot doen, zo mogelijk voor de zomer, met zes e-noses ten behoeve van ons allemaal. Iedereen kan meekijken wat wordt uitgestoken. We hopen dat wetenschappers meekijken en met ons meedenken. We staan niet vaak meer alleen zoals vroeger, We worden vaak gesteund door Dordrecht en Papendrecht en de provincie.” 

Controle
Willem-Jan van der Ark van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid van het bureau vergunningverlening gaf vervolgens een toelichting. “Het is best een complexe wereld waarin we leven met de gevaarlijke stoffen.” Hij ging met name in op de landelijke en Europese regels. Van der Ark: “We toetsen of de bedrijven aan de vergunning en de normen voldoen en de BBT zijn toegepast. De emissienormen worden vastgesteld volgens Europese grenswaarde, maximaal toelaatbare risico en verwaarloosbaar risico. We zijn ook tegen onzekerheden aangelopen en daar is PFOA een voorbeeld van. Er is ook beperkte informatie over de cumulatieve effecten”, sprak Van der Ark. Om de onzekerheid te beperken heeft de Omgevingsdienst de informatieplicht vastgelegd in de vergunning. De dienst hanteert een Maximaal Toelaatbaar Risico en toetst, inspecteert, doet audits, dwangsomcontroles, controles naar meldingen en incidenten. Van der Ark: “We zijn na de formaldehyde lek dertien dagen gaan meelopen met het bedrijf. We constateerden één overtreding.” 

Veiligheid
Mark Reijmers ‎Site & Compliance Manager at Chemours kwam bij het begin van zijn speech terug op 5 november 2016, het protest bij het chemiebedrijf. “Dat was voor mij een belangrijk keerpunt”, aldus Reijmers, die vervolgens uitlegde dat het bedrijf staat voor BBT en veiligheid. Chemours is eigenaar van het terrein. DuPont is huurder. Bij Chemours werken 500 mensen en bij DuPont 300 mensen. Het terrein is 55 hectare groot waar hoogwaardige kunststoffen worden gemaakt Teflon en Viton. Reijmers kwam met voorbeelden van producten, waarin de stoffen in is verwerkt. Hij benadrukte de werkgelegenheid. Het chemieconcern heeft een 4 punten plan: continu dialoog met de omgeving in plaats van incidenteel, actuelaiseren van lopende vergunning bedrijfsactiviteiten.”Kritisch kijken wat is er vergund en wat kan beter.” Derde punt is onafhankelijke toetsing van milieu- en veiligheidsprocessen en het installeren van een Burenraad van Chemours en DuPont dit voorjaar. Niet bekend is waarom dit de afgelopen tientallen jaren nooit is gebeurd. “We willen onze ecologische voetdruk gericht verminderen, handhaven van een veilige en gezonde leefomgeving.” Niet bekend is of de aanwezigen meer gerustgesteld werden.

Veel uitleg
Govert Griffioen is de planmanager bij DuPont kwam daarna aan het woord en gaf een uitleg over de historie en bedrijfsvoering. De bezoekers werden opgezadeld met een technisch verhaal van verwerking van het product bij DuPont. Uiteraard werden ook nu de producten getoond, die in Dordrecht worden gemaakt. Griffioen kwam terug op de formaldehydelek. Griffioen: “Dit zal niet meer voorkomen. De communicatie met de gemeenten om ons heen moet een stuk beter. Omwonenden hebben een laag vertrouwen in onze fabriek. Er is een verschil met de medewerkers van onze fabriek. Wat gaan we er aan doen? De fabriek heeft zes weken stilgelegen en er is een veiligheidscheck gedaan, de stofkam door de fabriek gehaald en daarna weer opgestart. Ook transparatie is belangrijk naar de gemeenten en de omwonenden. Het contact moet regelmatig en er moet feedback kunnen komen. We werken aan een nieuwsbrief en gaan de vergunning opnieuw actualiseren. Meer een gezamenlijk traject in plaats van een eenzijdig tracject.”

1 gedachte over “Veel inwoners maken zich zorgen om chemie in buurt”

  1. Zoals overduidelijk bleek gisteravond in het Griendencollege, is niemand gerustgesteld(er) na de toespraken van beide heren.. Veel geblaat maar weinig wol lijkt hier op zijn plaats. Het lijkt alsof met veel en vooral ingewikkelde sprekers de burgers tevreden moeten worden gesteld, maar het lijkt het tegenovergestelde te bereiken…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld